ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Νέο πρόστιμο €1.49 δις. στην Google από την Ε.Ε. για "καταχρηστικές" διαφημιστικές πρακτικές

0

Η Κομισιόν επέβαλε πρόστιμο ύψους €1.49 δις. στην Google, εξαιτίας μίας σειράς "καταχρηστικών" διαφημιστικών πρακτικών, στις οποίες υπέπεσε η εταιρία την τελευταία δεκαετία.

Το νέο πρόστιμο έρχεται να προστεθεί στις παλιότερες "καμπάνες" της Ε.Ε προς την Google, ύψους $5.4 και $2 δισεκατομμυρίων, το 2018 και 2017 αντίστοιχα. Σύμφωνα με την επίτροπο ανταγωνισμού της Ε.Ε, Margrethe Vestager, η Google "έριξε ασπίδα" στον εαυτό της ενάντια σε κάθε πίεση του ανταγωνισμού, κυρίως μέσω αποκλειστικών συνεργασιών με συντάκτες, και την καθολική επιρροή του AdSense το οποίο κυριάρχησε σε ποσοστό άνω του 70% στην αγορά, σε μια περίοδο 10 ετών. Ενώ το πρόστιμο για την υπόθεση AdSense ήταν αναμενόμενο, το ύψος του ήταν αυτό που δεν περίμεναν πολλοί.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ποσό συνυπολογίστηκε από την χρονική διάρκεια τέλεσης της παράβασης, σε συνδυασμό με το σύνολο των εσόδων από τις διαφημίσεις που αποκόμισε η εταιρία. Το 2006, η Google πρόσθεσε ρήτρες οι οποίες "δέσμευαν" όλους εκείνους που σύναψαν συμφωνίες για την διαφήμιση τους από την εταιρία. Αυτό σήμαινε ότι οι διαφημιζόμενοι δεν μπορούσαν να προβάλλουν αποτελέσματα ανταγωνιστικών μηχανών αναζήτησης, στα αποτελέσματα αναζητήσεων των σελίδων τους. Η Google τροποποίησε ελάχιστα την πρακτική αυτή το 2009, αλλά συνέχισε να διατηρεί την έγκριση της προβολής των συνεργαζόμενων με αυτήν συντακτών και websites, πάνω σε άλλες μηχανές αναζήτησης.

Σύμφωνα με την Vestager, το μερίδιο αναζήτησης της Google μειώθηκε γύρω στο 60% από το 90% της περασμένης χρονιάς. Το μερίδιο αγοράς της Google έφτασε έως και 90% για την γενική αναζήτηση, και 75% για την online search διαφήμιση, την δεκαετία 2006-2016. Η συγκεκριμένη απόφαση πάντως, ενδέχεται να έχει και πολιτική χροιά εν όψει Ευρωεκλογών, με αρκετούς ψηφοφόρους ανά την Ευρώπη να βλέπουν τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Google, ως μέρος του προβλήματος της ολοένα αυξανόμενης κοινωνικής ανισότητας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ