ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Άρθρο 86, αξιόποινες πράξεις και οι "ανύπαρκτοι ψήφοι" της ερμηνευτικής διάταξης

0

Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να περισώσει από τις ποινικές τους ευθύνες στελέχη που φέρονται να έχουν εμπλακεί σε αξιόποινες πράξεις, αξιολογούν πηγές της κυβέρνησης, την στάση της ΝΔ να μην ψηφίσει την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 86.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο και την προσθήκη του ΣΥΡΙΖΑ στη ρύθμιση υπάγονται μόνο όσα αδικήματα τελούνται κατά την άσκηση υπουργικών καθηκόντων και όχι όσα τελούνται απλώς επ' ευκαιρία της άσκησης τέτοιων καθηκόντων. Αντίστοιχο αδίκημα είναι η δωροδοκία αφού φυσικά δεν ανήκει στα καθήκοντα υπουργού να λαμβάνει δώρα. Με την ερμηνευτική αυτή δήλωση αίρεται η διχογνωμία που έχει προκύψει από την ισχύουσα διάταξη και αποσαφηνίζεται ότι για αδικήματα όπως η δωροδοκία δεν ασκεί η Βουλή την δίωξη αλλά η Δικαιοσύνη. Ό,τι δηλαδή ισχύει για όλους τους πολίτες.

Τι προηγήθηκε

Στην ψηφοφορία τη διάταξη υπερψήφισαν τελικά 179 βουλευτές, μεταξύ των οποίων κανένας βουλευτής της ΝΔ και “αυτά είναι τα γεγονότα, και κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει” σημείωναν οι ίδιες πηγές. Μάλιστα απαντώντας στη ΝΔ, περί ανούσιας προσθήκης, προσθέτουν ότι “όπως γνωρίζουν και οι πρωτοετείς της Νομικής, με την αυθεντική ερμηνεία διάταξης δεν τίθεται νέος κανόνας, αλλά αποσαφηνίζεται το ασαφές νόημα υφιστάμενου κανόνα. Επομένως, η ερμηνευτική δήλωση δεν συνιστά τροποποίηση της διάταξης, που ισχύει για το μέλλον, αλλά παράγει αποτελέσματα από τότε που ίσχυσε η ερμηνευμένη διάταξη”.

Άλλωστε επί του θέματος αναφέρθηκε διερωτώμενος σχετικά και ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας: “Γιατί το έκανε αυτό η ΝΔ;. Ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί. Δεν ξέρω αν σας καθοδήγησε ο κ. Γεωργιάδης… Εμείς ότι λέμε το λέμε καθαρά. Δεν αντιμετωπίζουμε τη συνταγματική μεταρρύθμιση με βάση τα ανοιχτά θέματα που μπορεί να έχουν στελέχη μας με τη δικαιοσύνη, διότι δεν έχουν”.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας στον News 24/7 στους 88.6. “Η ΝΔ επέλεξε στην ερμηνευτική δήλωση να κρατήσει ένα ερωτηματικό και για αυτό έχει εκτεθεί πολιτικά” είπε, ενώ αναφέρθηκε στη δήλωση Γεωργιάδη περί Νovartis, λέγοντας ότι “ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δε λέει ότι είναι αθώος αλλά ότι η δίωξη έχει παραγραφεί”.

Σημειώνεται επίσης ότι μιλώντας την περασμένη Δευτέρα στον News 24/7 στους 88.6 ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι “δεν διανοούμαι ότι υπάρχει εισαγγελέας που θα παραβιάσει το Σύνταγμα, το άρθρο 86 που στην παράγραφο 5 δηλώνει πως ένας υπουργός μπορεί να παραιτηθεί από την παραγραφή” και συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης: “Αυτό δεν αρέσει στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι δημόσια διαδικασία. Ζητάω προκαταρκτική και αν υπάρξουν επαρκείς ενδείξεις θα παραπεμφθώ στο ειδικό δικαστήριο. Εάν κληθώ για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας θα καταθέσω μήνυση εναντίον της κας Τουλουπάκη. Δεν πιστεύω πως υπάρχει επίορκος εισαγγελέας. Εάν δεν βρήκε λεφτά πρέπει να πάει την υπόθεση στο αρχείο”.

news247.gr

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ