ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τους Ρεθεμνιώτες σπηλαιολόγους

0

Ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδίασαν και εμψύχωσαν πρόσφατα οι σπηλαιολόγοι του Τμήματος Δυτικής Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας. Απευθύνεται στις πολύ μικρές ηλικίες των παιδικών σταθμών, των νηπιαγωγείων και των πρώτων σχολικών χρόνων, και έχει τον τίτλο «Οι Στρουμφοσπηλαιολόγοι».

Ως σκοπούς του το νέο πρόγραμμα έχει τη γνωριμία των νηπίων με τον χώρο των σπηλαίων και με τους ανθρώπους που τα εξερευνούν και μελετούν και την ανάπτυξη πνεύματος σεβασμού προς αυτά. Οι σκοποί αυτοί πραγματώνονται με τη χρησιμοποίηση  του παραμυθιού, ως παιδαγωγικού εργαλείου. Ως τέτοιο έχει επιλεγεί το σχετικό παραμύθι των Στρουμφ (The Smurfs) του Βέλγου καρτουνίστα Πεγιό. Πρόκειται για την γνωστή φανταστική κοινότητα των μικρών γαλάζιων πλασμάτων που ζουν μέσα στο δάσος.

Μέσα από την προβολή του παραμυθιού σε διαφάνειες παρουσιάζονται οι μορφές του Γκρινιάρη (Μπάμπης Σκεπετζάκης, πρόεδρος), του Λιχούδη (Γιώργος Καλούδης, που έκανε και τις φωτογραφίσεις), του Χαχανούλη (Στέλιος Λαμπρινός, που έκανε και το κέρασμα), του Σπιρτούλη (Θοδωρής Βουρβαχάκης, που δεν βαρέθηκε να κρέμεται στα σκοινιά) και του Μπαρμπα Στρουμφ (Χάρης Στρατιδάκης, που ήταν και ο σχεδιαστής του προγράμματος). Απαραίτητη είναι οπωσδήποτε και η Στρουμφίτα, μόνο που στην πρώτη εκτέλεση του εκπαιδευτικού προγράμματος οι κυρίες της Σπηλαιολογικής Εταιρείας δεν μπόρεσαν να παραστούν και να τον υποδυθούν.

Η πρώτη εμψύχωση πραγματοποιήθηκε για τα νήπια του 1ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου, για τις νηπιαγωγούς του αλλά και για εκείνες που φιλοξενούσαν, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ «Creating, Experimenting and Cooperating – Improving Practices in Early Childhood Education» (Δημιουργία, πειραματισμοί και συνεργασία – Πρακτικές βελτίωσης στην Προσχολική Ηλικία).

Τα νήπια αποδείχτηκαν υποδειγματικά στην συμπεριφορά και στο ενδιαφέρον που επέδειξαν για το πρόγραμμα. Θαύμασαν τον Σπιρτούλη να ανεβοκατεβαίνει στα σπηλαιολογικά σκοινιά, χάρηκαν τον Λιχούδη να ανάβει την ασετιλίνη του κράνους του και να τους μιλά για τους κανόνες ασφάλειας στα σπήλαια, παρατήρησαν τον Γκρινιάρη να συλλέγει δείγματα σπηλαιόβιας ζωής και να μετρά θερμοκρασίες και υγρασίες, έμαθαν από τον Χαχανούλη για τις διαφορετικές μορφές του διακόσμου των σπηλαίων και υπέστησαν τον Μπαρμπαστρούμφ σε διδασκαλία για τα σπήλαια.

Με τον τρόπο αυτό τα νήπια έμαθαν πώς δημιουργήθηκαν τα σπήλαια, πόσο παλιά είναι, πόσο όμορφος είναι ο διάκοσμός τους και ποιοι άνθρωποι και ζώα έζησαν μέσα σ’ αυτά. Κι όταν χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν τον κακό Δρακουμέλ, που εμφανίστηκε μέσα από τα σκοτάδια για να καταστρέψει την ομορφιά των σπηλαίων, μπόρεσαν να τον αποκρούσουν με τα επιχειρήματα αλλά και με την αποφασιστικότητά που επέδειξαν!

Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης δραστηριοποίηση των νηπίων, με ατομικές ζωγραφιές αλλά και με την συλλογική ζωγραφική ενός σπηλαίου, στο οποίο απεικόνισαν όλα όσα συγκράτησαν από τα λεγόμενα των Στρουμφοσπηλαιολόγων. Περιλάμβανε ακόμη την απονομή αναμνηστικών βεβαιώσεων και τη φωτογράφηση καθενός και καθεμιάς με το βαρύ σπηλαιολογικό κράνος στο κεφάλι τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται στα νήπια, έρχεται να εμπλουτίσει τα παλιότερα των Ρεθεμνιωτών σπηλαιολόγων για τα παιδιά των ηλικιών του δημοτικού σχολείου, αλλά και το εκείνο που σχεδιάστηκε πέρυσι για τις ηλικίες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πρωτοεμψυχώθηκε με τους μαθητές του Πειραματικού Λυκείου. Προγράμματα παρουσιάσεων προσφέρονται επίσης για τους ενήλικες, όπως εκείνο της παλιότερης παρουσίασης των σπηλαίων στο Στέκι Καθηγητών του Ρεθύμνου.

Όλα τα προγράμματα πραγματοποιούνται στον εκθεσιακό χώρο «Σπήλαια, μνημεία φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς» του Τμήματος Δυτικής Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, στην οδό Πατελάρου 14. Ο χώρος αυτός έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Ρεθύμνης, προκειμένου να προβληθεί η ομορφιά του υπόγειου κόσμου του Ρεθύμνου, και είναι ανοιχτός, πέραν του χρόνου πραγματοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κάθε Τετάρτη 6.00-9.00 μ.μ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ