ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Φοβίζουν οι αυτοδιοικητικές το Μαξίμου

0

Με δαμόκλειο σπάθη κρεμασμένη πάνω από το Μαξίμου μοιάζουν στην παρούσα φάση οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς ο κίνδυνος οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος να μην καταφέρουν δυναμικά πλασαρίσματα στους μεγάλους δήμους, αλλά και στις περιφέρειες, είναι εμφανής, κάτι που θα έχει αντίκτυπο στη συνολική εικόνα της κυβέρνησης. Ηρώδου Αττικού και Κουμουνδούρου σχεδιάζουν το αμέσως επόμενο διάστημα την «αντεπίθεσή» τους σε «τοπικό επίπεδο», η οποία αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά την τυπική ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε έρχεται στη Βουλή η κύρωση του πρωτοκόλλου «για την προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ. Στο Μαξίμου ανησυχούν για το τι θα βγάλει η κάλπη στους μεγάλους δήμους αλλά και στις Περιφέρειες, καθώς ο οριστικός μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εξουσίας «απαιτεί» την εκλογή ενός ικανοποιητικού αριθμού δημάρχων και περιφερειαρχών ή, μίνιμουμ, την καταγραφή μεγαλύτερων δυνάμεων από ό,τι στο παρελθόν.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Στην Αθήνα το «πρόβλημα» δεν είναι πως επιβεβαιώνεται ο τίτλος του «φαβορί» για τον Κώστα Μπακογιάννη, αλλά η πολύ χαμηλή πτήση του Νάσου Ηλιόπουλου. Κρίσιμη πιθανόν να είναι η αποδέσμευσή του από το υπουργικό συμβούλιο ώστε να αφοσιωθεί αποκλειστικά στον προεκλογικό αγώνα. Ο πήχυς, πάντως, από το 2014 είναι ψηλά, καθώς ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης πέρασε με ποσοστό 20% στον δεύτερο γύρο και έχασε τελικά στο νήμα από τον Γιώργο Καμίνη. Και στη Θεσσαλονίκη έχει πάρει κεφάλι ο «γαλάζιος» υποψήφιος Νίκος Ταχιάος, με την κ. Κατερίνα Νοτοπούλου –που κι εκείνη ασκεί ακόμη καθήκοντα υπουργού– να ακολουθεί από απόσταση. Το γεγονός, δε, ότι ο κ. Ταχιάος είναι πρώτος, παρά το ότι έχει να αντιμετωπίσει «γαλάζιους αντάρτες» που απευθύνονται στις ίδιες δεξαμενές, δείχνει την αδυναμία της υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρώσει ευρύτερα κοινά, όπως και ο κ. Μπελαβίλας στον Πειραιά, που δεν δείχνει να «απειλεί» την πρωτοκαθεδρία του Γιάννη Μώραλη. Στις περιφέρειες, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη για τον ΣΥΡΙΖΑ, που κινδυνεύει να χάσει την «εμβληματική» Αττική, η οποία το 2014 του έδωσε τον αέρα «μεγάλου κόμματος».

Οι μετρήσεις δείχνουν πως ο κ. Πατούλης θα κόψει πρώτος το νήμα, καθώς η νυν περιφερειάρχης κ. Δούρου έχει υποστεί φθορά και λόγω της κακής διαχείρισης των δύο τραγωδιών σε Μάνδρα και Μάτι. Περνάει ωστόσο στον δεύτερο γύρο, με τρίτο, σε ρόλο ρυθμιστή αυτή τη στιγμή, τον κ. Σγουρό. Αντίστοιχα στην Κεντρική Μακεδονία, τη δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας σε πληθυσμό, ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι το φαβορί, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ3 Χρήστο Γιαννούλη. Η επανεκλογή του κ. Γαλιατσάτου στο Ιόνιο δεν αλλάζει κάτι δραστικά, ενώ η πιθανή επικράτηση των κ. Αρναουτάκη και Κατσιφάρα σε Κρήτη και Δ. Ελλάδα, αντίστοιχα, δεν «χρυσώνει το χάπι» αφού και οι δύο προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ