ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Η ΟΑΚ εκπέμπει μήνυμα για την Κλιματική Αλλαγή μέσα από τον «Ερωτόκριτο. Το παραμύθι της Κρήτης»

0

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019, 40 μαθητές της Ε΄ Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κουνουπιδιανών, επισκέφθηκαν την ΟΑΚ για να παρακολουθήσουν το νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο: «Ερωτόκριτος. Το παραμύθι της Κρήτης», το οποίο υλοποιεί την τρέχουσα σχολική χρονιά η ΟΑΚ, με αφορμή την ανακήρυξη του 2019 ως «Έτος Ερωτόκριτου». Παράλληλα, με αφορμή την ανακήρυξη της 15ης Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή, το παρόν Πρόγραμμα επικεντρώθηκε στα οικολογικά μηνύματα, τις αξίες και τις αρχές που πρεσβεύει το έργο του Ερωτόκριτου.

Αρχικά, οι μαθητές ενημερώθηκαν από την επιστημονική συνεργάτιδα του Ιδρύματος, Μαρία Χατζηαποστόλου, για τη ζωή και το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου, το ιστορικό πλαίσιο της εποχής, τη διαχρονικότητα του έργου και την επίδραση σε σημαντικούς καλλιτέχνες και ανθρώπους του πνεύματος στους οποίους λειτούργησε ως πηγή έμπνευσης, καθώς και για τις πανανθρώπινες αξίες που εκείνο πρεσβεύει.

Παράλληλα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία ν’ ακούσουν από τον επιστημονικό συνεργάτη και Βιβλιοθηκονόμο της ΟΑΚ, Ιωάννη Μουντογιαννάκη, την ιστορία του Ερωτόκριτου από το βιβλίο «Ο πρώτος μου Κορνάρος: Ερωτόκριτος», της συγγραφέως Λίνας Σωτηροπούλου και να συζητήσουν για τη δύναμη της αγάπης και τις διαχρονικές αξίες του έργου. Αμέσως μετά οι μαθητές παρακολούθησαν το video στο οποίο 77 καλλιτέχνες ερμηνεύουν τον Ερωτόκριτο, πρεσβεύοντας με αυτόν τον τρόπο, οικολογικά μηνύματα.

Στη συνέχεια, ο επιστημονικός συνεργάτης και Υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας της ΟΑΚ, Αντώνης Καλογεράκης –μέσα από την προβολή οπτικοακουστικού υλικού– ενημέρωσε τους μαθητές για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε ολόκληρη την υφήλιο, αλλά και στην πόλη των Χανίων (π.χ. φυσικές καταστροφές, πλημμύρες κ.ά.), υπογράμμισε το εφιαλτικό σενάριο για το μέλλον της γης, αν συνεχιστεί η ολοένα αυξανόμενη ρύπανση, πρόβαλε τη διαμαρτυρία των παιδιών προς τους ηγέτες του κόσμου και τις διαδηλώσεις ανά τον κόσμο –μέσα από τη σύνδεση στη ζωντανή ροή του διαδικτύου– και μίλησε στα παιδιά για την επίσκεψη του κορυφαίου Θεωρητικού Φυσικού και Κοσμολόγου Στήβεν Χόκινγκ στο Ίδρυμα τον Σεπτέμβριο του 1998.

Ακολούθως, οι μαθητές οδηγήθηκαν στο Μουσείο Κρητικών Βοτάνων – Herbarium Jacques Zaffran, όπου ενημερώθηκαν για τη σπάνια κρητική χλωρίδα, καθώς και για τη γενικότερη περιβαλλοντική δράση του Ιδρύματος (π.χ. Δράσεις Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας της ΟΑΚ, Εργαστήριο Ανακύκλωσης, Κρητικές στράτες, καλντερίμια της ΟΑΚ, σύγχρονες πρακτικές λύσεις και συνεδριακές δράσεις, ήπιες μορφές ενέργειας και λειτουργία φωτοβολταϊκού συστήματος κ.ά.).

Στο τέλος οι μαθητές οδηγήθηκαν στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος «Το Φως», όπου ο Επιστημονικός Συνεργάτης και Βιβλιοθηκονόμος Ιωάννης Μουντογιαννάκης, τους ενημέρωσε για το έργο και τη δράση της Βιβλιοθήκης.

Με αρχές την αγάπη και την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο, τον σεβασμό προς τη φύση και με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών ως μελλοντικών ενεργών πολιτών, στην παρούσα εκπαιδευτική επίσκεψη φανερώθηκε πως υπάρχουν τρόποι να αλλάξουμε την υπάρχουσα κατάσταση, αν αλλάξουμε κατ’ αρχάς τον τρόπο που σκεφτόμαστε και ενεργούμε, με το να μη ρυπαίνουμε το περιβάλλον και αναλαμβάνοντας την ευθύνη.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ