ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται τα έργα στο Ρέθυμνο

0

ΣΤΟΧΟΣ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΤΕΙΑΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Συνολική αναφορά για έργα που αυτό τον καιρό είτε είναι σε πλήρη εξέλιξη, είτε ολοκληρώνονται έκανε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Μίνως Αλεφαντινός, μιλώντας στο «Ρέθεμνος», για όλα. Ανάμεσα σε αυτά που δίνεται προτεραιότητα είναι οι πλατείες Αγίου Γεωργίου και 110 Μαρτύρων, το 16ο Δημοτικό και το Δημοτικό Σχολείου Ατσιποπούλου. Ο κ. Αλεφαντινός αφού αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα του Ρεθύμνου που άντεξαν τη θεομηνία, τόνισε ότι αυτό που συνέβη όχι μόνο δεν πρέπει να ξεχαστεί, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι βελτιώσεις, προκειμένου η πόλη να οχυρωθεί έναντι τέτοιων φαινομένων. 

ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΝΤΕΞΑΝ

«Τα μεγάλα έργα που ΕΣΠΑ που έγιναν τα τελευταία χρόνια άντεξαν στη θεομηνία που έπληξε όλοι τη δυτική Κρήτη»,  ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Μίνως Αλεφαντινός και πρόσθεσε: «Οφείλουμε ένα ευχαριστώ στον τέως δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Δημήτρη Αρχοντάκη για αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν επί των ημερών του, όμως για να είμαστε δίκαιοι θα πρέπει να πούμε ότι και τα έργα που έγιναν τα τελευταία 12 χρόνια και ειδικά τα μεγάλα έργα ΕΣΠΑ, δηλαδή Σταμαθιουδάκη, Παχλά, Μικρασιατών, Σοχώρα, Κριάρη, Κουρμούλη, παραλιακό μέτωπο, συμπεριφέρθηκαν πάρα πολύ καλά, σ αυτό το πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο με τις έντονες βρωχοπτώσεις για 40 συνεχόμενες ώρες. Άρα, πέρα από τα αντιπλημμυρικά Αρχοντάκη, τα έργα της πόλης που έγιναν πέρασαν ένα σοβαρό crash test και άντεξαν χωρίς να δημιουργηθεί καμία ζημιά. Το πλημμυρικό φαινόμενο που είχαμε μπροστά στο δελφίνι, δεν αφορά κάποιο έργο. Συνέβη, γιατί ο αγωγός που έγινε πριν από πολλά χρόνια και βγαίνει δίπλα στο Δελφίνι, δεν μπορούσε να δεχτεί τόσο μεγάλο όγκο υδάτων, οπότε γυρνούσαν πίσω και ευτυχώς είχαμε την αποσυμφόρηση του φαινομένου».

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΖΗΜΙΩΝ

Αναφερόμενος στην κινητοποίηση αλλά και στις καταγραφές των ζημιών της θεομηνίας είπε: «Και η Περιφέρεια και ο δήμος έτρεξαν πολύ, έβαλαν προτεραιότητες και αντιμετώπισαν με επιτυχία το φαινόμενο. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται, καθώς ολοκληρώθηκε η κατάθεση αιτήσεων από τους δημότες που έχουν υποστεί ζημιές και από Δευτέρα, οι επιτροπές θα ξεκινήσουν τις κατά τόπους επισκέψεις και καταγραφές. Έχουμε μάλιστα συνεννοηθεί και με την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου προκειμένου να παίρνει τα πράγματα που καταστράφηκαν μόλις οι άνθρωποι τα βγάλουν έξω». Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ωστόσο, θα πρέπει να λάβουμε το μήνυμα που μας έστειλε η φύση, η οποία μας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου να προετοιμαστούμε ακόμα καλύτερα γιατί δεν αποκλείεται τέτοιου είδους φαινόμενα να επαναληφθούν. Είδαμε πως συμπεριφέρθηκαν τα τεχνικά μας έργα σε δύσκολες συνθήκες και τώρα πρέπει να δούμε τι θα μπορούσε να βελτιωθεί και φυσικά σε καμία περίπτωση αυτό που έγινε δεν πρέπει να το ξεχάσουμε».

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

«Το έργο της πλατείας του Αγίου Γεωργίου όταν το ξεκινήσαμε ήμασταν χαρούμενοι καθώς βλέπαμε ότι προχωράμε γρήγορα, έχοντας εξαιρετική συνεργασία με τον εργολάβο και το μελετητή και λύναμε άμεσα τα προβλήματα που προέκυπταν. Ακολούθησε όμως ο βαρύς χειμώνας και οι ατέλειωτες βροχές και μείναμε πίσω. Το καλό είναι ότι είχαμε προλάβει να ρίξουμε πολύ μπετό, αλλά έμεινε πίσω το κομμάτι της Άγγελου Σικελιανού, που ξεκίνησε την εβδομάδα που μας πέρασε. Στη συγκεκριμένη οδό αυτό που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι το σκάψιμο προκειμένου να περάσουν ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΡ και όμβρια. Ξεκινήσαμε με το σκεπτικό να κλείσουμε την οδό για ένα μήνα, αλλά όπως όλα δείχνουν θα χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για κείνο που αγωνιζόμαστε και πραγματικά πασχίζουμε να τα καταφέρουμε είναι να έχουμε ολοκληρώσει τις εργασίες που κάνουν θόρυβο, όταν θα ανοίξει η τουριστική σεζόν, προκειμένου να μη δημιουργήσουμε όχληση στους επισκέπτες της πόλης. Ωστόσο δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε προβλέψεις, παρά μόνο για την επόμενη εβδομάδα, καθώς έχουμε συνεχείς καθυστερήσεις λόγω καιρού. Σε κάθε περίπτωση το έργο γίνεται με την καλύτερη δυνατή ποιότητα και όταν θα παραδοθεί, θα αλλάξει όλη την περιοχή και θα αποτελέσει ένα στολίδι για ολόκληρο το δήμο» είπε ο αντιδήμαρχος.

ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

«Ολοκληρώθηκε το συμπληρωματικό έργο στην παραλία ύψους 200 χιλιάδων ευρώ που αφορούσε κάποιες ατέλειες στο παραλιακό μέτωπο ενώ συγχρόνως έληξε και το θέμα  με την τελευταία κατάληψη κοινόχρηστου χώρου. Αυτό που έχει μείνει είναι κάποιες ελάχιστες παρεμβάσεις που αφορούν ορισμένους φοίνικες».

ΠΛΑΤΕΙΑ 110 ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΜΙΣΙΡΙΑ

«Ένα ακόμα έργο που μπήκε στην ατζέντα μας και μας πιέζει χρονικά είναι η ανάπλαση της πλατείας των 110 Μαρτύρων στα Μισίρια. Έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος έχουμε ξεκινήσεις τις συσκέψεις, τους προγραμματισμούς και τις μετρήσεις και θέλουμε κι αυτό να προχωρήσει γρήγορα ώστε το Μάιο που τιμούνται οι 110 Μάρτυρες να είναι σε ένα τέτοιο επίπεδο που να μπορεί να υποδεχτεί τον κόσμο. Θεωρούμε ότι θα έχουμε προχωρήσει αρκετά και ίσως να μην προλάβει να ολοκληρωθεί η παιδική χαρά, μέχρι το Μάιο που μας έρχεται, αλλά ο στόχος μας είναι να είμαστε σε τέτοιο επίπεδο που ο χώρος να υποδεχτεί με αξιοπρέπεια όσους θα βρεθούν εκεί τη συγκεκριμένη μέρα του εορτασμού. Ελπίζουμε να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις από τον καιρό».

ΕΡΓΑ ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ – 16ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΤΗΡΙΟ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ

Η Τεχνική Υπηρεσία επίσης πιέζεται χρονικά καθώς μέχρι το τέλος αυτού του μήνα θα πρέπει να υποβάλλουμε στο «Φιλόδημο» το φάκελο για το 16ο Δημοτικό Σχολείο που θα κατασκευαστεί στο οικόπεδο που ο δήμος αγόρασε από τη ΧΕΝ έναντι 400 χιλιάδων ευρώ. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο αφού ο μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και τώρα δουλεύουμε, τον προϋπολογισμό και τα τεύχη δημοπράτησης, προκειμένου η χρηματοδότηση να γίνει από το «Φιλόδημο». Το 16ο σχολείο, θα φύγει από το σημείο που βρίσκεται και θα πάει στο νέο χώρο 4.700 μέτρων που βρίσκεται κάτω από το Δεσποτικό. Η μετακίνηση του 16ου Σχολείου που προσωρινά βρίσκονταν εκεί που έχει σχεδιαστεί να περάσει ο περιφερειακός δρόμος, «ανοίγει το δρόμο» ώστε να δούμε σοβαρά το θέμα του περιφερειακού.

«Το αυτό ισχύει και για το κτήριο της Φιλαρμονικής», ανέφερε ο κ. Αλεφαντινός και συμπλήρωσε: «Το κτήριο της Φιλαρμονικής είναι ένα δύσκολο έργο από κάθε πλευρά, αφού στην ουσία θα ανακατασκευαστεί ολόκληρο. Έχει γίνει στατική, μηχανολογική και ακουστική μελέτη». Οφείλω να ομολογήσω ότι η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου πιέζεται υπερβολικά για να προλάβει τις προθεσμίες. Πρόκειται πραγματικά για ένα δύσκολο αγώνα δρόμου, είμαι όμως βέβαιος ότι και αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε όπως πάντα τα καταφέρνουμε έως τώρα.»

ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ

Όσον αφορά για τις ασφαλτοστρώσεις, όπως ανέφερε ο κ. Αλεφαντινός, το πρόγραμμα έχει αλλάξει κι έχει δοθεί προτεραιότητα εκεί που υπάρχουν ζημιές. «Έχουμε 500 χιλιάδες ευρώ για ασφαλτοστρώσεις και 490 χιλιάδες για τοιχία και λιθοδομές, τα οποία είναι έτοιμα και μπορούμε να προχωρήσουμε γρήγορα. Επίσης, είναι σημαντικό ότι ξεμπλόκαραν μετά από δύο χρόνια τα μπετά του 2017. Πρόκειται για 5 χιλιάδες κυβικά που δεν έπεσαν ποτέ λόγω μιας ένστασης, που εκδικάστηκε τον Ιούνιο και καθαρογράφτηκε πριν από περίπου 15 μέρες. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα 5 χιλιάδες κυβικά είναι πλέον στη διάθεσή μας. Ωστόσο επειδή κηρυχτήκαμε σε έκτακτη ανάγκη, οι διαδικασίες είναι πολύ πιο γρήγορες από ότι μέχρι σήμερα. Όπως καταλαβαίνετε είμαστε «οπλισμένοι», έχουμε στη διάθεση μας και εργολαβίες και υλικά και θεωρώ ότι σε περίπου 2 μήνες θα έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο».

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ  

«Όσον αφορά στα δημοτικά κτήρια έχουμε κάνει ένα «κυλιόμενο» πρόγραμμα  που αφορά σε συντήρηση και αποκατάσταση όλων των δημοτικών κτηρίων. Η εργολαβία που ήταν σε ισχύ ολοκληρώθηκε και με χαρά είδαμε ότι οι όψεις του παλιού δημαρχείου που βρίσκεται Αρκαδίου - Μελιδόνη και προκυμαία, αποκαταστάθηκαν. Ήταν μια οφειλόμενη τιμή γι αυτό το ιστορικό κτήριο. Έγιναν εργασίας μόνωσης, άλλαξαν τα ξύλινα κουφώματα και μένει ν’ αλλάξει η κεντρική πόρτα, η οποία είναι προγραμματισμένη ν αλλάξει στο άμεσο μέλλον. Οι εργασίες έγιναν εντελώς αθόρυβα, χωρίς καθόλου να ενοχλήσουμε την περιοχή».

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟΥ

Με εντατικούς ρυθμούς προχωράει η κατασκευή του δημοτικού σχολείου Ατσιποπούλου. Έχουν ολοκληρωθεί τα μπετά και τα τούβλα ξεκίνησαν να χτίζονται. Προχωράμε με ταχείς ρυθμούς σε ένα ακόμα μεγάλο έργο ΕΣΠΑ που αφορά τη σχολική στέγη στο Ρέθυμνο. Θεωρούμε ότι όλα θα πάνε καλά, θα παραδώσουμε έγκαιρα και δεν αποκλείεται να το δούμε να λειτουργεί κι από την επόμενη σχολική χρονιά.

Πριν το κλείσιμο της συζήτησης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων του δήμου Ρεθύμνης κ. Μ. Αλεφαντινός που το Μάιο ολοκληρώνοντας μία ακόμα θητεία του στο δήμο Ρεθύμνου περνάει στο β’ βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού στις εκλογές του Μαΐου θα είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος για το Ρέθυμνο με το συνδυασμό του Σταύρου Αρναουτάκη,  αναφέρθηκε σε έργα που ενώ σχεδίασε και αγωνίστηκε να προχωρήσουν τελικά δεν υλοποιήθηκαν. «Από τα έργα που σχεδίασα και προσπάθησα πάρα πολύ να υλοποιηθούν αλλά δεν έγιναν κι αυτό με στεναχωρεί, είναι τα τείχη και γενικά η αξιοποίηση της Φορτέτζας.

Κλείνοντας ο κ. Αλεφαντινός υπογράμμισε: «Με την ευκαιρία αυτής της συζήτησης, θα ήθελα πραγματικά να ευχαριστήσω πολύ τον κόσμο, που παρά το γεγονός ότι πλημμύρισε και ταλαιπωρήθηκε πολύ από αυτό το φαινόμενο, έχει δείξει μια αξιοθαύμαστη ωριμότητα, στον τρόπο που αντιμετώπισε όλο αυτό που συνέβη, αναγνωρίζοντας ότι είχαμε να κάνουμε με ένα ακραίο φαινόμενο».

 

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ