ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Στο ΣτΕ η ΚΕΔΕ για τα ταμειακά διαθέσιμα

0

Την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, εάν η κυβέρνηση δεν ακυρώσει την υπουργική απόφαση που προβλέπει τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, αποφάσισαν ομόφωνα οι δήμαρχοι σε έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε για το θέμα. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ακόμη και ο επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» η οποία πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μπίρμπας, στην τοποθέτησή του υποστήριξε ότι πρόκειται για «θεσμική αστοχία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών», καταγγέλλοντας ότι «πρόκειται για ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη για τη λειτουργία του κράτους».

Η ΚΕΔΕ ομόφωνα τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας της υπουργικής απόφασης και θα ζητήσει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη για την ακύρωσή της, με το σκεπτικό ότι, συν τοις άλλοις, αφαιρεί κάθε αυτοτέλεια από τους δήμους. Εφόσον δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση, η ΚΕΔΕ θα προσφύγει στο ΣτΕ. Την αντισυνταγματικότητα της απόφασης υποστήριξε στην εισήγησή του και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, επισημαίνοντας ότι «η καθολική αντίδραση των μελών του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα προς τη κυβέρνηση ότι δεν θα δεχθούμε τέτοιου είδους εκβιαστικά διλήμματα. Η κεντρική διοίκηση δεν μπορεί να νομοθετεί για ζητήματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση. Αυτό συνιστά θεσμική εκτροπή», είπε.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» Απόστολος Κοιμήσης, διευκρίνισε ότι «αυτή τη φορά δεν μιλάμε για αποθεματικά, αλλά για ταμειακά διαθέσιμα» και απέδωσε στην κυβέρνηση πολιτική σκοπιμότητα. «Τι θέλει η κυβέρνηση αυτά τα λεφτά όταν βγαίνει στις αγορές και έχει “μαξιλάρι” άνω των 20 δισ. ευρώ και δεν έχει οικονομικό πρόβλημα;», είπε.

Για «μεγάλο εκβιασμό» έκανε λόγο και ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» Γιώργος Ιωακειμίδης, ενώ η μόνη που είχε διαφορετική θέση για το ζήτημα ήταν η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (σ.σ. δεν έχει δικαίωμα ψήφου) Ε. Παντελάκη.

Την πλήρη αντίθεσή του στην απόφαση της κυβέρνησης διακήρυξε με ψήφισμά του και το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας επιφυλασσόμενο μάλιστα για άσκηση κάθε νομίμου δικαιώματος. Νωρίτερα, ο δήμαρχος Γ. Καμίνης είχε υπογραμμίσει την αντισυνταγματικότητα της απόφασης.

Σήμερα συνεδριάζουν για το θέμα οι περιφερειάρχες.

Εν τω μεταξύ, η ΚΕΔΕ θα ζητήσει συνάντηση και με τον υπουργό Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα των προσλήψεων στους δήμους και κυρίως αυτό της 3Κ, καθώς και οι χρηματοδοτήσεις μέσω του «Φιλόδημου».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ