ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

"Χαστούκι" στην Τουρκία: Το Ευρωκοινοβούλιο "παγώνει" τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

0

Με συντριπτική πλειοψηφία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε έκθεση που ζητά τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

Υπέρ της έκθεσης της Ολλανδής εισηγήτριας Κάτι Πίρι τάχθηκαν 370 ευρωβουλευτές, κατά 109, ενώ υπήρξαν και 143 αποχές. Σημειώνεται βέβαια ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει συμβουλευτικό ρόλο και ως εκ τούτου την τελική απόφαση για μία de facto διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μπορούν να λάβουν μόνο οι αρχηγοί κρατών των χωρών - μελών της ΕΕ. Παράλληλα, πρέπει να τονιστεί ότι απορρίφθηκε η σχετική τροπολογία για τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση περιλάμβανε εξαιρετικά σκληρή γλώσσα για την Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν, τις παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, τις διώξεις κατά μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων, κ.λπ.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση από την Τουρκία, ήρθε από το κυβερνών κόμμα AKP που έκανε λόγο για μία "άχρηστη" απόφαση, υποστηρίζοντας ότι είναι ενδεικτική της "ακδροδεξιάς" τάσης που κυριαρχεί στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οργή στην Άγκυρα: Παραδώσατε την Ευρώπη στους ρατσιστές

Καταδικάζει το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «μονόπλευρη και κάθε άλλο παρά αντικειμενική στάση που υιοθετεί το ΕΚ». Τονίζει, δε, ότι «Η εν λόγω συμβουλευτικη απόφαση δεν σημαίνει τίποτα για εμάς. Η στάση του ΕΚ προς την Τουρκία πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του διαλόγου, των σχέσεων και της αληλεπιδρασης ΕΕ - Τουρκίας.»

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος και πρώην υπουργός ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ, έγραψε στο τουίτερ ότι «πρόκειται για μια ανάξια, άκυρη και άνευ κύρους απόφαση». Στη μακροσκελή ανάρτησή του, σημείωσε ότι (αυτή η απόφαση) καθιστά το ΕΚ «έρμαιο της ακροδεξιάς ιδεολογίας. Το ΕΚ απομακρύνθηκε απο την λήψη υποστηρικτικών αποφάσεων ανοικτών στην δημοκρατική εξέλιξη. Κοιτάει τον Κόσμο από το στενό παράθυρο της ακροδεξιάς». Αναφερόμενος στην απόπειρα πραξικοπήματος ο κ. Τσελίκ ανέφερε επίσης ότι «το ΕΚ δεν πραγματοποίησε ούτε μια επίσκεψη αλληλεγγύης στην τουρκική Βουλή και ότι ο Πρόεδρος της, μήνες μετά επισκέφθηκε την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Αλλά δεν τους ενοχλεί καθόλου να συνεργάζονται με τους ηγέτες του πραξικοπήματος. Είναι γνωστός σε όλους ο ρατσισμός του επιτρόπου διεύρυνσης της ΕΕ, αλλά και η εγγύτητα του συντάκτη της έκθεσης με τους υποστηρικτές των τρομοκρατών παρά με την δημοκρατία». Τέλος, αναφέρει: «Σας επιστρέφουμε την έκθεση όπως έχει [..] Κάθε φορά που θα βλέπετε αυτή την έκθεση θα θυμάστε πώς βήμα βήμα για μια ακόμη φορά παραδώσατε της Ευρώπη στους ρατσιστές».

Για τις σχέσεις με Ελλάδα - Κύπρο

Όσον αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με τους γείτονές της, το ΕΚ καλεί την Τουρκία να εντείνει τις προσπάθειες για επίλυση όλων των διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο της καλής γειτονίας, καταδικάζοντας τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των θαλάσσιων υδάτων της Ελλάδας και τονίζοντας την ανάγκη άρσης του casusbelli. Ειδική μνεία γίνεται και στην Αγία Σοφία, με τους ευρωβουλευτές να αντιτίθενται σε κάθε ακραία άποψη που προωθεί την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της ως ιστορικο-θρησκευτικού μνημείου, καθώς και στη μετατροπή της σε τζαμί.

Οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν τη θέση του ΕΚ για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του ζητήματος της Κύπρου με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, ενιαία κυριαρχία και ενιαία ιθαγένεια και με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, όπως ορίζεται στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το κεκτημένο της ΕΕ και με βάση τον σεβασμό των αρχών στις οποίες εδράζεται η Ένωση. Ζητούν δε από την ΕΕ και τα κράτη μέλη να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Στο ψήφισμα καλείται επίσης η Τουρκία να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να μεταβιβάσει την περίκλειστη περιοχή της Αμμόχωστου στον ΟΗΕ, και να απόσχει από ενέργειες σχετικές με τους παράνομους εποικισμούς. Αναγνωρίζεται δε το δικαίωμα της Κύπρου να συνάπτει διμερείς συμφωνίες για την ΑΟΖ και καλείται η Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων που αφορούν την εξερεύνηση και εκμετάλλευση φυσικών πόρων. Τέλος, η τουρκική κυβέρνηση καλείται να συνεργαστεί, ή τουλάχιστον να διαβουλευτεί με την Ελλάδα και την Κύπρο, για οιαδήποτε μελλοντική εξέλιξη για το πυρηνικό εργοστάσιο του Akkuyu.

ΝΔ: Γιατί καταψηφίσαμε την έκθεση

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

"Η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την έκθεση βάσει της οποίας ζητείται η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. Και το έπραξε παρά το γεγονός ότι συμφωνεί απολύτως με τις σκληρές συστάσεις που απευθύνει η Ευρωβουλή προς την Τουρκία, καθώς το συμφέρον της Ελλάδος είναι να διατηρήσει έναν ισχυρό μοχλό πίεσης προς την Άγκυρα μέσω των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και ευρωβουλευτής κ. Μαρία Σπυράκη που ήταν παρούσα στη συνεδρίαση «μία α λα καρτ σχέση Ε.Ε.- Τουρκίας μπορεί να ωφελεί ευρωπαϊκές χώρες που έχουν οικονομικά, κυρίως, συμφέροντα με την Τουρκία, μπορεί να ωφελεί πιθανώς και την ίδια την Τουρκία διότι η εισροή χρηματοδότησης από την Ε.Ε. συνεχίζεται, αλλά αφαιρεί από την Ελλάδα ένα ισχυρό όπλο: Αυτό του ελέγχου της ενταξιακής διαδικασίας. Εφόσον τελικά κριθεί ότι χρειάζεται να πάμε σε μια άλλου είδους σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας, αυτή θα πρέπει να διέπεται από όρους και προϋποθέσεις αντίστοιχους με εκείνους των ενταξιακών διαπραγματεύσεων".

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ