ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

ΒΟΑΚ: Ακόμη περιμένουν τον υπουργό για τον δρόμο

0

Οι πολλαπλές καταστροφές, ειδικά στη δυτική Κρήτη, καθώς και οι καθυστερήσεις στην εξέλιξη των έργων, είναι αυτές που φαίνεται ότι αναβάλουν την κάθοδο Σπίρτζη στην Κρήτη, για την ανακοίνωση σύμβασης του νέου Βόρειου Οδικού Άξονα.

Σε κανονικές συνθήκες, ο Υπουργός θα έρχονταν στην Κρήτη, το αργότερο έως τα μέσα Μαρτίου, προκειμένου να ανακοινώσει τη σύμβαση για τον νέο άξονα.

Αντικειμενικά προβλήματα ωστόσο, δείχνουν πως δεν ευνοούν την κάθοδο του Υπουργού, αφού τόσο οι πρόσφατες κακοκαιρίες, όσο όμως και οι πολλαπλές γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, είναι αδύνατο να επιτρέψουν μια άμεση επίσκεψη. Αυτό συμβαίνει γιατί, υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα σε όλη την Κρήτη, που δεν θα επέτρεπαν την ανακοίνωση μιας νέας σύμβασης.

Ειδικότερα, στο νομό Λασιθίου, εκκρεμεί η παράδοση της γέφυρας του Χαμεζίου, που έχει περάσει από «σαράντα κύματα». Στο νομό Ηρακλείου, εκκρεμεί ακόμα η υπογραφή σύμβασης για τους ημικόμβους σε Αγία Πελαγία και Αχλάδα, που ακόμα δεν έχουν προχωρήσει.

Η χθεσινή ημερομηνία βέβαια άναψε το «πράσινο φως» για την υπογραφή της σύμβασης τις επόμενες ημέρες, αφού ολοκληρώθηκε και το τέταρτο στάδιο υποβολής ενστάσεων, χωρίς καμία ένσταση, που συνεπάγεται ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπογραφτεί η σχετική σύμβαση και θα εγκατασταθεί ο εργολάβος.

Με βάση τα ως τώρα γνωστά στοιχεία, ο εργολάβος είναι απόλυτα έτοιμος προς εγκατάσταση, ενώ από την ημέρα εγκατάστασης του, απαιτούνται 365 ημέρες για την ολοκλήρωση του έργου.

Με δεδομένο ωστόσο, ότι οι ημικόμβοι Αγίας Πελαγίας και Αχλάδας αποτελούν ένα ακόμα έργο το οποίο χρονίζει, από το δήμο Μαλεβιζίου κρατούν πολύ χαμηλούς τόνους, περιμένοντας την επίσημη υπογραφή προκειμένου να προχωρήσουν σε σχετικές δηλώσεις και ανακοινώσεις.

Σε Ρέθυμνο και Χανιά παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες ζημιές σε τμήματα του ΒΟΑΚ, αλλά και του επαρχιακού οδικού δικτύου, με πολλές περιοχές να βιώνουν πρωτοφανείς συνθήκες και με αρκετές τουριστικές περιοχές να δίνουν μάχη με το χρόνο, για να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Παρά τις καλές προθέσεις που υπάρχουν, ανακύπτουν σοβαρά αντικειμενικά προβλήματα, τα οποία και καθυστερούν την εξεύρεση των λύσεων.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, θα ήταν τουλάχιστον παράλογο για έναν υπουργό να επισκεφθεί την Κρήτη προκειμένου να ανακοινώσει έναν Βόρειο Οδικό Άξονα, τη στιγμή που ακόμα και στον υφιστάμενο δεν έχουν μπορέσει να επιλυθούν βασικά προβλήματα στοιχειώδους λειτουργίας.

Στο μεταξύ, ούτε από την Περιφέρεια, ούτε όμως και οι βουλευτές έχουν κάποια πληροφόρηση για την επικείμενη επίσκεψη Σπίρτζη. Όλα τα δεδομένα λοιπόν συνηγορούν στο ότι πιθανότατα η επίσκεψη Σπίρτζη μετατίθεται το νωρίτερο για τον Απρίλιο, ώστε τουλάχιστον κάποια από τα σημαντικά έργα να έχουν προωθηθεί.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ