ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Η Σκάλα του Μιλάνου επιστρέφει 3 εκατ. ευρώ στη Σαουδική Αραβία!

0

Η Σκάλα του Μιλάνου θα επιστρέψει πάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ στη Σαουδική Αραβία μετά την κατακραυγή που προκάλεσε στην Ιταλία το σχέδιο επένδυσης κεφαλαίων από το Ριάντ στη διάσημη όπερα.

Η συμφωνία προέβλεπε χρηματοδότηση ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ και ένταξη του υπουργού Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας στο διοικητικό συμβούλιο του περίφημου θεάτρου, αλλά ακυρώθηκε με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της Σκάλας του Μιλάνου.

«Θα επιστρέψουμε τα χρήματα στους Σαουδάραβες» δήλωσε ο δήμαρχος της οικονομικής πρωτεύουσας της Ιταλίας και πρόεδρος της Scala Τζουζέπε Σάλα, διευκρινίζοντας ότι τα τρία εκατομμύρια, που έχουν ήδη καταβληθεί, θα επιστραφούν.

Στις αρχές Μαρτίου, ο διευθυντής της Σκάλας Αλεξάντερ Περέιρα επιβεβαίωσε στον Τύπο ότι βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση μια τέτοια χρηματοδότηση, μετά τις επαφές που είχε με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και τον πετρελαϊκό κολοσσό Aramco. Σύμφωνα με τον ίδιο, επρόκειτο για μια πρόταση του προέδρου της επαρχίας της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα.

Όμως, στον απόηχο της δολοφονίας τον περασμένο Οκτώβριο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, η ανακοίνωση για την επικείμενη συνεργασία προκάλεσε έντονη διαμάχη στην Ιταλία. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και μέλη του συγκυβερνώντος κόμματος της Λέγκας, υποστήριξαν ότι ένας από τους πλέον περίοπτους πολιτιστικούς χώρους της Ιταλίας θα πρέπει να σνομπάρει τα σαουδαραβικά χρήματα. Σε αυτό το κλίμα κι ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι κάλεσε τη Σκάλα να απορρίψει τα χρήματα.

Παρά τη φημολογία περί απόλυσής του, στον απόηχο της αντιπαράθεσης, ο Περέιρα θα παραμείνει στη θέση του, διευκρίνισε ο Σάλα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για την υπόθεση από το Ριάντ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ