ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης για τις βοσκήσιμες γαίες

0

Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των βοσκήσιμων γαιών της χώρας και του πλαισίου που τις διέπει αναδεικνύει με παρέμβασή του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης. Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Όπως σε κάθε τομέα κυβερνητικής ευθύνης, η Κυβέρνηση λειτουργεί χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό, αναδεικνύοντας προχειρότητα και ολιγωρία που οδηγεί σε τραγικά λάθη. Έτσι και στον κτηνοτροφικό τομέα, η πρόσφατη τροπολογία για νέα παράταση στην εκπόνηση, υποβολή και έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων των βοσκήσιμων γαιών θέτει σε διακινδύνευση τα οριστικά δικαιώματα των Ελλήνων κτηνοτρόφων για την επόμενη Κ.Α.Π. 2021-2027.

Όπως είναι γνωστό, η προηγούμενη ΚΑΠ 2007-2013 πήρε παράταση ενός έτους και παρέμεινε μέχρι και το 2014. Τότε ήταν που εφαρμόστηκε πρώτη φορά και η τεχνική λύση για τα βοσκοτόπια από την κυβέρνηση της ΝΔ (νόμος 4264/2014 άρθρο 60) ώστε να καλυφθούν όλοι οι παραγωγοί και να μην υπάρχουν προβλήματα.

Συγχρόνως, γίνονταν προσπάθειες ώστε να αλλάξει η διατύπωση που υπήρχε στην ΚΑΠ (δεν συμπεριλαμβάνονταν στον ορισμό του βοσκοτόπου οι ξυλώδεις εκτάσεις) ώστε να δοθεί στη νέα ΚΑΠ 2015-2021 που διανύουμε σήμερα οριστική λύση στο πρόβλημα. Γεγονός που αναγνώρισε και ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, ο οποίος σε δηλώσεις του στις 29 Ιουνίου του 2016 ανέφερε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δρομολογήσει  το θέμα της αλλαγής του Κανονισμού για τις επιλέξιμες εκτάσεις, καταθέτοντας αίτημα για να αναφέρονται και οι ξυλώδεις εκτάσεις στα επιλέξιμα»

Σήμερα, μετά από τέσσερα χρόνια απραξίας, ο ίδιος Υπουργός, που όλο το προηγούμενο διάστημα διατυμπάνιζε με παρρησία ότι δήθεν με ενέργειες της παρούσας Κυβέρνησης βαίνουν όλα καλώς, νομοθετεί νέα παράταση για την κατάθεση των διαχειριστικών σχεδίων των βοσκήσιμων γαιών, στην πιο κρίσιμη διαπραγματευτική καμπή για τη νέα ΚΑΠ.

Κάνουν, λοιπόν, ό,τι περνάει από το χέρι τους για να τινάξουν στον αέρα ό,τι με κόπο και θυσίες κατακτήσαμε. Κατέστρεψαν κάθε παραγωγική δυνατότητα της χώρας, ενώ ακόμα υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και εξακολουθούν να λένε τα ίδια ψέματα. Αυτή είναι η αλήθεια. Η Νέα Δημοκρατία στήριζε και στηρίζει τον πρωτογενή τομέα με πράξεις. Όμως, επιμένω σταθερά πως το πρόβλημα της κτηνοτροφίας δεν είναι μόνο οι επιδοτήσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η τρομακτική μείωση της τιμής του γάλακτος των τελευταίων ετών, για την οποία η Κυβέρνηση δεν έκανε καμία προσπάθεια ουσιαστικής ανάσχεσης, καθώς και η αύξηση της τιμής των ζωοτροφών που εδώ στην Κρήτη, λόγω και του νησιωτικού χαρακτήρα, είναι εντονότερη.

Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να αναπτυχθεί ένα ουσιαστικό και εποικοδομητικό σχέδιο γύρω από τις ανάγκες και τις προοπτικές ανάπτυξης του κτηνοτροφικού τομέα.a

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ