ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

“Μνημείο αλληλεγγύης” η γέφυρα του Κερίτη

0

Η άλλη όψη της μετανάστευσης εμφανίστηκε μετά από τις καταστροφικές βροχοπτώσεις των προηγούμενων εβδομάδων στον Πλατανιά.

Ενώ όλοι αναζητούσαν βοήθεια από την Πολιτεία, το κεντρικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κοινότητα Αλβανών Μεταναστών Χανίων, δήλωσε πρόθυμη να συμμετάσχει αφιλοκερδώς στην αποκατάσταση της γέφυρας του ποταμού Κερίτη, που αποτελεί ιστορικό μνημείο τόσο για την Κρήτη, όσο και για την περιοχή.

Η κοινότητα των Αλβανών δήλωσε πως στην περιοχή υπάρχουν 110 έμπειροι εργατοτεχνίτες που μπορούν να συμβάλουν στην αποκατάσταση του έργου. Μάλιστα η κοινότητα δεν έμεινε μόνο στα λόγια, αλλά κατέθεσε και έγγραφα την πρότασή της τόσο στον Δήμο Πλατανιά, όσο όμως και στην Περιφέρεια Κρήτης.

«Χαιρετίζομε την πρωτοβουλία αυτή, που δείχνει και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μετά την κατάρρευση του μνημείου» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης για να προσθέσει: «Πιστεύουμε ότι με την επιτάχυνση των διαδικασιών που δρομολογούνται σε όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα η γέφυρα θα στηθεί ξανά».

Υπενθυμίζεται ότι για την πλήρη ανακατασκευή της γέφυρας έχει ήδη δεσμευτεί η κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη που επισκέφθηκε την περιοχή μετά την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Σπίρτζης, οι διαδικασίες για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των Υπουργείων Υποδομών και Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κρήτης και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του νησιού προχωρούν άμεσα, με αντικείμενο της σύμβασης τη σύνταξη μελέτης για την αποκατάσταση του μνημείου.

Αναφέρεται πως η γέφυρα του ποταμού Κερίτη κατασκευάσθηκε την περίοδο 1907-1911 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και αποτελεί νεώτερο μνημείο. Είναι πετρόκτιστη με τρία τόξα. Δίπλα στον χώρο αυτό την πρώτη Αυγούστου 1941 οι Γερμανοί εκτέλεσαν 118 άνδρες που ήταν όλοι κάτοικοι της περιοχής. Η ανέγερσή της πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός προγραμματισμού για τη βελτίωση της οδοποιίας, με έμφαση στις γέφυρες.

Σχεδιάστηκε από τον μηχανικό Χρήστο Τσολίνα, που επηρεάστηκε από ανάλογα γαλλικά έργα. Δημοπρατήθηκε στις 20-11-1907 και κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Αναστάσιο Λογοθέτη από τα Κύθηρα με τη συμμετοχή των κατοίκων του Αλικιανού. Ολοκληρώθηκε το 1911, όταν και εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. Η γέφυρα κατέρρευσε λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων στις 25 Φεβρουαρίου 2019.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ