ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Εθνικό Κτηματολόγιο: Μετ' εμποδίων γίνονται οι δηλώσεις

0

Με ανησυχητικά αργούς ρυθμούς υποβάλλονται οι δηλώσεις στο Εθνικό Κτηματολόγιο σε Λασίθι και Ηράκλειο, με μεγάλα «αγκάθια» την έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας και τον κατακερματισμό της ακίνητης περιουσίας.

Οι πολίτες εμφανίζονται διστακτικοί, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία πολύπλοκη και με υψηλό κόστος, ενώ την ίδια ώρα, με εξαίρεση τις αγροτικές περιοχές του αναδασμού, η ολοκλήρωση των δηλώσεων μέσα στις προθεσμίες που έχουν τεθεί θεωρείται πρακτικά αδύνατη. Μάλιστα, με μοναδική εξαίρεση τις περιοχές όπου έχουν γίνει αναδασμοί, οπότε υφίστανται κτηματολογικοί πίνακες, η παράταση στην προθεσμία που έχει τεθεί θεωρείται απαραίτητη.

Η όλη διαδικασία υποβολής δηλώσεων στο Εθνικό Κτηματολόγιο έχει προκαλέσει έντονους «πονοκεφάλους» και πολλά μπερδέματα στους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, με τους ίδιους να προσέρχονται σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και με μια εμφανή καχυποψία στα κέντρα συγκέντρωσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών, εφόσον έχουν καταφέρει να τα συγκεντρώσουν.

Η απουσία μάλιστα τίτλων ιδιοκτησίας, καθώς ως γνωστόν τα παλιά χρόνια η μεταβίβαση ενός ακινήτου γινόταν με το «λόγω τιμής» και όχι συνήθως με χαρτιά και συμβόλαια, αποτελεί τον μεγαλύτερο «βραχνά» της κτηματογράφησης, με δεδομένο ότι υπάρχουν αμέτρητες περιπτώσεις όπου το καθεστώς ιδιοκτησίας δεν είναι ξεκάθαρο, με τους πολίτες να ζητούν να δοθεί παράταση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Σε επίπεδο νομού Λασιθίου, η προσέλευση αγγίζει το 6%, ενώ στην Ιεράπετρα ο κόσμος δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον τον τελευταίο μήνα, με την προσέλευση να φτάνει στο 12%. Στους Δήμους Αρχανών-Αστερουσίων, Γόρτυνας και Φαιστού, το ποσοστό των δηλώσεων που έχουν ολοκληρωθεί υπολογίζεται στο 4,5%. Μάλιστα, ο Δήμος Φαιστού δυσκολεύεται να συντάξει το περιουσιολόγιό του εξαιτίας έλλειψης προσωπικού και με περιπτώσεις ακινήτων που δεν έχουν καταγραφεί ή είναι καταπατημένα.

«Αναζητάμε να δούμε αν μπορούμε να αναθέσουμε σε ιδιώτη να μας συντάξει το Κτηματολόγιο. Πρέπει να δοθεί ικανή παράταση τουλάχιστον δύο μηνών», είπε ο δήμαρχος Φαιστού Γιώργος Αρμουτάκης, περιγράφοντας το πρόβλημα που υφίσταται.

Η κατάσταση στο Λασίθι

«Επειδή η προσέλευση του κόσμου ήταν πάρα πολύ μικρή μέχρι τις 18 Μαρτίου, ημέρα που έληγε η προθεσμία για τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο, δόθηκε παράταση μέχρι την Παρασκευή 3 Μαΐου 2019. Η συλλογή των δηλώσεων της ακίνητης περιουσίας με τους σημερινούς ρυθμούς δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ούτε μέχρι τις 3 Μαΐου, πράγμα που θα αναγκάσει την Πολιτεία να ανακοινώσει και νέα παράταση», είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας κ. Μπάμπης Δραγασάκης, δεδομένου ότι η Ένωση λειτουργεί το ανάλογο τμήμα στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών.

«Εμείς έχουμε ολοκληρώσει και καταθέσει ήδη στο Κτηματολόγιο γύρω στις 300 αιτήσεις, οι οποίες έγιναν δεκτές και δεν είχαμε ούτε μια επιστροφή, πράγμα που δείχνει ότι τα συνεργεία μας κάνουν πολύ προσεκτική δουλειά στη σύνταξη των φακέλων τού κάθε ενδιαφερόμενου. Πριν από ένα μήνα και με μεγάλη καθυστέρηση ξεκινήσαμε να δεχόμαστε στην Ένωση τους ενδιαφερόμενους που ήθελαν να τους αναλάβουμε τη σύνταξη του φακέλου τους για την κατάθεση της δήλωσής τους στο Κτηματολόγιο. Εδώ στο Λασίθι, όπως συμβαίνει σε όλη την Κρήτη, ο κόσμος δεν έχει κατοχυρώσει την περιουσία του με συμβόλαια. Έτσι, χρειάζεται πολύς χρόνος και μεγάλη γραφειοκρατία για να γίνουν οι δηλώσεις των ακινήτων που προέρχονται π.χ. από χρησικτησία. Πιστεύω ότι τώρα θα πρέπει να πάρουν την απόφασή τους όλοι οι συντοπίτες να καταθέσουν τις δηλώσεις τους στο Κτηματολόγιο εμπρόθεσμα, γιατί η διαδικασία είναι υποχρεωτική και μετά τις 3 Μαΐου θα είναι κοστοβόρα και θα έχει περισσότερο τρέξιμο», πρόσθεσε ο κ. Μπάμπης Δραγασάκης.

Μικρή η προσέλευση: «Δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει... από την υποχρέωση»

Η εικόνα που μας μετέφερε ο γεωπόνος-μελετητής κ. Μιχάλης Πλατής, ο οποίος λειτουργεί ανάλογα γραφεία συγκέντρωσης δικαιολογητικών για το Κτηματολόγιο στην Ιεράπετρα, τον Άγιο Νικόλαο και τη Σητεία, είναι ότι σε επίπεδο νομού Λασιθίου οι δηλώσεις που έχουν κατατεθεί βρίσκονται γύρω στο 5-6%.

«Η προσέλευση του κόσμου είναι πάρα πολύ μικρή σε όλο τον νομό Λασιθίου και οι δηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν ξεπερνούν το 5-6%. Ο κόσμος άργησε πάρα πολύ να ξεκινήσει να συγκεντρώνει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στις 18 Μαρτίου, να λήξει η πρώτη προθεσμία που είχε δοθεί και μετά αρχίσαμε να βλέπουμε τον κόσμο να αντιλαμβάνεται ότι είναι μια υποχρέωση η δήλωση των ακινήτων στο Κτηματολόγιο, από την οποία κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει.

Αν και είμαι σίγουρος ότι θα δοθεί αναγκαστικά κι άλλη παράταση, θέλω να πω σε όλους να ξεκινήσουν σιγά-σιγά τη διαδικασία. Να έρθουν αρχικά να πάρουν τα χαρτιά που χρειάζονται, να δουν τι έγγραφα πρέπει να μας προσκομίσουν, να γίνει ο εντοπισμός των ακινήτων τους στους χάρτες και να βρεθεί ο χρόνος που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η δήλωση σωστά και χωρίς λάθη», πρόσθεσε ο μελετητής κ. Μιχάλης Πλατής.

«Για καθαρά εισπρακτικό μέτρο» κάνουν λόγο από την πλευρά τους οι πολίτες που, όπως τονίζουν, έχουν αγανακτήσει με την όλη διαδικασία, καθώς δυσκολεύονται να βγάλουν άκρη. Όπως πάντως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα ktimatologio.gr, όσοι έχουν ακίνητη περιουσία καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.

Τα ακίνητα τα οποία δε θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης θα καταγραφούν στις αρχικές εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και, εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο ελληνικό Δημόσιο, όπως θέλουν οι πληροφορίες.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ