ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ο Μητροπολίτης Ευγένιος ανοίγει τις πόρτες και μας υποδέχεται στο ίδρυμα «Θεομήτωρ»

0

Το ίδρυμα «Θεομήτωρ», όπως ονομάζεται, μετά από επιθυμία, του αείμνηστου δωρητή Γιώργου Τσικόγια, έχει ολοκληρωθεί και αυτό τον καιρό μαζί με τις τελευταίες λεπτομέρειες, τοποθετούνται τα έπιπλα, οι πίνακες, ενώ σύντομα αναμένεται και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο και μοντέρνο τριώροφο κτιριακό συγκρότημα, 3χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, στο οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, ένα πρότυπο κέντρο βραχείας φιλοξενίας, ευέλικτες αίθουσες σεμιναρίων –ομιλιών με καμπίνα μεταφραστών, χώροι φιλοξενίας επισκεπτών, χώρος στέγασης του «Συλλόγου Αγάπη», πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, χώροι υποδοχής και ρεσεψιόν, γραφεία διοικητικού προσωπικού, βοηθητικοί χώροι, αίθουσες για τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, χώροι για τη βιβλιοθήκη και το ιστορικό Αρχείο της Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, εγκαταστάσεις ΑΜΕΑ, πλήρης οπτικοακουστικός εξοπλισμός κ.α.

Ο εξωτερικός χώρος που έχει φυτευτεί με γκαζόν, έχει τη δυνατότητα της φιλοξενίας 700 ατόμων κατά την πραγματοποίηση καλοκαιρινών εκδηλώσεων, ενώ έχει προβλεφτεί και η υπογειοποίηση των απαραίτητων ηχητικών εγκαταστάσεων.

Με ξεναγό το Μητροπολίτη

Με μεγάλη χαρά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, δέχτηκε να μας ξεναγήσει στο νέο Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας, που βρίσκεται στο λόφο του Τιμίου Σταυρού και αυτό τον καιρό ολοκληρώνονται και οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Ο ίδιος δήλωσε χαρούμενος και ικανοποιημένος με την πορεία του έργου, τονίζοντας ότι έχει ήσυχη τη συνείδησή του για την αξιοποίηση της κληρονομιάς Τσικόγια. Ανέφερε επίσης, ότι καθώς τα χρήματα της κληρονομιάς φτάνουν στο τέλος τους, με την παράδοση του Κέντρου θα χρειαστεί η συνδρομή των Ρεθεμνιωτών, προκειμένου να λειτουργήσει. Ωστόσο μέχρι το Σεπτέμβριο, αναμένεται να πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια του ιδρύματος που όπως ανέφερε ο ίδιος ο Μητροπολίτης «θα παραδοθεί στην αγάπη των ανθρώπων».

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος μιλώντας για το μεγάλο έργο που έχει επιτευχθεί ανάφερε μεταξύ άλλων:

«Έχω ήσυχη τη συνείδηση μου για την αξιοποίηση της κληρονομιάς Τσικόγια»

«Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί ένα τέτοιο σημαντικό έργο θα πλουτίσει την τοπική μας εκκλησία και όλο τον τόπο, θα αποτελεί την καρδιά της Μητροπόλεως μας. Εδώ θα είναι το πνευματικό, το πολιτισμικό, το κοινωνικό μας κέντρο, εδώ θα δεχόμαστε τους ανθρώπους. Εδώ θα μπορούν να γίνονται εκδηλώσεις και από όλους τους φορείς του τόπου που θα το ζητούν και θα επιθυμούν στην αγκαλιά της εκκλησίας να στεγάζουν τις δραστηριότητες τους. Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε όλους, δόξα το Θεό, δεν επιβαρύναμε κανένα οικονομικά, αφού μας έστειλε ο καλός Θεός την ενίσχυση αυτή με την κληρονομιά του μακαριστού συμπολίτη μας του Γεώργιου Τσικόγια.

Αξιοποιήσαμε, νομίζω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κληρονομιά των 4 εκατομμυρίων και 300 χιλιάδων περίπου ευρώ. Και λέω περίπου γιατί όπως όλοι θυμάστε ήταν σε δολάρια και η τιμή τους δυστυχώς έπεσε και τελικά αποδείχτηκε ότι αυτά που πήραμε ήταν λιγότερα από αυτά που ακούστηκε και γράφτηκε στην αρχή. Είχαμε και όλα τα άλλα τα γνωστά, τις περιπέτειες που μας στέρησαν και κάποια άλλα χρήματα σε φόρο, αλλά δεν πειράζει. Εμάς μας ενδιαφέρει ότι τα εναπομείναντα τα κάναμε αυτό που έπρεπε.

Βέβαια, θα επαρκέσουν ίσα ίσα για τον εξοπλισμό του κτηρίου. Όπως καταλαβαίνετε σ’ ένα κτήριο 3 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων άμα διαιρέσει κανείς τα 4 εκατομμύρια θα δει ότι δεν βγαίνει και είναι άθλος, πολύ δε περισσότερο άμα το συγκρίνει με κάποια άλλα έργα που οι πινακίδες τους υπάρχουν δεξιά και αριστερά, και μπορεί ο καθένας να κάνει τις συγκρίσεις.

Έχω ήσυχη τη συνείδηση μου ότι αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τα χρήματα του ανθρώπου αυτού έμειναν στο Ρέθυμνο όπως επιθυμούσε και θα γίνεται κάτι για όλο τον κόσμο».

«Θα χρειαστεί η συνδρομή των συμπολιτών μας για να λειτουργήσει»

«Δόξα το Θεό, αισθάνομαι πολύ όμορφα, γιατί εμείς φεύγουμε από αυτό τον τόπο και από αυτό το χρόνο, αλλά τα έργα του Θεού και της εκκλησίας μένουν και μένουν στον αιώνα. Για αυτό η ικανοποίηση μου σήμερα είναι βαθύτερη, γιατί σε σύντομο χρονικό διάστημα επιτελέστηκε ένα μεγάλο έργο, το οποίο ήρθε να συμπληρώσει αυτό που άφησε ο μακαριστός προκάτοχος μου, ο μεγάλος επίσκοπος της εκκλησίας αυτής ο Τίτος.

Όταν με ρωτάει κανείς πόσο στοίχησε απαντώ ότι αυτά τα έργα δεν στοιχίζουν χρήματα, στοιχίζουν αγάπη και αυτό το έργο μας στοίχισε πολλή αγάπη που είναι ανεκτίμητη και ανεξάντλητη. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο. Μετά, αυτό το έργο θα παραδοθεί στην αγάπη των ανθρώπων, των συμπολιτών μας και επιθυμώ προσωπικά να τους ζητήσω, μέσω της δική σας ενημέρωσης σήμερα, την συνδρομή τους.

Μέχρι τώρα είχαμε την προσευχή τους, είχαμε όλα όσα μπορούσαμε να έχουμε και θέλουμε να έχουμε από αυτούς. Την αγάπη τους, την εκτίμηση τους, την εμπιστοσύνη τους στην διαχείριση την οποία επιτελούμε, το χαμόγελο τους που το εισπράττουμε καθημερινά. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήθελα κάτι περισσότερο. Όπως όμως είναι φυσικό φυσικά τα χρήματα που είχαμε από το μακαριστό συμπολίτη μας τελειώνουν. Από εκεί και πέρα το κτήριο αυτό, θα χρειαστεί χρήματα για την συντήρηση του και φυσικά θα χρειαστεί και για την στελέχωση του.»

Μετά το Πάσχα το νέο Καταστατικό

«Καθημερινά δεχόμαστε πολλούς ανθρώπους που ψάχνουν δουλειά, ιδιαίτερα τούτους τους δύσκολους καιρούς, αλλά δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι για το τι θα γίνει ακριβώς εδώ. Αμέσως μετά το Πάσχα με τους καλούς μου συνεργάτες, τον πατέρα Ρωμανό και τον κύριο Γοργοράπτη θα ετοιμάσουμε το νέο καταστατικό. Υπάρχει ένα καταστατικό ήδη από τον μακαριστό προκάτοχο μου, δημοσιευμένο σε φύλλο εφημερίδας κυβερνήσεως του 2010 λίγο πριν την κοίμηση του, το οποίο όμως ήδη είναι παρωχημένο σε αρκετά πράγματα. Πέρασαν ήδη 10 χρόνια, οι συνθήκες άλλαξαν, τα προβλήματα στους ανθρώπους άλλαξαν, πρέπει να τροποποιηθούν μερικά πράγματα για να προσαρμοστούν και στα νέα δημοσιονομικά δεδομένα. Εμείς εδώ θα μιλάμε για ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το οποίο θα διευθύνεται από έναν κληρικό, της απολύτου εμπιστοσύνης του επισκόπου και φυσικά εγώ θα είμαι εδώ ως πρόεδρος του διοικητικού του συμβουλίου μαζί με έγκριτα μέλη της τοπικής κοινωνίας, τα οποία θα βάλουμε.

Από εκεί και πέρα θα χρειαστούμε τη συνδρομή κάποιων ανθρώπων για να συστήσουμε ίσως έναν σύλλογο φίλων του πολιτιστικού και κοινωνικού αυτού κέντρου που θα το συνδράμουν. Επίσης θα ψάξουμε να βρούμε τρόπους για την αυτοχρηματοδότησή του για να μπορεί να λειτουργεί και να κάνει αυτό που πρέπει σωστά.»

Προς την ολοκλήρωση των εργασιών

«Προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τις εργασίες, να είμαστε σε θέση κάποια στιγμή να το εγκαινιάσουμε επίσημα και να το παραδώσουμε στο λαό του Θεού που το περιμένει. Να απολογηθούμε για την διαχείριση που κάναμε στο κληροδότημα αυτό που επί των ημερών της αρχιερατείας μας δεχτήκαμε εδώ από τον μακαριστό Τσικόγια. Προσωπικά θα επιθυμούσα να είναι όσο πιο ευέλικτο γίνεται, για να είναι και ευπροσάρμοστο στις συνθήκες που θα επικρατούνε κάθε φορά στην κοινωνία. Θα ήθελα να στεγάζει τους πάντες και τα πάντα ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους. Χαίρομαι γιατί δίπλα μας υπάρχει ήδη ένα σχολείο, το 1o Γυμνάσιο, με το οποίο έχουμε μια υπέροχη σχέση και θα μπορούν να το χρησιμοποιούν τα παιδιά μας. Θα γίνει και η μεταστέγαση του 16ου  στο οικόπεδο που αγοράστηκε από την ΧΕΝ ακριβώς από κάτω και θα μπορεί και αυτό το σχολείο, να χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις μας.»

Η «ΑΓΑΠΗ» στεγάζεται άμεσα στο κτήριο

«Άφησα τελευταίο το πρώτο για μένα, γιατί η εκκλησία δεν θα μπορούσε ποτέ να λησμονήσει εκείνα τα παιδάκια με τη νοητική υστέρηση. Τα δικά μας παιδιά, τα παιδιά αυτού του τόπου, που θέλουν να έχουν και αυτά την φροντίδα μας, την σκέψη μας, την προσοχή μας και την προσευχή μας.

Αυτό είναι ένας χώρος 450 τετραγωνικών που όπως ήδη γνωρίζετε, παραχωρείτε στο σύλλογο «ΑΓΑΠΗ», του οποίου πρόεδρος είναι και ο εκάστοτε επίσκοπος. Η «ΑΓΑΠΗ» θα μεταστεγαστεί, ίσως και τις επόμενες μέρες, δεν θα περιμένουμε να γίνουν επίσημα εγκαίνια. Ο χώρος της είναι ήδη έτοιμος και εξοπλισμένος, απλώς περιμένουμε την αδειοδότηση, η οποία θα γίνει μέσω των διαδικασιών των προβλεπόμενων από την εταιρεία, τους μηχανικούς και από την διεύθυνση Υγείας και Πρόνοιας. Πιστεύω ότι στο άμεσο χρονικό διάστημα θα έχουμε τη μεταστέγαση από το ΚΕΦΙΑΠ, στο οποίο ευγενικά το νοσοκομείο φιλοξένησε όλα αυτά τα χρόνια την «ΑΓΑΠΗ». Είμαι ευγνώμων στο νοσοκομείο και στις διοικήσεις του που έκαναν αυτή τη μεγάλη παραχώρηση αυτού του χώρου, που τον λειτουργήσαμε με σεβασμό και υπευθυνότητα όλα αυτά τα χρόνια, με τα 30 παιδάκια που έχουμε. Εδώ, αφού το μετατρέψαμε σε κέντρο διημέρευσης θα μπορούμε να φιλοξενούμε έως και 50 παιδιά πλέον.

Δόξα το Θεό η «ΑΓΑΠΗ» έχει εξασφαλίσει για τα επόμενα 2 χρόνια μία χρηματοδότηση από περιφερειακά προγράμματα και έτσι δεν έχει οικονομικό ζήτημα. Τουλάχιστον εκεί δεν έχουμε το άγχος για το πώς θα κινηθεί οικονομικά αυτός ο ευαίσθητος χώρος των παιδιών. Για όλα τα υπόλοιπα, έχει ο Θεός και το λέω κυριολεκτικά πιστεύοντας το, γιατί και αυτό που μέχρι τώρα έχει γίνει για τα δικά μου μάτια είναι ένα θαύμα. Θαύμα της αγάπης του Θεού στο τόπο αυτό, στην εκκλησία αυτή, σε μένα προσωπικά.»

Τα εγκαίνια του ιδρύματος

Για τα εγκαίνια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος ανέφερε ότι δεν έχει ακόμα οριστεί η ημερομηνία. Μια σκέψη είναι να γίνουν την ημέρα του Αγίου Παντελεήμονα που εορτάζει και ο Ναός δίπλα στο ίδρυμα, ενώ δεν αποκλείεται τα εγκαίνια να πραγματοποιηθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου. Και πρόσθεσε: «Πάντως το Σεπτέμβριο με την έναρξη του σχολικού έτους, με την έναρξη του νέου εκκλησιαστικού έτους από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά θα μιλάμε και για μια σταδιακή έναρξη όλων των δραστηριοτήτων αυτού του χώρου. Να εύχεστε να πάνε όλα καλά, να γίνουν όλα όπως θέλουμε και φυσικά να γίνουν και όλα όπως πρέπει.»

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ