ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Οι τρεις επόμενες κινήσεις του Λονδίνου στη «σκακιέρα» του Brexit

0

Στις κινήσεις που αναμένεται να κάνει το Λονδίνο, στη «σκακιέρα» του Brexit, τις προσεχείς ημέρες εστιάζουν διεθνείς αναλυτές.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να προσπαθήσει να πείσει το κοινοβούλιο να στηρίξει τη συμφωνία της για το Brexit, ζητώντας την έγκριση των βουλευτών για τρίτη φορά, πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να αιτηθεί μιας μικρής καθυστέρησης στη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας.

Σε τρεις ημέρες ψηφοφοριών στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, οι βουλευτές αποφάσισαν ότι δεν στηρίζουν τη συμφωνία της Μέι για την αποχώρηση από την ΕΕ, ότι δεν θέλουν να αποχωρήσουν άνευ συμφωνίας και ότι επιθυμούν καθυστέρηση στην ημερομηνία εξόδου της 29ης Μαρτίου προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

Η Μέι δήλωσε στους βουλευτές ότι έχουν δύο επιλογές: είτε να στηρίξουν τη συμφωνία της την επόμενη εβδομάδα και να βρεθούν ενώπιον μιας μικρής καθυστέρησης, είτε να την απορρίψουν και να αντιμετωπίσουν μιας μεγαλύτερης διάρκειας καθυστέρηση.

Σε εκτενές αφιέρωμά του, το Reuters εξηγεί τι πρόκειται να συμβεί τις προσεχείς ημέρες:

1. Τρίτη ψηφοφορία για το Brexit

Η Μέι έχει εκφράσει την προτίμησή της για μια σύντομη παράταση στις διαδικασίες για το Brexit. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να διενεργήσει μια ακόμα ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο επί της συμφωνίας της πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 21/22 Μαρτίου. Αυτό της δίνει τρεις ημέρες την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να αντιστρέψει την ήττα που υπέστη στις 12 Μαρτίου.

2. Σύνοδος Ευρωπαίων ηγετών

Κατά τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών, την επόμενη εβδομάδα, στις Βρυξέλλες η Μέι αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη σύνοδο κορυφής για να ζητήσει μια παράταση στη διετή διαπραγματευτική περίοδο για το Brexit που θεωρητικά λήγει στις 29 Μαρτίου.

Η έκβαση αυτών των συνομιλιών, όπως αναφέρει το Reuters, θα καθοριστεί από το εάν το κοινοβούλιο θα έχει εγκρίνει --ή όχι-- τη συμφωνία της Μέι και από το ποιες προϋποθέσεις θα θέσει η ΕΕ για μια καθυστέρηση.

Η παράταση, ωστόσο, θα πρέπει να εγκριθεί και από τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ.

3. Νέο σχέδιο εν όψει;

Εάν απορριφθεί η συμφωνία της Μέι την επόμενη εβδομάδα, οι υπουργοί έχουν προειδοποιήσει ότι υπάρχει μόνο πιθανότητα η ΕΕ να συμφωνήσει σε μια μακρύτερη καθυστέρηση, και ότι χρειάζεται να βρεθεί μια εναλλακτική προσέγγιση στο Brexit.

Σε αυτό το σενάριο, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να βρει έναν τρόπο για να επιτραπεί στο κοινοβούλιο να επιδιώξει πλειοψηφία για μια εναλλακτική λύση. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα διευκρινίσει το πώς θα λειτουργήσει κάτι τέτοιο, αλλά θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια σειρά από ψηφοφορίες σε διαφορετικές επιλογές προκειμένου να αποφασιστεί ποιες από αυτές --ή και καμία από αυτές-- μπορεί να έχει τη στήριξη των βουλευτών.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ