ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Η ζώνη των 800m «στραγγαλίζει» την ανάπτυξη

0

Στο ΣτΕ η υπόθεση του πρώτου οικισµού

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Με εκατοντάδες πολίτες του Ρεθύμνου να περιμένουν «πράσινο φως» για να προχωρήσουν σε επενδύσεις και αξιοποίηση της περιουσίας τους, το ζήτημα της ζώνης των 800 μέτρων παραμένει άλυτο παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου, στους οποίους «έπεσε το λαχείο» να το επιλύσουν. Μετά το πρόβλημα που προέκυψε πριν από περίπου ένα χρόνο με την ακύρωση της πράξης νομιμοποίησης της λεγόμενης ζώνης των 800 μέτρων από το Συμβούλιο της Επικρατείας, πολλά χωριά του νομού παραμένουν «εκτός» πολεοδομικού χάρτη με αποτέλεσμα να εκκρεμούν σοβαρές υποθέσεις ιδιωτών, απολύτως συνδεδεμένες με την αναπτυξιακή προοπτική της υπαίθρου, κυρίως των προαστίων της πόλης. Οικοδομές δεν μπορούν να προχωρήσουν, οικονομικής φύσεως ευρωπαϊκά προγράμματα, στα οποία έχουν μπει ιδιώτες, βαλτώνουν, και γενικότερα, ο,τι έχει να κάνει με την ανάγκη ύπαρξης πολεοδομικού σχεδίου, παραμένει στάσιμο.

Οι πολίτες διαμαρτύρονται και ζητούν την άμεση προώθηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, όμως, «είναι μια διαδικασία επίπονη και δύσκολη», όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομικών θεμάτων κ. Άγγελος Μαλάς, στον οποίο απευθυνθήκαμε, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες δημοτών, οι οποίοι μέσω του «Ρέθεμνος» ζήτησαν μια κάποια απάντηση για το άλυτο πρόβλημα τους. Σύμφωνα με την ενημέρωση, που μας έκανε ο κ. Μαλάς, το όλο θέμα καθυστερεί λόγω των σύνθετων τεχνικών και νομικών γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται.

Ο Δήμος Ρεθύμνου προωθεί πιλοτικά το ζήτημα του Αδελιανού Κάμπου, το οποίο έχει πάρει υπουργική υπογραφή και βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τελική έγκριση. Θα ακολουθήσει υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημοσίευση της σχετικής απόφασης για τον καθορισμό των ορίων του οικισμού στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Εφόσον, το εγχείρημα του Αδελιανού Κάμπου τελεσφορήσει και έχει θετική εξέλιξη, θα ακολουθήσουν οι πράξεις για τους υπόλοιπους οικισμού, τόσο από τον Δήμο Ρεθύμνου, όσο και από τους άλλους δήμους, που έχουν πρόβλημα, καθώς οι οικισμοί χωρίς πολεοδομικά όρια είναι περίπου 78 σε ολόκληρη την Π.Ε. Ρεθύμνου.

Μιλώντας σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθούνται, ο κ. Μαλάς δήλωσε τα εξής: «Πρόκειται για ό,τι πιο σύνθετο μπορεί να γίνει με μια διαδικασία, γιατί όλες αυτές οι αποφάσεις υπόκεινται στην βάσανο των ενστάσεων, για διάφορους λόγους. Ο πρώτος οικισμός, ο οποίος έχει ξεκινήσει πιλοτικά είναι ο Αδελιανός Κάμπος και θα ακολουθήσει ο Πηγιανός Κάμπος. Παράλληλα προωθούμε σε διάφορες επιτροπές και τους υπόλοιπους οικισμούς καθώς έχουμε ετοιμάσει τις τεχνικές περιγραφές και τα διαγράμματα σχεδόν το σύνολο των οικισμών ευθύνης μας. Όμως, επειδή είναι πειραματική διαδικασία, αν δεν ολοκληρωθεί το σύνολο των σταδίων που προβλέπονται, δεν μπορεί να είμαστε για τίποτα σίγουροι.»

Ο ίδιος, θέλοντας να επισημάνει τη δυσκολία των γραφειοκρατικών διαδικασιών, τόνισε, ότι «Παρουσιάζονται διάφορα φαινόμενα που μας καθυστερούν. Για παράδειγμα, ζητάνε κάποιες διορθώσεις. Όμως, οποιαδήποτε διόρθωση ζητηθεί σε ένα από τα στάδια που ακολουθούμε, προϋποθέτει την έγκριση των προηγουμένων και υποχρεούμαστε να ξεκινήσουμε την διαδικασία από την αρχή. Γι’ αυτό είμαστε επιφυλακτικοί στο να τους στείλουμε όλους τους οικισμούς μαζί. Γιατί απλά θα γυρίζουμε γύρω από τον εαυτό μας, θα φτάνουμε στο τέλος και ξανά από την αρχή. Έτσι ξεκινήσαμε με ένα οικισμό ώστε στο τέλος,  να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για κάθε ένα από τα νομικά και τεχνικά στάδια, που απαιτούνται. Έτσι για τους άλλους οικισμούς θα προχωρήσουμε πιο γρήγορα. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία για τον Πηγιανό Κάμπο θα ξέρουμε πια, πως πρέπει να κινηθούμε μεθοδικά για όλους τους άλλους.»

Ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομικών θεμάτων, κατέληξε λέγοντας, ότι «Προφανώς, οι άνθρωποι ταλαιπωρούνται από αυτή την υπόθεση και το καταλαβαίνουμε. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Είναι κάτι σύνθετο, το προωθούμε μεθοδικά, είναι χρονοβόρο, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή.»

 

«ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΘΕΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΣΦΑΛΕΙ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΩΣ»

«Είναι σύνθετο ζήτημα γιατί το κράτος έχει σφάλει επανειλημμένως» σχολίασε στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος της Ν.Ε. Ρεθύμνου του ΤΕΕ κ. Σπύρος Καλησπεράκης. Γνωρίζοντας καλά τα ζητήματα αυτά, ο κ. Καλησπεράκης τόνισε, ό,τι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό από την διαδικασία που ακολουθείται. Ο ίδιος τόνισε, ότι «αν δεν προχωράμε τις πολεοδομήσεις με ορθό τρόπο εξ αρχής, τότε θα συνεχίσουμε να έχουμε τέτοια θέματα. Καλό θα είναι να μας γίνει μάθημα αυτή η ιστορία της ζώνης των 800 μέτρων και να αρχίσουμε να κάνουμε πολεοδόμηση με τον σωστό τρόπο.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ