ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

“Το πανεπιστήμιο για τους Ρεθεμνιωτες αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικής μας ύπαρξης”

0

Σε μία κατάμεστη αίθουσα από Αρχιερείς ,ακαδημαϊκούς , καθηγητές, επιχειρηματίες , στρατιωτικούς, πολιτικούς , προσωπικότητες , Ρεθεμ-νιώτες και μη ,κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης του επετε-ιακού τόμου των 40 ετών από ιδρύσεως του Πανεπιστημίου Κρήτης στο πολεμικό μουσείο Αθηνών , όπου συμμετείχε ως συνδιοργανωτής ο ιστορικός σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνιων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ», ο πρόεδρος κος Γεώργιος Βλατάκης άστραψε και βρόντηξε ,τόσο για την τυχόν απομάκρυνση του πανεπιστημίου από το Ρέθυμνο όσο και για την ένταξη της κρητικής διαλέκτου στο πανεπιστήμιο Κρήτης.

Δεν άφησε καθόλου περιθώριο ο πρόεδρος κος Γ. Βλατακης ,ώστε να μην εκμεταλλευτεί και να στηλιτευσει τα τελευταία γεγονότα περί αποδυνάμωσης της έδρας του Πανεπ. Κρητης από το Ρέθυμνο , τόσο που πολλές φορές το ακροατήριο τον σταμάτησε από τα χειροκροτήματα αφενός για τον γεμάτο νόημα χαιρετισμό του που προκάλεσε αίσθηση αφετέρου για την χρήση της ωραίας γλώσσας που χρησιμοποίησε καθώς και για τις γεμάτο νόημα ατάκες του , εξυμνώντας τον αγώνα, την προσπάθεια και την ανιδιοτελή γενναιοδωρία των Ρεθυμνιων για την ίδρυση του Παν.Κρήτης

Χαρακτηριστικά τόνισε ότι:

« Η καρδιά του πανεπιστημίου Κρήτης κτυπάει στο Ρέθυμνο. ! Και δηλούμεν κε πρύτανη ενωπιον σας με κάθε σοβαρό-τητα ότι θα επαγρυπνούμε και θα περιφρούμε ως φύλακες το ίδρυμα τούτο ώστε να συνεχίζει να κτυπάει αυτή η σθεναρή ζωογόνος και φλεγόμενη καρδιά του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο , χωρίς μπαϊπάς ή στεντ , ας μου επιτραπεί η ιατρική ορολογία μιας κι ο κος πρύτανης ανήκει στο χώρο αυτό.Ήδη κάποιοι προσπαθούν να επιβάλλουν αλλαγές. Θα μας βρείτε αντιμέτωπους .Με τον ίδιο τρόπο που αγωνιστήκαμε να γίνει , άλλο τόσο θα αγωνιστούμε να διατηρηθεί .

Δεν πρέπει να λησμονούμε τις αγόγγυστες δωρεάν προσφορές αγροτεμαχίων από τους Ρεθεμνιώτες στην ευρύτερη περιοχή στου Γάλλου για την κατασκευή στέγασης του, ούτε την συστηματική σκληρή εργασία από τον τότε δήμαρχο κο Δημήτρη Αρχοντακη τον οποίον τίμησε ο σύλλογος μας πριν λίγες ημέρες για αυτήν του και μόνον την προσπάθεια, αλλά ούτε την οιαδήποτε οικονομική ενίσχυση από πολλούς Ρεθεμνιώτες και κυρίως από την οικογένεια Βαρδι-νογιάννη. Επιπλέον Ο σύλλογος μας έκαμε τα αδύνα-τα δυνατά τόσο δια οικονομικής ενισχύσεως όσο και δια του τότε εκπροσώπου του συμμετέχοντας στις διάφορες επιτροπές για την ίδρυση του Πανεπι-στημίου »

Ενώ σε άλλο σημείο τόνισε :

«Ελλογιμοτατε κε πρύτανη Σας Το έχουμε δηλώσει εγγράφως δια ψηφίσματος το δηλούμεν και ενώπιων όλων σήμερα ας φανεί το πανεπιστήμιο μακρόθυμο ώστε να χαρίσει ως δώρο στους φοιτητας του ,την ένταξη της κρητικής διαλέκτου ενόψει της συμπλή-ρωσης των 40 ετών από ιδρύσεως του. Έτσι θεωρούμε ότι θα έχει επιτελέσει ακόμη ένα υψηλό έργο όχι μόνο στη Κρήτη αλλά παγκοσμίως.»

Είναι γεγονός ότι πρώτη φορά το Πανεπιστήμιο Κρήτης πραγματοποιεί μια τέτοια εκδήλωση στην Αθήνα και είμαστε ευτυχείς που συμπεριέλαβε τον ιστορικό σύλλογο των αποδήμων Ρεθυμνιων της Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» στην διοργάνωση του.

Τιμώντας αυτήν την πρόσκληση εκ μέρους του πανεπιστημίου, ο σύλλογος κατάφερε με όλες του τις δυνάμεις και προσκάλεσε πλήθος Ρεθυμνίων της Αττικής ,όπου κατέκλυσαν την αίθουσα αλλά και πολλές προσωπικότητες.

Ο Πρύτανης κος Ζώρας εκτιμώντας και διαπι-στώνοντας αυτές τις προσπάθειες ,εξήρε την σοβαρότητα του συλλόγου καιευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον πρόεδρο κο Γ. Βλατάκη για τις εξαιρετικές προσπάθειες που κατέβαλε για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Επιπλέον πρόσθεσε ο Γ. Βλατακης :« Είμαστε ευγνώμονες που υπάρχει το πανεπιστήμιο στο Ρεθυμνο,το οποίο αποτελεί ένα πολυτιμότατο εργαστήριο οικουμενικής παιδείας και συνεργασίας προσφέρων διηνεκώς και ακαμάτως τις πολλαπλές του υπηρεσίες και ευχαριστούμαι και συγχαίρουμε τόσο το κο πρύτανη για τις καταβαλλόμενες προσπάθειες ανάπτυξης του, όσο και το κο Ι. Πυργιωτακη τον πονήσαντα τον επετειακό τόμο , τους καθηγητές που το επανδρώνουν μέχρι και τον απλό διοικητικό υπάλληλο δια το χρησιμώτατο έργον των.»

Τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων: ο Σεβ. Μητρ. Ρεθυμνης κ. Ευγένιος, ο Σεβ. Μητροπ. Βελε-στίνου κ. Δαμασκηνός, ο εκπρόσωπος του Μακ.Αρχ. Αθ. π. Θεολόγος Αλεξανδρακης,ο π. Διονύσιος Χαμα-ράκης, ο τ. Αρεοπαγίτης κος Γ. Χλαμπουτακης, ο τ. προεδρος επιτρ. Ανταγ. Κ. Δημήτριος Κυριτσακης,ο Νικος Δασκαλαντωνακης,βουλευτήςΌλγα Κεφαλογιαννη, ο Κωστής Χατζιδακης αντιπρ. ΝΔ, ο Γεράσιμος Φωκάς πρόεδρος Αρχόντων οφικιαλίων του Οικουμ. Πατριαρ., ο Εμμ. Δρεττάκης τ. υπουργος, ο Νικ. Σταμπολίδης η ψυχή της Αρχ. Ελευθερνας ,ο αντιπρυτ.Κ. Σπανουδακης,η καθηγ. Μαριάννα Καλάιτζιδακη, ο Δημ. Στεμπίλης πρόεδρος ιδρύματος Ν. Δασκαλαντωνακη, Μαρία Λιονή αντιπερ. Ρεθ., ο Ιωαννης Παλλήκαρης τ. πρυτανης Κρητης, Στυλιανός Πετρακης αντιν. & αρχηγος στόλου, Κατερίνα Δομαζακη εκπρ. Λαογραφικου μοσειου Ρεθυμνου, Ελένη Κεφαλογιάννη, ο καθηγ. Ιωαν. . Γρυντακης ,πλήθος πρυτάνεων , ακαδημαϊκών , καθηγητών, εκπρόσωποι κρητικών πολιτιστικών συλλόγων κ. άλλοι.

Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο πρόεδρος κ. Γ. Βλατάκης ανέφερε : «Είθε λοιπόν το πανεπιστήμιο Κρήτης για πολλά χρονιά ακόμη να προσφέρει το πολύτιμο έργο του ποτίζοντας τις ψυχές των νέων ανθρώπων με γνώσεις και ανθρωπιά. Ευχόμενοι ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ ΚΑΙ ΥΠΕΙΡΟΧΟΝ ΕΜΜΕΝΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΗΔΕ ΓΕΝΟΣ ΠΑΤΕΡΩΝ ΑΙΣΧΥΝΕΜΕΝ , τουτεστιν

(Να είσαι πάντα πρώτος και ανώτερος από όλους και να μην ντροπιάζεις τη γενιά σου... (Ιλιάδα,Ζ,208)».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ