ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Έρχεται νέος «Καλλικράτης»; 5 δήμοι στην Κρήτη ζητούν αυτονόμηση

0

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου είναι πλέον κοντά. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι στην Κρήτη ανεβάζουν “στροφές” ενόψει της μεγάλης μάχης. Όλοι έχουν τις δικές τους μικρές ή μεγαλύτερες φιλοδοξίες για διοίκηση (ή και συνδιοίκηση) στους Δήμους του νησιού.

Υπάρχει όμως και το εξής ερώτημα: Οι νέοι δήμαρχοι που θα αναλάβουν την 1η Σεπτεμβρίου τους Δήμους ως έχουν διοικητικά σήμερα θα διοικήσουν τους Δήμους ως έχουν ή θα ολοκληρώσουν τη θητεία με άλλους (διοικητικά) Δήμους;

Πιθανόν να συμβεί το δεύτερο για κάποιες περιπτώσεις Δήμων, αφού το υπουργείο Εσωτερικών άνοιξε και επισήμως τη διαδικασία επανεξέτασης των διοικητικών ορίων των δήμων, μέσω ειδικής επιτροπής που θα εξετάσει το χωροταξικό των ΟΤΑ.

Η εξέλιξη είχε προαναγγελθεί μέσω τροπολογίας που είχε ψηφιστεί στις αρχές Μαρτίου. Η εν λόγω τροπολογία, που είχε προκαλέσει αρκετές συζητήσεις, θεσμοθέτησε το διοικητικό “σπάσιμο” 5 δήμων της χώρας σε 12 νέους δήμους.

Αυτό ήταν το πρώτο κύμα χωροταξικών ανακατατάξεων στον αυτοδιοικητικό χάρτη.

Δεδομένου ότι υπήρχαν και υπάρχουν δεκάδες αιτήματα επανασύστασης των πρώην δήμων ανά τη χώρα, η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα εξετάσει το θέμα μετά τις δημοτικές εκλογές, συστήνοντας ειδική επιτροπή.

Όπως φαίνεται, στην κυβέρνηση δρομολογούν γρήγορα τις διαδικασίες. Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, το υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε ήδη σχετικό έγγραφο στην ΚΕΔΕ, ζητώντας από την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων να ορίσει 5 εκπροσώπους της στην επιτροπή που θα εξετάσει και θα εισηγηθεί στο ΥΠ.ΕΣ. τις αλλαγές στο χωροταξικό των δήμων.

Αυτό σημαίνει ότι η επιτροπή θα αναλάβει δράση πολύ άμεσα. Πριν δηλαδή αναλάβουν καθήκοντα οι νέοι δήμαρχοι και άρα είναι πολύ πιθανό να έχουμε τις όποιες αλλαγές στα διοικητικά όρια των δήμων μέσα στη θητεία των νέων δημοτικών Αρχών που θα εκλεγούν στις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου.

Τα αιτήματα “αυτονόμησης” στην Κρήτη

Γιατί όμως η εξέλιξη αυτή με τη σύσταση της επιτροπής έχει μεγάλη σημασία για την Κρήτη; Μα πολύ απλά γιατί σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν αρκετά αιτήματα απόσχισης από τους σημερινούς καλλικρατικούς δήμους και επανασύστασης πρώην δήμων. Θυμίζουμε ότι από το 2010, όταν και άλλαξε το χωροταξικό και διαμορφώθηκαν οι νέοι δήμοι με τον “Καλλικράτη” υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα φωνές που ζητούν την αυτονόμηση των πρώην δήμων Τυμπακίου, Ζαρού, Ρούβα, Ν. Αλικαρνασσού και Μακρύ Γιαλού.

Χώρια κάποια πιο επιμέρους αιτήματα αυτονόμησης τοπικών κοινοτήτων, όπως π.χ. της Κριτσάς, ένα αίτημα που είχε τεθεί απευθείας στον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την προ δυόμισι ετών επίσκεψή του στην περιοχή.

Αν τα αιτήματα αυτά ή κάποια εξ αυτών υιοθετηθούν από την επιτροπή επενεξέτασης του χωροταξικού και από το υπουργείο Εσωτερικών, τότε δεν αποκλείεται να γίνει το εξής: Κάποιοι δήμαρχοι στην Κρήτη να παραλάβουν τον Σεπτέμβριο άλλους δήμους και να τελειώσουν τη θητεία τους με διαφορετικούς δήμους!

Επανεξέταση διοικητικής διαίρεσης

Το έγγραφο του ΥΠ.ΕΣ. προς την ΚΕΔΕ

Στο σχετικό έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών προς την ΚΕΔΕ, που έχει στη διάθεσή της η “Ν.Κ.” και δημοσιεύει σήμερα, αναφέρεται: «Με το άρθρο 158 του Ν. 4600/2019 ορίστηκε η σύσταση επιτροπής για την επενεξέταση της διοικητικής διαίρεσης των ΟΤΑ α' βαθμού, η οποία αποτελεί γνωμοδοτικό όργανο προς τον υπουργό Εσωτερικών, με σκοπό:

α) Τον εντοπισμό και την καταγραφή περιπτώσεων όπου η παρούσα διοικητική διαίρεση δεν ανταποκρίνεται στην αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αναγκών των τοπικών κοινωνιών και δε διασφαλίζει επαρκές επίπεδο πρόσβασης των πολιτών στις παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως απαιτεί η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας.

β) Την υποβολή εισήγησης στον υπουργό Εσωτερικών για τον ανακαθορισμό της διοικητικής διαίρεσης των ΟΤΑ α' βαθμού, όπου αυτή παρίσταται αναγκαία.

Προκειμένου, επομένως, να προχωρήσουν εγκαίρως οι διαδικασίες έκδοσης της προβλεπόμενης υπουργικής απόφασης, παρακαλούμε να μας υποδείξετε το συντομότερο:

- Η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων 5 εκπροσώπους της με τους αναπληρωτές/τριες.

- Το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης έναν εκπρόσωπο με αναπληρωτή/τρια.

- Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης έναν εκπρόσωπο».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ