ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Βόμβα το δημογραφικό

0

«Θα μπορούσα να πω ότι είναι φιλοδώρημα, αλλά είναι σοβαρή πρόταση» είπε ο πρωθυπουργός για την πρόταση του προέδρου της Ν.Δ. Μέτρα για την προστασία των οικογενειών, των γυναικών και των παιδιών εξήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Το δημογραφικό είναι ζήτημα συνολικής στρατηγικής» απάντησε ο πρωθυπουργός.

Τι μάθαμε την περασμένη εβδομάδα; Ότι οι πολιτικοί μας έπεσαν από τα… σύννεφα, καθώς άκουσαν ότι οι Έλληνες, μέσα στο περιβάλλον που δημιούργησαν, το σκέπτονται πολύ σοβαρά πια, να κάνουν παιδιά. Πώς και με τι θα τα μεγαλώσουν; Ξαφνιάστηκαν άραγε μ’ αυτές τις μεγάλες αλήθειες;

Όχι, αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις των δύο μεγάλων πολιτικών σχηματισμών που εκπροσωπούνται στη Βουλή… Με τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης συνέδεσε την αύξηση του πληθυσμού ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Ολομέλεια της επί του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής.

Ο Αλέξης Τσίπρας, επεσήμανε ότι η μείωση της ανεργίας, η προστασία της εργασίας και η αύξηση των μισθών θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αναστροφή της αρνητικής τάσης του δημογραφικού και επέκρινε την φοβικότητα και την υποκρισία –όπως είπε- με την οποία αντιμετωπίζει η ΝΔ την ενσωμάτωση των μεταναστών δεύτερης γενιάς.

«Η ανατροπή της δημογραφικής τάσης δεν μπορεί να συμβεί χωρίς μια ολοκληρωμένη πολιτική ένταξης και ενσωμάτωσης των μεταναστών», ανέφερε και έφερε ως παράδειγμα χώρες σαν τη Γερμανία και τη Γαλλίας, οι οποίες με την πολιτική ενσωμάτωσης που υιοθετούν, εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τον πληθυσμό τους σημαντικά ως το 2050.

Πρότεινε δε, να υπάρξει διακομματική συμφωνία να δοθεί ιθαγένεια σε ανθρώπους που έκαναν την Ελλάδα πατρίδα τους, προβάλλοντας την στο εξωτερικό, όπως ο Αντεντοκούμπο.

Από την άλλη, η παροχή των 2.000 ευρώ ήταν το ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΝΔ για την αντιμετώπιση του «εθνικού υπαρξιακού διακυβεύματος», όπως χαρακτήρισε το δημογραφικό».

Τέτοιες πολιτικές απαιτούν συναίνεση και όχι λάσπη. Αν οι ρυθμοί του δημογραφικού συνεχιστούν οι Έλληνες θα περιοριστούν στα 8,9 εκατ μέχρι το 2050 και 7,3 εκατ εως το 2080. Αναζήτησα συγκριτικά στοιχεία από άλλες εποχές, δύσκολες για τον ελληνισμό. Το 1955 είχαμε στην χώρα μας 154.000 γεννήσεις. Στην μεταπολεμική Ελλάδα της φτώχειας και μόλις 54.0000 θανάτους».

Πρέπει να αντιμετωπιστεί η πραγματικότητα που θέλει «μια κοινωνία που τα παιδιά θεωρούν ότι θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους».

Σήμερα, η Ελλάδα έχει από τους χειρότερους δείκτες γεννήσεων στο 1,6 αντί 2,1 που απαιτείται για να μην μειώνεται ο πληθυσμός. Παράλληλά υπάρχει φυγή των νέων στο εξωτερικό για αναζήτηση καλύτερων προοπτικών. Δυστυχώς η σημερινή γενιά είναι η πρώτη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που δεν ελπίζει ότι θα ζήσει καλύτερα από τους γονείς τους.

Ο κοινωνικός ιμάντας έχει βραχυκυκλώσει σε μια Ελλάδα που δεν δίνει ευκαιρίες. Για πολλά ζευγάρια, η δημιουργία οικογένειας αντιμετωπίζεται με δέος. Θέλουν δεύτερο παιδί, αλλά δεν μπορούν να εξασφαλίσουν αυτά που θέλουν. Το ακούμε όλοι. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο πληθυσμός μας γερνά. Και τι προτείνει, αν και όταν γίνει κυβέρνηση;

- μείωση οικονομικού βάρους για την απόκτηση παιδιού

- στήριξη των εργαζόμενων γονέων, κυρίως των γυναικών

-επιστροφή των νέων που έφυγαν από την Ελλάδα

- διαγενειακή αλληλεγγύη μέσω του δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος

Ας το δούμε στην πράξη, όλο αυτό και ας το θεωρήσουμε επιτυχία ότι κατάφεραν, επιτέλους να δουν και οι δύο ένα υπαρκτό τεράστιο ζήτημα με πάρα πολλές επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό, στην εποχή των μνημονίων.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ