ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Αλλάζει ο τρόπος αναγνώρισης των πτυχίων κολεγίων

0

Νέο σύστημα αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων των ιδιωτικών κολεγίων και των ξένων πανεπιστημίων καθιερώνεται με το πολυνομοσχέδιο που προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, καταργείται το του Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) και αντικαθίσταται από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ), το οποίο και θα επιτελεί τον επιδιωκόμενο σκοπό της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ και του Π.∆. 38/2010, καθώς η διαδικασία που ακολουθεί το ΣΑΕΠ είναι χρονοβόρα και δυσλειτουργική.

«Κύριος σκοπός του ΑΤΕΕΝ είναι η επαλήθευση από τον αρμόδιο φορέα στο κράτος-µέλος καταγωγής του τίτλου, με την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο προκειμένου η διαδικασία να καταστεί ταχύτερη και πιο ευέλικτη» λέει το υπουργείο. Ο ενδιαφερόμενος θα προσκομίζει την απόφαση του ΑΤΕΕΝ στον οικείο επαγγελματικό σύλλογο ή φορέα, προκειμένου να εγγραφεί σε αυτόν και να ασκήσει το αντίστοιχο επάγγελμα. Όσοι επιθυμούν η αίτησή τους να εξεταστεί με τη νέα διαδικασία, μπορούν υποβάλουν νέα, αποσύροντας την αίτησή τους από το ΣΑΕΠ.

Το υπουργείο παραδέχεται ότι υπάρχουν περίπου 9.500 απόφοιτοι ιδιωτικών κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων που αναμένουν επί χρόνια την χορήγηση αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων τους, και κάνει λόγο για «τέλος στην ομηρία τους». Ωστόσο, επί ΣΥΡΙΖΑ, από το 2015, κατεγράφη αύξηση της λίστας αναμονής, καθώς τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης υπήρξε πολιτική απροθυμία αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων στους πτυχιούχους κολεγίων. Ο νυν υπουργός κ. Κώστας Γαβρόγλου έχει να δράσει σε ένα προεκλογικό τοπίο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ