ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο μουσικός Δημητρης Μαραμής ίσως να είναι ο νέος πρεσβευτής της διάδοσης της κρητικής διαλέκτου, χωρίς ίσως να το γνωρίζει

0

«Θλίψη  προκαλεί το γεγονός ότι οι αρχές του τόπου της Κρήτης αποσιωπούν  το θέμα της ένταξης της κρητικής διαλέκτου στο πανεπιστήμιο Κρήτης  για την διατήρηση και διάσωση της»

Έμεινα άναυδος αλλά  και ταυτόχρονα αισθάνθηκα  πολύ  χαρά  διαβάζοντας  στο κρητικό τύπο τις δηλώσεις του γνωστού μουσικο-συνθέτη Δημήτρη Μαραμή ,ενόψει των επετειακών εκδηλώσεων του έτους  Ερωτόκριτου, που θα ξεκινήσουν επίσημα στο Ηράκλεο..

Παραθέτω  λοιπόν  μέρος από το δελτίο τύπου που εξέδωσε η περιφέρεια Κρήτης   ως  κατωθι :

Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής ευχαριστώντας από την πλευρά του την Περιφέρεια Κρήτης, τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, επεσήμανε ότι είναι μία μεγάλη τιμή για τον ίδιο η παρουσίαση του έργου στο νησί.  Ειδικότερα ανέφερε: «Είμαι ενθουσιασμένος που βρίσκομαι στη Κρήτη όπου γράφτηκε ο Ερωτόκριτος. Έχω πει πολλές φορές πως αν ο Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου είχε γραφτεί στην αγγλική γλώσσα θα συναγωνίζονταν άνετα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο ονόματα και έργα όπως του Ουίλιαμ Σαίξπηρ του Θερβάντες ή του ΓκαίτεΓράφτηκε όμως όχι απλά στην Ελληνική γλώσσα αλλά στην Κρητική διάλεκτο, στην λαϊκή γλώσσα της Κρήτης, που αυτό βέβαια δεν του έδωσε τη δυνατότητα να ταξιδεύει παγκοσμίως γιατί το περιορίζει η γλώσσα αλλά κέρδισε με την Κρητική διάλεκτο μία μουσική, τη μουσική της γλώσσας αυτής που ο Βιτσέντζος Κορνάρος ανέβασε μία λαϊκή γλώσσα της Κρήτης στο πιο υψηλό επίπεδο ποίησηςΈτσι το έργο των 10 χιλιάδων, και στίχων, φτάνει άφθαρτο στον 21ο αιώνα και μέσω της μουσικής πλέον ανανεώνεται. …..» .

Ο γνωστός μουσικοσυνθετης Δ. Μαραμής , μη κρητικός, ενώπιον του περιφερειάρχη Κρήτης κου Αρναουτακη και του αντιπεριφερειαρχη επι θεματων πολιτισμού κου Φασουλάκη , τόλμησε και τους έβαλε τα γυαλιά,  κατά το κοινώς λεγόμενο, με την άνω κατάθεση ψυχής του , περι του Ερωτόκριτου και της κρητικής διαλέκτου, χρίζοντας ακουσίως τον εαυτό του πρεσβευτή και υποστηρικτή αυτής.

Αυτό το επισημαίνω, δράττοντας της ευκαιρίας, ενόψει της προσπάθειας που καταβάλει ο ιστορικός σύλλογος των αποδημων Ρεθυμνιων της Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» ώστε να ενταχθεί η κρητική διάλεκτος στο Παν. Κρητης για την διατήρηση και διάσωση της. Και ενώ έχουμε στείλει ,πάνω από ενάμιση έτος , πλήρη φάκελο ενημέρωσης με το ψήφισμα μας  κλπ  στον περιφερειαρχη Κρήτης κο Αρναουτακη αλλά και σε άλλους φορείς (όπως δημάρχους , αντιπεριφερειάρχες , Αρχιερεις κλπ) και προσωπικότητες ,αιτούμενοι να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια μας περί της κρητικής διαλέκτου ,εντούτοις ποιούν την νησσαν και σιωπούν.Και είναι τελείως αντιφατικό  και φαντάζει εξωπραγματικό, να δέχονται , από έναν μη κρητικό ,να τους επισημαίνει δημοσίως ,την σπουδαιότητα της κρητικής διαλέκτου και οι ίδιοι να μην αντιδρούν .! .

Πόσο πιο δυνατά πρέπει να ακουστεί αυτό το ηχηρό μήνυμα των Κρητών όπου γής, περι της ένταξης της κρητικής διαλέκτου στο Παν. Κρήτης;.

Ευελπιστούμε  στις 24 Μαρτίου 2019 ημέρα έναρξης των επίσημων εορτασμών για το έτος Ερωτόκριτου , ότι επιτέλους θα υψώσει στεντόρεια φωνή η περιφέρεια Κρήτης δια του εκπροσώπου της περι της κρητικής διαλέκτου, ώστε  να συμβάλει να ενταχθεί στο φυσικό της χώρο ητοι το Παν. Κρήτης

Επιπλέον ας ελπίσουμε ότι θα αφιερώσει  η περιφέρεια κάποια επιστημονική ημερίδα με θέμα «η μαγεία της κρητικής διαλέκτου μέσα από τον Ερωτό-κριτο»! , μιας  και αποτελεί το κατεξοχήν αντιπροσωπευτικό εκτενέστερο ελληνικό διαλεκτικό κείμενο που διασώζεται.  Είναι βέβαιον ότι η κρητική διάλεκτος , όπως την γνώρισε η γενιά των γονέων και των παππούδων μας , πάει να σβήσει . Ας μην  επιτρέψουμε αυτήν την καταστροφή.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δ. Μαραμη με τον οποίο είχα την αγαθή τύχη να συνεργαστώ στην εκδήλωση της κοπής πίτας του συλλόγου  μας φέτος στην Μ. Βρετανια, ο οποίος αποδέχτηκε την πρόσκληση μου και άνοιξε την νέα χρονιά μας με το αριστούργημα του Ερωτοκριτος έχοντας ως συντελεστές τους εξαίρετους λυρικούς  τον Θ. Βουτσικακη και την Ελ. Δημοπούλου. , για την τόσο σπουδαία και σημαντική αναφορά του στην σημασία της κρητικής διαλέκτου .

Εμείς ως απόδημοι Ρεθυμνιωτες  , ικανοποιημένοι από την σημαντική ανω αναφορά του, περι της σημασίας της κρητικής διαλέκτου ,του ευχόμαστε τα καλύτερα και κυρίως καλοτάξιδος  ο νέος μουσικός καρπός του με τίτλο «οι στοιχειωμένοι» που θα παιχτεί στο μέγαρο μουσικής Αθηνών σε λίγες ημέρες.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ