ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Λάδι: Μειωμένη η παραγωγή στην Κρήτη - «Σαρώνει» η Ισπανία

0

Ο μέσος όρος των 5-6 ετών στην παραγωγή λαδιού στην Κρήτη ήταν μόνο 74.000 τόνοι

Τους 1,7 εκατομμύρια τόνους έφτασε η παραγωγή της Ισπανίας μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου φέτος. Τα στοιχεία αυτά έδωσε επίσημα στη δημοσιότητα το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας, αποκαλύπτοντας έτσι με τον πιο επίσημο τρόπο τους πραγματικούς λόγους της φετινής κατάρρευσης των τιμών του ελαιολάδου. Και το χειρότερο είναι ότι τα αποθέματα ανέρχονται στους 1.512.000 τόνους, μη αφήνοντας τις τιμές του ελληνικού και γενικότερα του ευρωπαϊκού ελαιολάδου να ανακάμψουν!

Αναλυτικότερα:

- Η ισπανική παραγωγή ήδη έφτασε τους 1,7 εκατομμύρια τόνους, άρα η χρονιά 2018/19 θα κλείσει κοντά στους 1,8 εκατομμύρια τόνους, ίσως δηλαδή καταρρίψει το ρεκόρ των 1.782.000 της περιόδου 2013/14.

- Το χειρότερο είναι ότι τα αποθέματα ανέρχονται στους 1.512.000 τόνους, μη αφήνοντας τις τιμές να “πάρουν ανάσα”.

Ακόμα και το Μαρόκο

Σύμφωνα, εξάλλου, με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, έχουμε πολύ μεγάλη πρόοδο στην παραγωγή του ελαιολάδου και από το Μαρόκο, με νέο ρεκόρ παραγωγής, παρουσιάζοντας αύξηση 42% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, σύμφωνα με το Agro-pole Olivier.

Η φετινή εσοδεία χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη παραγωγή των ξηρικών ελαιώνων, όπου σε ορισμένες περιοχές έφτασε κατά μέσο όρο τους 6-8 τόνους/εκτάριο. Αυτή η εμπορική περίοδος σημαδεύτηκε από μια καθυστέρηση στην ωρίμανση του καρπού, και γι’ αυτόν τον λόγο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου και τις αρχές Ιανουαρίου δεν επιτεύχθηκαν κανονικές αποδόσεις στην ποικιλία των μαροκινών ελιών Picholine.

Όσον αφορά στις τιμές, το Agro-pole Olivier διευκρίνισε ότι στα ελαιοτριβεία διαθέτουν στο εμπόριο μεταξύ 25 και 30 ντιρχάμ/λίτρο (2,3 και 2,76 ευρώ/λίτρο) σε σχέση με τα 40 ντιρχάμ/λίτρο (3,68 ευρώ/λίτρο) του προηγούμενου έτους, λόγω της “σημαντικής” παραγωγής αυτής της εμπορικής περιόδου. Ωστόσο, εδώ και ένα μήνα η τιμή του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου σταθεροποιήθηκε μεταξύ 28 και 32 ντιρχάμ/λίτρο (2,5 ευρώ/λίτρο και 2,9 ευρώ/λίτρο) στη χονδρική αγορά χύδην προϊόντος.

Ομοίως, η έλλειψη βροχοπτώσεων από την αρχή της συγκομιδής και η έλλειψη προσβολών από δάκο είχαν ευνοϊκή επίδραση στην ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου.

Σημειώνεται ότι η φετινή η παραγωγή είναι το πρώτο αποτέλεσμα του Plan Marruecos Verde, που έχει προωθήσει την ελαιοκαλλιέργεια στην κορυφή του συγκεκριμένου σχεδιασμού. Ο κλάδος εκσυγχρονίστηκε, η ποιότητα του προϊόντος και οι εξαγωγές έχουν βελτιωθεί, στοχεύοντας κυρίως στην αμερικανική αγορά.

Μειωμένη η παραγωγή πέρυσι στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, αρκετά μειωμένη - εξαιτίας της ξηρασίας και των δυσμενών καιρικών συνθηκών της χρονιάς - ήταν η παραγωγή ελαιολάδου της φετινής ελαιοκομικής περιόδου στην Ελλάδα και στην Κρήτη, σε σύγκριση με πέρυσι αλλά και με τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών. Ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Μιχελάκης, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η παραγωγή της περιόδου 2018/19 στην Κρήτη τελικά είναι μόνο 66.000, αντί 71.000 όπως αρχικά εκτιμήθηκε.

Ο μέσος όρος των τελευταίων 5-6 ετών (χρονιές που έγιναν ζημιές από καιρικές συνθήκες) ήταν μόνο 74.000 τόνοι, ενώ ο μέσος όρος της προηγούμενης δεκαετίας ήταν 120.000 τόνοι.

Ωστόσο, και ο ίδιος συμφωνεί με τις εκτιμήσεις που γίνονται φέτος, ότι «η παραγωγή της επόμενης χρονιάς πρέπει να είναι αρκετά καλή, αν δεν υπάρξουν ακραίες καιρικές συνθήκες».

Να υπενθυμίσουμε, εξάλλου, ότι σε πανελλαδικό επίπεδο υπάρχει η εκτίμηση ότι θα υπάρξει μείωση της φετινής παραγωγής. Και η μείωση σε αρκετές περιοχές θα αγγίξει το 50% σε σχέση με πέρυσι. Αυτό δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), Γρηγόρης Αντωνιάδης, τονίζοντας ότι «η φετινή χρονιά, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, θα κλείσει γύρω στους 140.000 τόνους ελαιολάδου».

Ο ΣΕΒΙΤΕΛ απέδωσε τη μείωση αυτή κυρίως στις καιρικές συνθήκες, αλλά και στην “κόπωση” των δέντρων. Επίσης, τόνισε ότι «στην Ελλάδα δεν έγινε σωστή καταπολέμηση του δάκου την περασμένη χρονιά, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί η ποιότητα».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ