ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Χρυσάφι πληρώνουν το τριφύλλι οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης

0

Για ποιο λόγο απογειώθηκαν οι τιμές με αποτέλεσμα να θησαυρίζουν όσοι είχαν αποθέματα

Σε τιμή χρυσού αναγκάζονται οι Κρητικοί κτηνοτρόφοι να πληρώνουν το τριφύλλι, που χρησιμοποιούν ως βασική τροφή για τα κοπάδια τους.

Αυτό έχει ως συνέπεια να έρχονται αντιμέτωποι με δυσβάσταχτα κόστη παραγωγής σε μια μια απεγνωσμένη προσπάθεια να διατηρήσουν ζωντανές τις μονάδες τους.

Ωστόσο, ειδικά φέτος, πληρώνουν σε τιμές απαγορευτικές το άχυρο το οποίο βρίσκεται σε έλλειψη σε πανελλαδικό επίπεδο.

«Η κατάσταση είναι απελπιστική, καθώς για να αγοράσουμε τριφύλλια, πληρώνουμε 37-38 λεπτά το κιλό. Τα μεταφορικά είναι γύρω στα 12 λεπτά, οπότε αντιλαμβάνεστε, το ιδιαίτερα υψηλό κόστος παραγωγής, που επωμιζόμαστε. Πρέπει, όμως, κάτι να γίνει, να μας επιδοτήσουν το μεταφορικό κόστος για παράδειγμα. Στην Κρήτη δυστυχώς δεν καλλιεργείται τριφύλλι, οπότε αναγκαζόμαστε να τα πληρώνουμε πανάκριβα. Ακόμα και με τιμές στα 25-26 λεπτά, θα ήμασταν ικανοποιημένοι, αλλά η κατάσταση έχει ξεφύγει, αν σκεφτεί κανείς και την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά του γάλακτος, τα αδιάθετα τυροκομικά κ.λπ.», ανέφερε στο agrotypos.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου και κτηνοτρόφος Γιάννης Γλεντζάκης.

«Το πρόβλημά μας, βασικά, είναι ότι δεν έχουμε λιβάδια, όπως στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα, να επωμιζόμαστε το κόστος των μεταφορικών. Παράλληλα, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την οργάνωσή μας. Θα έπρεπε νωρίτερα, μέσα στη σεζόν, να αγοράζουμε μαζικά τις τροφές, για να μην αναγκαζόμαστε τώρα, να τις χρυσοπληρώνουμε», λέει ένας άλλος κτηνοτρόφος, από τον Σύλλογο Κτηνοτρόφων της ίδιας περιοχής.

Γιατί πωλείται ακριβά το άχυρο

Αξίζει να σημειωθεί ότι απαγορευτικές είναι οι τιμές που πληρώνουν τώρα οι κτηνοτρόφοι, για να προμηθευτούν άχυρο, καθώς υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά, λόγω των πολλών βροχών που έπεσαν στη χώρα, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, οπότε μαζεύεται, μετά τα αλώνια σε κριθάρι και σιτάρι.

Όπως μας είπε η Μυρτώ Λύκα «οι τιμές στο άχυρο από τα 5 λεπτά του καλοκαιριού έχουν φτάσει στα 15 με 20 σήμερα», ενώ ο Θωμάς Στεργιάτος, από τον Αστακό κάνει λόγο για τιμές στα 3 ευρώ ανά δέμα, όταν τον Ιούλιο δεν ξεπερνούσε το 1,20 ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο «οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν φέτος την παραγωγή αυτή, οπότε τώρα κάποιοι που αποθεματοποίησαν, το εκμεταλλεύονται, πουλώντας ακριβά».

Υπογραμμίζεται τέλος, ότι στην Κρήτη, όπως τόνισε ο κ. Γλεντζάκης «το δέμα έχει πιάσει ήδη τα 8 ευρώ ή 9 ευρώ», κάτι που μας λέει ότι «τους επόμενους μήνες ίσως πάει και στα 10 ευρώ».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ