ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ο Γ. Κεφαλογιάννης για την αδικαιολόγητη εξαίρεση των κτηνοτρόφων του Ρεθύμνου από την έκτακτη κρατική ενίσχυση

0

Την επιστολή του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων του Νομού Ρεθύμνου αναφορικά με την εξαίρεση από την έκτακτη κρατική ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων του Ρεθύμνου που επλήγησαν από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα κατέθεσε στη Βουλή ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης, αξιοποιώντας τη διαδικασία των Κοινοβουλευτικών Αναφορών.

Ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής διεκδικεί την καθολική χορήγηση της έκτακτης κρατικής ενίσχυσης σε όλες τις περιοχές του Ρεθύμνου όπου κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και  επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, καλώντας τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη να δρομολογήσει όλες τις αναγκαίες ενέργειες ούτως ώστε να διορθωθεί άμεσα μια αδικαιολόγητη διάκριση που θίγει τους κτηνοτρόφους του Ρεθύμνου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων του Νομού Ρεθύμνου:

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στις εξαγγελίες που προέβη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης, ότι θα δοθεί άμεσα ποσόν περίπου 2 εκατ. ευρώ στους αιγοπροβατοτρόφους του νομού Χανίων, οι οποίοι επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, με τη μορφή έκτακτης κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) δεν συμπεριλήφθηκαν οι περιοχές του Ρεθύμνου όπου κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε γιατί έγινε αυτή η διάκριση και με ποια κριτήρια δίνονται οι έκτακτες κρατικές ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis).

Σας υπενθυμίζουμε ότι ο Νομός Ρεθύμνης είναι κατ΄ εξοχήν κτηνοτροφικός νομός και ως εκ τούτου η απώλεια της παραγωγής που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι του νομού μας από την κακοκαιρία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τοπική οικονομίας μας.

Για όσους δεν το γνωρίζουν λόγω του ότι στο νομό Ρεθύμνης η μορφή κτηνοτροφίας είναι μεικτή κατάσταση εν σταβλισμού, η απώλεια εισοδήματος προκύπτει όχι με το πόσα χιλιοστά νερό έχουν πέσει αλλά πόσες μέρες έχουν εμποδιστεί τα αιγοπρόβατα να βγουν να βοσκήσουν αν και η κακοκαιρία μπορεί να έπληξε το νομό μας σε λιγότερο βαθμό από τον νομό Χανίων όπως εσείς κρίνατε, οι απώλειες της παραγωγής μας ήταν πολλαπλάσιες.

Όπως καταλαβαίνετε λόγω του ότι η ζημιά θα επηρεάσει πάρα πολλά συναφή επαγγέλματα, είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί η έκτακτη κρατική ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis) και στους αιγοπροβατοτρόφους μας.

Ελπίζουμε ότι μέχρι την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρου Αραχωβίτη για τα εγκαίνια της Σχολής Ασωμάτων την 23η Μαρτίου , θα έχει διευθετηθεί το θέμα.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας και αναμένουμε τις ενέργειές σας»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ