ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αντίδρασεις για τον τιμοκατάλογο τρακτέρ στα Σχέδια Βελτίωσης

0

Μια πρώτη προσέγγιση των τιμών που αναγράφονται στους επίσημους τιμοκαταλόγους των εταιρειών και των τιμών που προφανώς αυθαίρετα, όπως τονίζεται αρμοδίως, έχει αναρτήσει το υπουργείο, καταγράφει αποκλίσεις πάνω από 30% και φέρνει προ αδιεξόδου τους αγρότες που είχαν υπολογίσει αλλιώς τα πράγματα. Σημειωτέον ότι το αδιέξοδο γίνεται πολύ μεγαλύτερο στις περιπτώσεις που οι αγρότες έχουν ήδη προχωρήσει στην αγορά των μηχανημάτων, έχοντας μετρήσει τα πράγματα διαφορετικά και τώρα, βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του θέματος που ανακύπτει αναφέρουμε το ακόλουθο παράδειγμα. Αν ο αγρότης έχει συμφωνήσει ή ακόμα χειρότερα έχει αγοράσει ένα τρακτέρ αξίας 50.000 ευρώ, υπολογίζοντας ότι θα έχει γι’ αυτό μια επιδότηση της τάξεως των 25.000 ευρώ (50%), σήμερα, με βάση τους αυθαίρετους τιμοκαταλόγους που υιοθέτησε το υπουργείο, το τρακτέρ που αγόρασε θα έχει τυπική τιμή π.χ. 30.000 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η επιδότησή του θα είναι μόλις 15.000 ευρώ, άρα θα πρέπει να αναζητήσει εκ ιδίων πόρων άλλες 10.000 ευρώ επιπλέον. Οι πληροφορίες θέλουν τους θεωρητικούς τομοκαταλόγους του υπουργείου να μην έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα και σε πολλές περιπτώσεις να κινούνται πιο κάτω και από τις τιμές αγοράς των τρακτέρ από τις κατασκευάστριες εταιρείες.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το θέμα αυτό ανακύπτει, ενώ δεν έχουν προχωρήσει οι αξιολογήσεις των Σχεδίων Βελτίωσης για τις οποίες συνεχίζει να υπάρχει διελκυστίνδα ανάμεσα στο υπουργείο (διαχειριστικές αρχές) και τις περιφέρειες, ενώ ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες του προϋπολογισμού που έχει προβλεφθεί για το συγκεκριμένο Πρόγραμμα. Καθίσταται σαφές ότι ο τιμοκατάλογος που ανακοίνωσε το υπουργείο, έρχεται με έναν περίεργο τρόπο να λύσει το θέμα της κατανομής των διαθέσιμων πόρων, μόνο που η «λύση» γίνεται μπούμεραγκ και απειλεί να τινάξει στον αέρα κάθε υπολογισμό από την πλευρά των αγροτών και των εκμεταλλεύσεών τους.

Δείτε εδώ τον Πίνακα με τις τιμές των τρακτέρ:

[pdf-embedder url="/wp-content/uploads/2019/03/δ.pdf"]

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ