ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανακάμπτει η αγορά ακινήτων

0

ΓΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Μετά από την δεκαετία της βαθειάς οικονομικής κρίσης, η αγορά ακινήτων στο Ρέθυμνο, όπως και στην υπόλοιπη Κρήτη, άρχισε σιγά – σιγά να ανακάμπτει καθώς μια συνισταμένη συγκυριών φέρνουν στο επίκεντρο τις ανάγκες σε γη, σπίτια αλλά και επαγγελματική στέγη. Οι κτηματομεσίτες, βλέπουν έντονη κινητικότητα, η οποία οφείλεται στην έλλειψη κατασκευών για να καλύψουν τις ανάγκες στέγης αλλά και τουριστικών καταλυμάτων. Αφενός, η ανάπτυξη του AIRBNB έχει μειώσει την προσφορά σε διαμερίσματα προς ενοικίαση και αφετέρου, το έντονο ενδιαφέρον ξένων πολιτών είτε για κατοίκηση, είτε για επαγγελματική επένδυση, διαμορφώνουν ένα νέο πεδίο στον τομέα διάθεσης ακινήτων.

Σύμφωνα με ένα από τους πιο παλιούς κτηματομεσίτες του Ρεθύμνου, τον κ. Νίκο Κασωτάκη, οι τιμές ανακάμπτουν σε ολόκληρο το νομό. Μετά την τελευταία δεκαετία, κατά την οποία η αγορά είχε υποστεί πτώση έως και 30% στην ζήτηση και αντίστοιχα στις τιμές, διαφαίνεται πως σιγά – σιγά, άρχισε και πάλι να κινείται, παρά την συνεχιζόμενη οικονομική κατάσταση της χώρας. Σε αυτό συμφωνεί και ο κτηματομεσίτης Αντώνης Μανωλούδης, ο οποίος δραστηριοποιείται με επίκεντρο το Πέραμα Μυλοποτάμου, ο οποίος χαρακτηρίζει τις εξελίξεις, ως αναμενόμενες.

Σύμφωνα πάντα με τα κτηματομεσιτικά γραφεία, τα ενοίκια έχουν αυξηθεί. Στην πόλη του Ρεθύμνου, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, στρατιωτικοί και άλλοι εποχιακά εργαζόμενοι, έχουν σοβαρό πρόβλημα ως προς την εύρεση στέγης. Εφόσον δε βρουν κάποια γκαρσονιέρα ή μικρό διαμέρισμα θα χρειαστεί να πληρώνουν το λιγότερο 300 με 350 ευρώ τον μήνα, από 200-250 ευρώ πριν λίγα χρόνια. Αντίστοιχα τα οικόπεδα, περιφερειακά του κέντρου, πωλούνται προς 400 με 1000 ευρώ το τ.μ. ανάλογα με τον συντελεστή δόμησης. Οι τιμές των αγροτεμαχίων 4 στρεμμάτων κυμαίνονται μεταξύ 50.000 και 150.000 ευρώ, ανάλογα με την δυνατότητα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Ανάλογα επίσης με την περιοχή, την κλίση του εδάφους, το πόσο κοντά είναι στην πόλη ή στην θάλασσα, πάντα δε και με τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού, κυμαίνονται και οι τιμές των κατοικιών.

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

«Υπάρχει σοβαρό ζήτημα κατοικίας καθώς υπάρχει έλλειψη διαμερισμάτων ενοικίασης. Οι τιμές ενοικίου έχουν ανέβει 30% και πάνω, σε βαθμό που δημιουργείται πρόβλημα γιατί η ζήτηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη λόγω, φοιτητών, εκπαιδευτικών, καθηγητών πανεπιστημίου και εποχιακά εργαζόμενων στον τουρισμό. Σε αυτό έχει συμβάλει και το AIRBNB αλλά και το γεγονός, ότι εδώ και δέκα χρόνια η οικοδομή στο Ρέθυμνο είχε σταματήσει, οπότε δεν υπάρχουν νέα διαμερίσματα για να καλύψουν την ζήτηση. Όλο αυτό συμβάλει στην αύξηση της κινητικότητας στην αγορά ακινήτων», τονίζει ο κ. Κασωτάκης, ο οποίος συμπληρώνει, πως «έντονο είναι το ενδιαφέρον των ξένων για σπίτια και οικόπεδα, κυρίως στον νότο του νομού».

Όπως υποστηρίζει ο κ. Κασωτάκης, πολίτες κυρίως της κεντρικής Ευρώπης, ενδιαφέρονται για να έρθουν και να μείνουν μόνιμα στην Κρήτη, οπότε και ψάχνουν για σπίτια αλλά και για οικόπεδα. Άνθρωποι από την Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία, την Γερμανία και άλλες χώρες προσελκύονται από το κλίμα και επιζητούν μόνιμη κατοικία ενώ πολλές φορές ψάχνουν και περισσότερα του ενός σπιτιού για να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά με τον τουρισμό. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως δεν αποτελεί μια καινούργια τάση, καθώς υπήρχε και πριν την κρίση ένα τέτοιο ενδιαφέρον, το οποίο μειώθηκε λόγω των γεγονότων που γινόταν γνωστά στο εξωτερικό και έβαζε φρένο στις διαθέσεις πολιτών της Ευρώπης και μόνιμη κατοίκηση στην Ελλάδα. Επίσης, ως κτηματομεσίτης δεν έχει την εντύπωση πως υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση για μεγάλες επενδύσεις ή τουλάχιστον δεν έχει διαφανεί ακόμα να υπάρχει κάποιο έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για μεγάλες τουριστικές μονάδες. Όχι κάτι διαφορετικό, πάντως, από ό,τι συνέβαινε πάντα.

Από την πλευρά του ο κτηματομεσίτης του γραφείου «Δίαυλος» στο Πέραμα κ. Αντώνης Μανωλούδης, δήλωσε στην εφημερίδα μας, ότι «Για μία ακόμα φορά επιβεβαιώνεται και βρίσκει εφαρμογή ο διαχρονικός κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά των ακινήτων. Πράγματι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια ελαφρώς αυξημένη ζήτηση στην αγορά των ακινήτων, είτε πρόκειται για αδόμητα αγροτεμάχια ή οικόπεδα, είτε για κατοικίες. Το ενδιαφέρον αυτό προέρχεται όχι μόνο από επενδυτές του εξωτερικού αλλά και από πολλούς Έλληνες οι οποίοι έχουν εντοπίσει τις δυνατότητες αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας είτε μέσω της εποχικής μίσθωσης τους ως τουριστικές κατοικίες, είτε μέσω επιδοτούμενων για την ανέγερση κτισμάτων μέσω προγραμμάτων. Το ενδιαφέρον αυτό έχει προκαλέσει ένα ήπιο ρυθμό αύξησης της τιμής των ακινήτων, γεγονός, που καταδεικνύει μια ελαφριά ανάκαμψη της αγοράς των ακινήτων την τελευταία περίοδο. Το γεγονός αυτό πιστοποιεί τον κανόνα που λέει ότι η ακίνητη περιουσία ποτέ δεν χάνει την αξία της και ότι πάντα παραμένει η ασφαλής επένδυση των χρημάτων οποιουδήποτε, μικρού ή μεγάλου επενδυτή.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ