ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ 2021-2027

0

Ένταση για την επίθεση στους μικρομεσαίους (μ/μ) αγροτοκτηνοτρόφους (α/κ)

Η προώθηση του μοντέλου του «αγρότη επιχειρηματία», που σημαίνει παραπέρα επιδείνωση της θέσης των μ/μ α/κ και πιο γρήγορη συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής σε μεγαλύτερες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις, βρίσκεται στο επίκεντρο της αναθεώρησης της ΚΑΠ της ΕΕ (2021 - 2027). Άρα και δεδομένη, η παραπέρα συρρίκνωση του εισοδήματός τους.  Την υπηρέτηση αυτής της πολιτικής από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ομολογούν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτης, και η υφυπουργός Ολυμπία Τελιγιορίδου, ενημερώνοντας σχετικά, τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής. Εκτός από τις ανησυχίες που έκφρασε ο υπουργός για τη νέα μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ (μείωση που, όπως είπε, «αν δούμε τη μεταβολή σε τιμές 2018, η μείωση φτάνει στο 15,3%, εάν τη δούμε όμως στις τρέχουσες τιμές η μείωση ανέρχεται στο 4,6%»), ο ίδιος δήλωσε την πλήρη συμφωνία της κυβέρνησης με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, αναφέροντας ότι «η ΚΑΠ πρέπει να παραμείνει μια ισχυρή κοινή πολιτική» και πως «αποτελεί εργαλείο μόχλευσης των παραγωγικών δυνάμεων, τόσο στον εκσυγχρονισμό όσο και στην επένδυση στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση».

Συμπληρώνοντας τα παραπάνω, η υφυπουργός ανέφερε, όσον αφορά τις προτάσεις που καταθέτει η κυβέρνηση για τη νέα ΚΑΠ, ότι αυτές στοχεύουν στο «να μπορέσουμε να κάνουμε γεωργικές επιχειρήσεις οι οποίες αφήνουν πίσω τους το παλιό και στρεβλό παραδοσιακό παραγωγικό μοντέλο, θα είναι βιώσιμες και ανταγωνιστικές».

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προσυπογράφοντας την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, χρέωσαν στην κυβέρνηση, καθυστέρηση στην υποβολή προτάσεων για τη νέα ΚΑΠ. Η δε ναζιστική Χρυσή Αυγή έκανε λόγο για, «απίστευτα σφάλματα» όσον αφορά την πολιτική της ΕΕ.

Στο στόχαστρό τους είναι η διαμόρφωση επιχειρηματικού τύπου αγροτικών εκμεταλλεύσεων.  Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης, μιλώντας από τη σκοπιά των συμφερόντων των μ/μ α/κ, επισήμανε ότι «κάθε φορά που αναθεωρείται η ΚΑΠ, και αυτό συμβαίνει περίπου κάθε 7 χρόνια, παίρνει νέα μέτρα πιο ενισχυτικά για την ανάπτυξη και την κερδοφορία των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων για να συγκεντρωθούν γη, παραγωγή, εμπορία αγροτικών προϊόντων, και όλα αυτά μέσα από την καταστροφή, τη συρρίκνωση των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων», ενώ κατέθεσε και συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν το σταδιακό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και την αύξηση του μεριδίου των μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων.

Όπως τόνισε, και στην παρούσα φάση η ΕΕ εξακολουθεί να εκτιμά ότι ο γεωργικός τομέας αντιμετωπίζει προβλήματα χαμηλής κερδοφορίας και εντοπίζει ως βασικότερη αιτία την κατακερματισμένη διάρθρωση της αγροτικής παραγωγής.

Η κυβέρνηση, σημείωσε, για να επιταχύνει ακριβώς την υλοποίηση των προτεραιοτήτων της ΕΕ, προωθεί τις Οργανώσεις Παραγωγών, τα Προγράμματα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας που υλοποιούνται με την παρέμβαση των τραπεζών, τις διεπαγγελματικές ενώσεις κ.ά. Οι α/κ μη τσιμπήσουν ξανά το τυράκι. Του δήθεν, θα γίνουν επιχειρηματίες.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ απεύθυνε κάλεσμα στους βιοπαλαιστές αγρότες για την οργάνωση του αγώνα τους, βάζοντας μπροστά τις δικές τους ανάγκες και τις ανάγκες συνολικά του λαού. Ταυτόχρονα, για τα όσα δεινά τραβούν, να μην τα ξεχάσουν το επόμενο διάστημα και με θυμό να στείλουν μέσο της κάλπης, μήνυμα καταδίκης της πολιτικής που τους ξεκληρίζει.

Στέλιος Αλεξάκης

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ