ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσιάζεται το βιβλίο του Νίκου Μεντζίνη

0

Οι Παράξενες Μέρες είναι μια κοινωνική συνεταιριστική ομάδα για τις εκδόσεις με έδρα το Ρέθυμνο.

Οι Παράξενες Μέρες επικοινωνούν κατευθείαν με τους συγγραφείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό χωρίς τη μεσολάβηση άλλων εκδοτικών οίκων, πρακτόρων ή οποιουδήποτε είδους μεσαζόντων. Δεν απαιτούν σε καμία περίπτωση οικονομική επιβάρυνση από τους συγγραφείς αντίθετα αποδίδουν τα ίδια ποσοστά δικαιωμάτων επί των πωλήσεων σε όλους τους συγγραφείς. Με ψηφιακές εκδόσεις σε μικρό τιράζ εξασφαλίζουν χαμηλό κόστος σε όλα τα βιβλία τους με ανώτερη τιμή τα 12 ευρώ. Ξεκινήσαμε τον Μάιο του 2013 και ως τώρα έχουμε εκδώσει περισσότερους από 65 τίτλους.

Στη σειρά μας Παράξενες μέρες στην Ελλάδα παρουσιάζουμε νέους κυρίως αλλά και καταξιωμένους Έλληνες συγγραφείς. Για τους δώδεκα από τους είκοσι ως τώρα συγγραφείς της σειράς αυτό ήταν το πρώτο τους βιβλίο! Στη σειρά Παράξενες μέρες στον κόσμο αναδεικνύουμε λογοτεχνικές φωνές από κάθε χώρα, έχοντας μάλιστα κυκλοφορήσει στα ελληνικά βιβλία συγγραφέων προτού καν εκδοθεί το βιβλίο στη χώρα τους.

Στη σειρά Παράξενες Μέρες–συλλογές παρουσιάζουμε συλλογές διηγημάτων από νέους ή και πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς που έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς διηγήματος που διοργανώνουμε.

Στη σειρά Βιβλιοθήκη, τυπώνουμε ξανά κλασικά βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει στο παρελθόν τα οποία δεν έχουν εκδοθεί ή δεν κυκλοφορούν πια στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα όμως εκδώσαμε και βιβλία που δεν έχουν μεταφραστεί ποτέ στα ελληνικά.

Τα βιβλία μας διακινούνται μέσω πρακτορείων σε κάθε βιβλιοπωλείο αλλά συνεργαζόμαστε απευθείας και με επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ στέλνουμε δωρεάν βιβλία σε βιβλιοθήκες, αναγνωστήρια, συνεταιριστικά στέκια και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους όπου μπορεί να τα διαβάσει κάποιος ελεύθερα. Κάποιες από τις αγγλόφωνες εκδόσεις μας διατίθενται σε μορφή kindle από το διαδικτυακό βιβλιοπωλείο amazon.com και e-book από την πλατφόρμα smashwords.com

Οι Παράξενες Μέρες διοργανώνουν κάθε χρόνο μαζί με την ιστοσελίδα www.eyelands.gr τον μοναδικό διεθνή διαγωνισμό διηγήματος με έδρα την Ελλάδα. Φέτος διοργανώσαμε για 8ο χρόνο το διαγωνισμό.

Κάθε χρόνο κυκλοφορεί η ανθολογία με τα καλύτερα διηγήματα του ελληνικού τμήματος αλλά και ξεχωριστή αγγλόφωνη έκδοση με τα καλύτερα διηγήματα του διεθνούς τμήματος. Το πρώτο βραβείο σε κάθε τμήμα του διαγωνισμού δίνει την ευκαιρία στον συγγραφέα για δωρεάν διακοπές στην Κρήτη.

Δημιουργήσαμε το Φεστιβάλ της Άμμου –ένα λογοτεχνικό φεστιβάλ με αναγνώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, μουσική και θέάτρο, όλα στην άμμο. Το 2015 και το 2016 το φεστιβάλ έγινε στο νησί της Γαύδου. Στο τέλος Αυγούστου του 2017 διοργανώσαμε το τρίτο φεστιβάλ της Άμμου στα Κουφονήσια και το 2018 το τέταρτο στη Χιβαδόλιμνη της Μήλου.  Τα κείμενα από το φεστιβάλ κυκλοφορούν σε μια πρωτότυπη συλλογή με τίτλο: Μια μέρα σαν κι αυτή.

Δημιουργήσαμε το εργαστήρι συγγραφής «Γράφουμε Ιστορίες». Το φθινόπωρο του 2018 ξεκίνησε το πέμπτο διαδικτυακό μας εργαστήρι ενώ έχουν εκδοθεί τα βιβλία με τη δουλειά της ομάδας που δημιουργήθηκε από το πρώτο και το δεύτερο εργαστήρι και ετοιμάζεται το βιβλίο από το τέταρτο.

Το 2018 ήταν μια ξεχωριστή χρονιά για το eyelands που, πάντα σε συνεργασία με την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «εκδόσεις παράξενες μέρες» άνοιξε τους ορίζοντές του περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Διοργανώσαμε για πρώτη φορά διεθνή διαγωνισμό Flash Fiction  (σύντομου διηγήματος) με εκπληκτική επιτυχία αφού συγκεντρώσαμε περισσότερες από 200 συμμετοχές από όλα τα μέρη του κόσμου. Η συλλογή διηγημάτων Dreams κυκλοφορεί ήδη στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο μέσα από την πλατφόρμα Amazon.com. Ακόμη πιο φιλόδοξο σχέδιο όμως ήταν τα Eyelands Book Awards που επίσης ξεκίνησαν φέτος για πρώτη φορά. Πριν από μερικά χρόνια θα ήταν εντελώς ουτοπικό να διοργανώσει  κάποιος στη χώρα μας διεθνή βραβεία βιβλίου, το 2018 όμως …απλώς έγινε πραγματικότητα. Πρόσφατα ανακοινώθηκαν οι φιναλίστ και στις 20 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν τα βραβεία για Μυθιστόρημα, Ποίηση, Διήγημα αλλά και τα μεγάλα βραβεία για βιβλία που έχουν εκδοθεί όπου για τον νικητή-τρια το βραβείο αντιστοιχεί με δωρεάν διακοπές στην Αθήνα, ενώ το μεγάλο βραβείο ανέκδοτου βιβλίου θα υπάρχει ως επιβράβευση η έκδοσή του από την αγγλόφωνη σειρά των εκδόσεων παράξενες μέρες.

εκδόσεις Παράξενες Μέρες

Κοινωνική Συνεταιριστική  Επιχείρηση

Επικοινωνία: Χειμάρρας 6, Ρέθυμνο

Tηλέφωνα: 2831503835 & 6973978315

Email:  [email protected]

ιστοσελίδα για την Ελλάδα: www.paraxenesmeres.gr

για το εξωτερικό: www.strangedaysbooks.gr

facebook: www.facebook.com/STRANGEDAYSBOOKS

Φεστιβάλ της Άμμου: https://sandfestival.wordpress.com/

Γράφουμε ιστορίες: https://strangedaysworkshops.wordpress.com/

twitter https://twitter.com/paraxenes_meres

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ