ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Μειώνουν παράνομα την εκπροσώπηση των Εργατικών Κέντρων για να αποκλείσουν το ΠΑΜΕ

0

Δεν έφταναν τα ΓΝΩΣΤΆ εκφυλιστικά φαινόμενα, η παραβίαση των καταστατικών και η ωμή παρέμβαση της εργοδοσίας για να στηριχτούν τα «φρόνιμα» παιδιά του εργοδοτικού συνδικαλισμού στα πρωτοβάθμια σωματεία. Στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου που ξεκίνησε την Τρίτη 12/2 και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 21/2 με τις εκλογές, επιστρατεύτηκαν από τις σκόπιμες καθυστερήσεις για να «στριμωχτεί» ο χρόνος των ομιλητών, μέχρι τις ωμές παρανομίες. Με τον ίδιο πάντα σκοπό: Να ελέγχουν την κατάσταση οι βολικοί για την εργοδοσία «εκπρόσωποι». Να κρατούν αλυσοδεμένους  και ανυπεράσπιστους τους εργαζόμενους για να τους τσαλαπατά η εργοδοτική αυθαιρεσία.

Μετά από πολλά χρόνια, το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου με βάση τον αριθμό των ψηφισάντων στα σωματεία, , εξέλεγε δύο αντιπροσώπους για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Κι όμως αυτοί παραβίασαν ωμά τον νόμο, αλλοίωσαν την βούλησης των εργαζομένων, για να περιορίσουν την εκπροσώπηση στον ένα αντιπρόσωπο, μόνο και μόνο για να μην εκλέξει τον 2ο το ΠΑΜΕ.

Συγκεκριμένα: Ο νόμος 1264 (άρ. 10 παρ 2) ορίζει ρητά και κατηγορηματικά πως τα πρωτοβάθμια σωματεία, πριν εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους, αποφασίζουν με μυστική ψηφοφορία και παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου, αν στο συνέδριο της ΓΣΕΕ θα εκπροσωπηθούν μέσω του Εργατικού Κέντρου ή μέσω της Ομοσπονδίας. Η απόφαση αυτή είναι ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ, για όλη την θητεία των αντιπροσώπων. Ακριβώς για να μην μπορεί καμιά συνδικαλιστική οργάνωση να μεταβάλει τις αποφάσεις της ανάλογα με την διαμόρφωση των εκάστοτε συσχετισμών.

Όλα αυτά τα έκαναν κουρελόπανο. Σε ένα σωματείο, που έκανε εκλογές τον Μάρτη του 2017 και είχε αποφασίσει να εκπροσωπείται μέσω του Εργατικού Κέντρου, όταν (το Νοέμβριο) είχαν διαμορφωθεί οι συσχετισμοί, παραβιάζοντας ωμά τον νόμο, ανέτρεψαν την δεσμευτική απόφαση, 8 μήνες μετά τις εκλογές, επιλέγοντας την Ομοσπονδία να εκπροσωπηθεί. Με τον τρόπο αυτό έκοψαν τον δεύτερο αντιπρόσωπο από την δύναμη του Εργατικού Κέντρου.  Επειδή μάλιστα έγινε ήδη το Συνέδριο της Ομοσπονδίας και οι αντιπρόσωποί του ψήφισαν μέσω αυτής, η όποια δικαστική διαδικασία, που ενδεχομένως θα μπορούσε να κινηθεί, θα βρίσκονταν μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα, που είναι σχεδόν αδύνατον να ανατραπούν.  Σε άλλο σωματείο, πήραν την παρανοϊκή απόφαση, να εκπροσωπούνται μέσω της Ομοσπονδίας, στην οποία, δεν εκλέξαν αντιπρόσωπο γιατί δεν έφταναν αριθμητικά.  Επέλεξαν δηλ να μην εκπροσωπηθούν από πουθενά. Ακόμη και το σωματείο απ’ το οποίο εκλέγεται ο πρόεδρος του ΕΚ, που από γεννησιμιού του εκπροσωπείται από το ΕΚ, με κωμικές ταχυδακτυλουργίες το εμφάνισαν ότι τάχατες αποφάσισε να εκπροσωπείται, πρώτη φορά στα χρονικά, μέσω της διασπαστικής ομοσπονδίας, που όμως σπάνια εκλέγει αντιπρόσωπο για τη ΓΣΕΕ!!! Στέρησαν έτσι ουσιαστικά και τυπικά και από τον πρόεδρο του ΕΚ την δυνατότητα να εκλεγεί αντιπρόσωπος για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, προκειμένου να αποκλείσουν το ΠΑΜΕ!!!

Τέτοιος ξεπεσμός.

Αυτά δεν είναι μια ανούσια διαμάχη για τις καρέκλες.

Φέραμε ως παράδειγμα την διαδεδομένη πλέον την άθλια απαίτηση πολλών  εργοδοτών, που επιβάλλουν στους εργαζόμενους να τους επιστρέφουν ακόμη και το δώρο των Χριστουγέννων. Για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ξεδιάντροπες αυθαιρεσίες, είπαμε, ότι είναι ανάγκη να οργανωθούμε. Τα σωματεία πρέπει να σπάσουν το φόβο. Ο εργαζόμενος να μην νιώθει «καλαμιά στον κάμπο». Να είμαστε δίπλα του να παρεμβαίνουμε.

Τι απάντησαν με τον πιο επίσημο τρόπο από το βήμα του συνεδρίου; Ότι όποιος δεν επιστρέφει το δώρο θα απολυθεί, θα εξοστρακιστεί από το Ρέθυμνο, θα χάσει και τον μισθό που παίρνει και επομένως δεν έχει άλλη επιλογή!!! Αυτά είπαν χωρίς μισόλογα και περιστροφές. Φτυστή η φωνή του πιο αδίστακτου εργοδότη.

Καλούμε τους εργαζόμενους αλλά και την ρεθεμνιώτικη κοινωνία να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να στηρίξουν και να στηριχτούν στις δυνάμεις που με αξιοπρέπεια και ψηλά το κεφάλι αγωνίζονται για να ανακόψουν την καταλήστευση του ιδρώτα μας, χωρίς καμιά εξάρτηση από τα μεγάλα συμφέροντα και τα αφεντικά. Καλούμε τους αντιπροσώπους στο Συνέδριο του ΕΚ να αντιληφθούν ότι το διακύβευμα δεν είναι κάποιες καρέκλες. Είναι η ίδια η ζωή, η αξιοπρέπεια, η δική μας και των παιδιών μας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ