ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί αποφάσισα να στρατευτώ με την «Νέα Αντίληψη»

0

Για πρώτη φορά στην ενεργό πολιτική.

Για πρώτη φορά κατέρχομαι υποψήφιος.

Για πρώτη φορά θέτω τον εαυτό μου στην κρίση των συμπολιτών μου.

Γιατί όμως επέλεξα να στρατευτώ δυναμικά με τον συνδυασμό της «Νέας Αντίληψης», που είχα ενεργά στηρίξει και στις τρεις προηγούμενες αναμετρήσεις;

Πιστεύω αρχικά, ότι καθένας που κατέρχεται υποψήφιος έχει καλές προθέσεις και διάθεση να παλέψει για τον Δήμο. Αν ο τρόπος διοίκησης που ο εκάστοτε συνδυασμός προτείνει είναι διαφορετικός, ωστόσο πεποίθησή μου είναι και παραμένει ότι πρέπει να μας κρατά ενωμένους η αγαθή προαίρεση, παρά το ότι γνωρίζω ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει πάντα.

Σε κάθε περίπτωση, η νομοθεσία του «Κλεισθένη» μας υποχρεώνει σε μια σύνθεση απόψεων και σε ένα πολιτικό πολιτισμό, έξω και πάνω από τις όποιες διαφωνίες μας.

Μας υποχρεώνει όμως και η διεθνής συγκυρία αλλά και η δεινή θέση που βρίσκεται η πατρίδα μας, που ακόμα δεν έχει εξέλθει από την οικονομική-ανθρωπιστική κρίση που την ταλανίζει τα τελευταία δέκα χρόνια. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ανώφελες συγκρούσεις, που δεν οδηγούν πουθενά, όταν οι καιροί επιβάλουν συναινετικές λύσεις και συλλογικές αποφάσεις.

Στο κρίσιμο ερώτημα γιατί τελικά επέλεξα να ενώσω τις μικρές-πενιχρές μου δυνάμεις με αυτές της «Νέας Αντίληψης», η απάντηση είναι αυτονόητη : γιατί η συλλογική προσφορά και το δακτυλικό αποτύπωμα του συνδυασμού αυτού αλλά και του επικεφαλής του και Δημάρχου μας κ. Γιώργη Μαρινάκη έχουν βάλει ανεξίτηλα τη σφραγίδα τους σε ό,τι έχει συντελεστεί στο Δήμο μας τα τελευταία 12 χρόνια!

Και, κακά τα ψέματα, έγιναν πολλά!

Νεότερος σε ηλικία το 2006, ενθουσιάστηκα με το σύνθημα του συνδυασμού «Ν’ αλλάξουμε το Ρέθυμνο»! Τα χρόνια που ακολούθησαν, έγινα όπως και όλοι οι συμπολίτες μας, μάρτυρας μιας πραγματικής κοσμογονίας που είχε συντελεστεί : Τεράστια παραγωγή τεχνικών έργων που αναβάθμισαν και εξωράισαν την πόλη και την ύπαιθρο του Δήμου μας, δείχνοντας προς τα έξω ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο. Γενικότερη αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου. Εξυγίανση των οικονομικών, που ήταν και είναι πάντα το μεγάλο καρκίνωμα Κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Χώρα μας και που, όπως όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν, αυτό μας οδήγησε και στην σημερινή οικονομική κρίση. Γίναμε μια από σπάνιες περιπτώσεις Δήμου με αποθεματικό στα οικονομικά του.

Αλλά η παρούσα Δημοτική αρχή άλλαξε και την νοοτροπία των συμπολιτών μας, οδηγώντας την σταδιακά από το ΕΓΩ στο ΕΜΕΙΣ, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο.

Έγιναν τυχαία όλα αυτά; Ασφαλώς και ΟΧΙ. Ένα οργανωμένο και συντονισμένο σύνολο ανθρώπων δούλεψε για να τα παράξει, αφήνοντας σε πολλές των περιπτώσεων πίσω προσωπικές, οικογενειακές και επαγγελματικές του υποχρεώσεις.

Ένα σύνολο ανθρώπων που έβαλε πάνω απ’ όλα τη συνεργασία, που αποτελεί στην παρούσα φάση επιτακτική ανάγκη, χωρίς να επιδιώκει το ατομικό συμφέρον.

Σήμερα, γίνεται κριτική από τους άλλους συνδυασμούς και σε πολλές των περιπτώσεων διαγράφεται ή και μηδενίζεται το έργο της παρούσας Δημοτικής Αρχής.

Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης, η κριτική στην όποια εξουσία είναι όχι μόνο θεμιτή αλλά και αναγκαία, θεμελιώδες και αναπόσπαστο δικαίωμα των πάντων.

Πόσο δε μάλλον ατόμων που ευαγγελίζονται μια ποιοτικότερη Δημοτική Αρχή!

Αλλά οι εποχές των κραυγών, των συνθημάτων και των ψιθύρων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί! Σήμερα, η όποια κριτική έχει νόημα μόνο όταν συνοδεύεται από μια ρεαλιστική αντιπρόταση. Αν μάλιστα το πράγμα αφορά και οικονομικό θέμα, τότε η αντιπρόταση αυτή οφείλει να είναι και απόλυτα κοστολογημένη!

Γιατί καλά ηχεί στ’ αυτιά μας η πρόταση-καραμέλα του ώριμου φρούτου!

Είναι ώρα ν’ αλλάξουμε Δημοτική Αρχή και Δήμαρχο, μας λένε…

Δεν μας λένε όμως τί, πώς και με ποιο κόστος θα γίνει στο Δήμο μας και, το κυριότερο όλων, ποιοι θα εργαστούν για να το πραγματοποιήσουν…

Η «Νέα Αντίληψη», συν τοις άλλοις, είναι κι ένας ζωντανός οργανισμός, που έχει τη δυνατότητα της ανανέωσης, χωρίς νόθευση των αρχών της.

Παλιά στελέχη με προσφορά χρόνων αποχωρούν και άλλα δυναμικά στελέχη αναδεικνύονται στις θέσεις τους, συνεχίζοντας την αέναη προσφορά του συνδυασμού. Στα τελευταία φιλοδοξώ να κατατάξω και τον εαυτό μου, σε μια ενεργή πλέον στράτευσή μου! Αυτό είναι και το στοίχημα όλων εμάς των «νεοφώτιστων» υποψήφιων Δημοτικών Συμβούλων, η συνέχιση της παραγωγής του έργου αυτού.

Χρόνια στον χώρο της Παιδείας, του Πολιτισμού και δη του θεάτρου, χρόνια αγωνιζόμενος να κρατήσω την παραδοσιακή μας γλώσσα που φθίνει, έχω κάνει τη δική μου κατάθεση ψυχής. Τα τελευταία τρία χρόνια είμαι μέλος και του Σωματείου των ΑΜΕΑ, ενός τομέα που η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει καταθέσει μεγάλο μέρος της ευαισθησίας της, ικανοποιώντας πλήθος αιτημάτων.

Θα ήταν δε πραγματικά μεγάλη ικανοποίηση και για τα ίδια τα ΑΜΕΑ, η ανάδειξη ενός μέλους τους στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι μόνο η κατά καιρούς ψηφοθηρική τους εκμετάλλευση, με άκαρπη συμμετοχή σε συνδυασμούς.

Και η ανάδειξη αυτή δεν έχει να κάνει με μια τιμητική επιβράβευση και μόνο.

Θα δειχτεί περίτρανα ότι πραγματικά και η δική μας κοινωνία στο Ρέθυμνο αφενός αντιμετωπίζει τα ΑΜΕΑ ως πραγματικά ισότιμα μέλη της και αφετέρου τα ίδια τα ΑΜΕΑ είναι ικανά να ανταπεξέρθουν με αντιπροσφορά τους, σε ένα τομέα ποικίλης κοινωνικής δραστηριότητας και ευθύνης, όπως αυτόν του Δήμου μας.

Θεωρώ δε προσωπικά μέγιστη τιμή αυτή που μου έγινε από τον Δήμαρχό μας, να μου προτείνει να συμπεριληφθώ στον συνδυασμό του! Γιατί δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε, ανεξάρτητα από το πώς εκφράζεται ο καθένας για το πρόσωπο του Δημάρχου μας, ότι έχει τιμηθεί τρεις συνεχόμενες φορές από τον λαό μας, που τον ανέδειξε σε πρώτο πολίτη του Δήμου μας. Κι όσο κι αν απαξιώνουμε πρόσωπα και θεσμούς στις μέρες μας, η λαϊκή ψήφος είναι και παραμένει μια ανεκτίμητη αξία! Πόσο δε μάλλον όταν αφορά ένα καταξιωμένο Δήμαρχο, εντός και εκτός των ορίων της πατρίδας μας, όπως τον Δήμαρχό μας κ. Γιώργη Μαρινάκη.

Κλείνοντας, θα ήθελα να δώσω μια πειστική απάντηση στο αρχικό ερώτημα που έθεσα, γιατί επέλεξα την κάθοδό μου ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό της «Νέας Αντίληψης»!

Οι λόγοι αυτοί είναι επιγραμματικά οι παρακάτω :

Για τη θωράκιση των κεκτημένων χρόνων στο Δήμο μας.

Για την ύπαρξη ρεαλιστικού προγραμματισμού για το μέλλον.

Για τη την τόσο απαραίτητη και αυτονόητη συνεργασία και συναίνεση.

Οι αντίπαλοι συνδυασμοί, τους οποίους σέβομαι απόλυτα καθώς έτσι επιτάσσει ο πολιτικός πολιτισμός, δυστυχώς αδυνατούν να εγγυηθούν κάτι από τα παραπάνω.

 

Γιώργης Καλογεράκης

Συγγραφέας – Δάσκαλος Ειδικής Αγωγής

Μέλος του Σωματείου ΑΜΕΑ Ρεθύμνης

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ