ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Πολεμικό κλίμα στην Ιεραρχία

0

Τα μαχαίρια ακονίζονται στην Ιεραρχία, καθώς δελφίνοι του αρχιεπισκοπικού θρόνου επιχειρούν να αμφισβητήσουν ευθέως τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, ενόψει της εκλογής νέου μητροπολίτη στην πλούσια μητρόπολη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης. Ωστόσο, και ο κ. Ιερώνυμος ετοιμάζει την άμυνά του διά της επιθέσεως, με νομικά όπλα και με συμμαχίες εντός της Ιεραρχίας. Μάλιστα, εκκλησιαστικοί παράγοντες κάνουν λόγο στην «Κ» για ιερό μένος της μιας πλευράς και καλά ακονισμένα ιερά όπλα της άλλης. Ειδικότερα, όσο προσεγγίζει η έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας των 82 μητροπολιτών της χώρας, από τις 19 έως τις 21 Μαρτίου, γίνεται ευκρινές ότι δελφίνοι που δεν κρύβουν τις φιλοδοξίες τους για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο θα επιχειρήσουν να ποδηγετήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών μητροπολιτών για τις χηρεύουσες θέσεις σε Σιάτιστα (μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης) και Γλυφάδα, για να περιορίσουν την επιρροή και το κύρος του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.

Η «αρχιεπισκοπική πλευρά» υποδεικνύει τους μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομο και Δημητριάδος Ιγνάτιο επικρίνοντάς τους ότι, σε στενή συνεργασία με Βορειοελλαδίτη μητροπολίτη που επιθυμεί να μετατεθεί στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης, έχουν ορίσει τις εκλογές για τον μητροπολιτικό θρόνο σε Γλυφάδα ως ύψιστη μάχη για την αμφισβήτηση του κ. Ιερωνύμου.

Οι τρεις, σε σύμπλευση με λιγοστούς ιεράρχες, προσπάθησαν να αξιοποιήσουν αντιπολιτευτικά την πρόθεση για συμφωνία Εκκλησίας - Πολιτείας που παρουσίασαν στις 6/11/2018 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο κ. Ιερώνυμος. Το σχέδιο προβλέπει αλλαγές στον πλαίσιο μισθοδοσίας των κληρικών, σημείο το οποίο έχει προκαλέσει τις οξύτατες αντιδράσεις του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος. Με δεδομένες τις αντιδράσεις και με στόχο τη φθορά του κύρους του κ. Ιερωνύμου, η «ιερωνυμική» πλευρά υποστηρίζει ότι ομάδα των «αντιπολιτευομένων» επιχειρεί να αποδώσει την αποκλειστική ευθύνη για την επιχειρούμενη αλλαγή στο μισθολογικό καθεστώς των κληρικών στον Αρχιεπίσκοπο. Ωστόσο, τονίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει παραπέμψει την τελική απόφαση επί της συμφωνίας στην Ιεραρχία, με σαφή πρόθεση να μη δώσει το πράσινο φως σε συμφωνία χωρίς τη συναίνεση του κλήρου. Μάλιστα, οι αντιπολιτευτικές στον κ. Ιερώνυμο κινήσεις έγιναν σαφώς διακριτές εντός της Ιεραρχίας αμέσως μετά την ανακοίνωση του προσχεδίου συμφωνίας στις 6/11/2018. Τότε η πλευρά των τριών και των φιλικά προσκείμενών τους άφησε σαφείς αιχμές κατά του κ. Ιερωνύμου, καταλογίζοντάς του φιλική στάση έναντι της κυβέρνησης. Από τη μεριά τους, οι «ιερωνυμικοί» τονίζουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος ενοχλήθηκε έντονα από τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου περί εκδίωξης 10.000 κληρικών από το Δημόσιο και διορισμού αντίστοιχου αριθμού υπαλλήλων. Ετσι, πλέον τα βλέμματα στρέφονται στις εκλογές που θα γίνουν από την Ιεραρχία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η χηρεύουσα μητρόπολη Περιστερίου θα καλυφθεί από τον αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, επίσκοπο Μεθώνης Κλήμη, παρότι αναμένεται να υπάρξουν αρκετά λευκά.

Και ενώ οι «αντιπολιτευόμενοι» του κ. Ιερωνύμου εστιάζουν στη μητρόπολη Γλυφάδας, λέγεται ότι η εκλογή για τη μητρόπολη Σιατίστης είναι ανοιχτή. Από τους πρώτους θεωρείται δεδομένη η επικράτηση του πρωτοσύγκελλου του μητροπολίτη Καστοριάς Σεραφείμ, πατέρα Αθανάσιου Γιαννουσά. Ωστόσο, οργανώνεται... αντεπίθεση, καθώς ισχυρή ομάδα «ιερωνυμικών» ιεραρχών κινείται στην προώθηση άλλου αρχιμανδρίτη, υψηλών προσόντων.

Οσο για τη μητρόπολη Γλυφάδας ο κ. Ιερώνυμος προτείνει τον τιτουλάριο επίσκοπο Σαλώνων Αντώνιο, ο οποίος γνωρίζει από οικονομική διαχείριση αφού είναι διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών. Η πρόταση Ιερωνύμου σχετίζεται και με το γεγονός ότι η μητρόπολη έχει σημαντικά ακίνητα προς αξιοποίηση, για την οποία απαιτούνται οικονομικές γνώσεις και πείρα.

Η αντιπολιτευόμενη πλευρά προτείνει για τον θρόνο τον πρωτοσύγκελλο της μητρόπολης, πατέρα Αλέξιο Ψωινό. Μάλιστα, αμφισβητεί ότι ο επίσκοπος Σαλώνων πληροί τους όρους του καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος για να θέσει υποψηφιότητα. Ετσι, δεν αποκλείεται η διαμάχη να φτάσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ