ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υστέρηση εσόδων 152 εκατ. τον πρώτο μήνα του έτους

0

Απόκλιση από τον στόχο του προϋπολογισμού παρουσιάζουν τα έσοδα από τον πρώτο μήνα του έτους. Αυτό που ψιθυριζόταν στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών για κόπωση στα έσοδα εμφανίζεται πλέον και στα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση 152 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, εξέλιξη που δημιουργεί έντονη ανησυχία, δεδομένου ότι το τρέχον έτος είναι εκλογικό και είθισται να περιορίζονται οι έλεγχοι αλλά και οι κατασχέσεις. Ωστόσο, αυτό μένει να φανεί, καθώς η φορολογική διοίκηση πλέον λειτουργεί ανεξάρτητα. Ενα άλλο μεγάλο πρόβλημα σχετίζεται με τους φορολογουμένους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Το ρεκόρ εισπράξεων από κατασχέσεις και ρυθμίσεις ύψους 5,5 δισ. ευρώ είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθεί, δεδομένου ότι η εφορία βρίσκει άδειους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Την ίδια στιγμή, καταγράφεται υπερσυγκράτηση των δαπανών κατά 767 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται πρωτογενές πλεόνασμα 603 εκατ. ευρώ. Με βάση τα προσωρινά στοιχεία:

• Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 3,981 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 152 εκατ. ευρώ ή 3,7% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το 2019 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

• Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 244 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 35 εκατ. ευρώ από τον στόχο (278 εκατ. ευρώ). Ειδικά στο σκέλος των επιστροφών εκφράζονται αμφιβολίες εάν θα επιτευχθεί, καθώς η κόπωση των εσόδων θα οδηγήσει στο «πάγωμα» των επιστροφών φόρων. Σημειώνεται ότι φέτος δεν θα υπάρχουν κονδύλια από τους δανειστές ώστε να εξοφληθεί τμήμα των οφειλών του Δημοσίου προς τους φορολογουμένους.

Σήμερα τα χρέη της εφορίας ανέρχονται σε 780,9 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 458,612 εκατ. ευρώ είναι άνω των 90 ημερών (για επιστροφές 254 εκατ. ευρώ έχουν αποσταλεί ειδοποιητήρια στους υπόχρεους).

• Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου 2019 ανήλθαν στα 4,548 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 767 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (5,315 δισ. ευρώ). Σημειώνεται ότι στις πιστώσεις υπό κατανομή περιλαμβάνεται πρόβλεψη για πληρωμές εφάπαξ χρηματικών ποσών (ειδικών μισθολογίων) του νόμου 4575/2018 που δεν ολοκληρώθηκαν εντός του 2018 ύψους 321 εκατ. ευρώ.

• Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 112 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 58 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 82 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 34 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ