ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ημέρες Καρναβαλικής δόξας για το Ρέθυμνο

0

Η καρναβαλική παράδοση καλά κρατεί και το Ρέθυμνο ζει τις τελευταίες εβδομάδες σε ρυθμούς αποκριών παρά την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση αλλά και τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της πρόσφατης θεομηνίας. Το πρόγραμμα και φέτος, πλούσιο σε εκδηλώσες και ξεφαντώματα. Με δράσεις για όλες τις ηλικίες και τα γούστα, προσέφεραν οι ομάδες του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού. Από την Τσικνοπέμπτη όπου η πόλη είχε μεταμορφωθεί σε ένα μεγάλο υπαίθριο πάρτι, μέχρι το παιδικό κυνήγι του θησαυρού, το 1ο Carnival Run και τον Χορό των Ομάδων.

Την Τσικνοπέμπτη η πόλη του Ρεθύμνου έζησε τον χορό, το κέφι και τη ζεστασιά της παρέας των ομάδων του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού σε δέκα πάρτι, σε διαφορετικά σημεία του ιστορικού κέντρου, της παραλίας και της νέας πόλης. Με πολλά και διαφορετικά είδη χορού και μουσικής οι περαστικοί διασκέδασαν μαζί με τις ομάδες που είχαν επιμεληθεί τα πάντα για μια όμορφη βραδιά. Η μουσική, ο χορός και τα πλούσια εδέσματα γέμισαν την πόλη με παρέες που ευχαριστήθηκαν το τσίκνισμα και τη χαρά της συμμετοχής σε μια μεγάλη γιορτή.

Στο παιδικό κυνήγι του θησαυρού, οι μαθητές του Ρεθύμνου εντρύφησαν στην λογοτεχνική παράδοση της Κρήτης, μιας και το 2019 είναι αφιερωμένο στον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου. Η διοργανώτρια ομάδα, “ Έκατσ' η κουτσή κατσίκα”, με φροντίδα επιμελήθηκε ένα παιχνίδι με παιδαγωγικό χαρακτήρα. Όλα ξεκίνησαν με... χορό, αφού η φετινή θεματική του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2019, είναι ο “Χορός στον Χώρο και στον Χρόνο”. Έτσι και η νεολαία της Ρεθεμνιώτικης Παρέας, απέδωσε κρητικές παραδοσιακές μελωδίες και ρυθμούς, "του κύκλου τα γυρίσματα" με εκατοντάδες μαθητές να χορεύουν κρητικούς παραδοσιακούς χορούς στην Πλατεία Μικρασιατών στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.

Το 1ο Carnival Run από τη νεοσύστατη ομάδα του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, “Στρίγγλες”, συγκέντρωσε μικρούς και μεγάλους που μασκαρεμένοι έτρεξαν στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης, με αφετηρία και τερματισμό την Πλατεία Μικρασιατών. Ήταν μια όμορφη ευκαιρία για άθληση και ταυτόχρονα για περιήγηση στα μνημεία του ιστορικού κέντρου. Επίσης, σημαντικό είναι ότι οι διοργανωτές φρόντισαν να δώσουν και φιλανθρωπικό χαρακτήρα στο 1ο Carnival Run, ενισχύοντας οικονομικά το Σώμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που επάξια φροντίζει κάθε χρόνο για την ασφάλεια επισκεπτών και καρναβαλιστών.

Όσο για τον Χορό των Ομάδων, είχε ως θεματική, τη δεκαετία του 1980, με τις ομάδες να ερμηνεύουν επί σκηνής τραγούδια και μουσική της αλησμόνητης αυτής δεκαετίας, με τον χορό και πάλι να έχει την τιμητική του. Γρήγορες εναλλαγές, αστείρευτη έμπνευση και χορευτικές φιγούρες, διασκέδασαν τους παρευρισκομένους. Η σάτιρα όπως πάντα είχε αισθητή παρουσία, ενώ η διασκέδαση συνεχίστηκε μέχρι πρωίας με τον αγαπημένο τραγουδιστή, Λάμπη Λιβιεράτο.

1o CARNIVAL RUN

Mε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πιο αποκριάτικος αγώνας δρόμου της Ελλάδας με την ονομασία 1o Carnival Run που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Μαρτίου στην πλατεία Μικρασιατών Ρεθύμνου. Πληθος κόσμου, μικροί και  μεγάλοι διέσχισαν ιστορικές συνοικες και συνάντησαν τα μνημεία  της μαγευτικής παλιάς πόλης του Ρεθύμνου. Το σωματείο  “ΣΤΡΙΓΓΛΕΣ” ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες της αθλητικής δράσης  και ανανεώνει  το ραντεβού για την επόμενη χρονιά με περισσότερο κεφι και την τρέλα της αποκριάς.

ΚΑΝΤΑΔΕΣ

Για ακόμη μια χρονιά οι καντάδες στα στενά της παλιάς πόλης έγιναν αιτία συνάθροισης εκατοντάδων Ρεθεμνιωτών που έζησαν στιγμές νοσταλγικές τραγουδώντας παλιά αγαπημένα τραγούδια. Οι καντάδες ολοκληρώθηκαν στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη όπου πραγματοποιήθηκε αποκριάτικο χιουμοριστικό δρώμενο από την ομάδα «Εμείς και Εμείς».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ