ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Το «αγκάθι» της δακοκτονίας - Ανάγκη για περισσότερους ψεκασμούς στην Κρήτη

0

Το καταστροφικό πέρασμα του δάκου μπορεί να κινηθεί σε ακτίνα 7 χιλιομέτρων

Δυναμικά βάζει πλέον ο ΣΕΔΗΚ, στο κάδρο του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη, την ανάγκη για περιφερειοποίηση της διαδικασίας της δακοκτονίας και δη στην Κρήτη, όπου οι απαιτούμενοι ψεκασμοί είναι περισσότεροι του συνήθους. Με τη φετινή παραγωγή να είναι ισχνή, κακής ποιότητας και με τιμές διάθεσης κάτω των 3 ευρώ, δεν επιτρέπονται στο εξής λάθη και κωλυσιεργίες.

Να γίνουν νόμοι του κράτους τα εδώ και χρόνια αιτήματα του ΣΕΔΗΚ, ζητούν οι αρμόδιοι, που προγραμματίζουν και συνάντηση στην Αθήνα με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη.

Αυτό που τονίζει ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ, Γιώργος Μαρινάκης, είναι ότι πρέπει να αποκεντρωθεί η διαδικασία της δακοκτονίας, ώστε σε επίπεδο περιφέρειας Κρήτης να ξεκινά έγκαιρα και νωρίτερα, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί.

Όχι μόνο χρειάζονται περισσότεροι ψεκασμοί κατά του δάκου στην Κρήτη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και πρέπει να γίνονται συστηματικά, από επαγγελματίες και στο σύνολο των ελαιοδέντρων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο επιστημονικά υπεύθυνος του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Μιχελάκης, μιας και έχει υπολογιστεί ότι ο δάκος μπορεί να μετακινηθεί σε ακτίνα 7 χιλιομέτρων μέσα σε μία μόλις ημέρα!

Παράλληλα, ο ΣΕΔΗΚ προχωρά τις διαδικασίες για εργασίες ανάπλασης σε μνημειακά ελαιόδεντρα, καλώντας τους ιδιοκτήτες τους να συμβάλλουν στο εγχείρημα για ελαιοτουρισμό σε ένα δίκτυο μνημειακών ελαιοδέντρων - μουσείων - ελαιοτριβείων.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ