ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Άσκηση: Ποια είναι τα οφέλη της στην καθημερινή ζωή

0

Η συστηματική γυμναστική παρέχει σημαντικά οφέλη στην καθημερινή ζωή, αφού βελτιώνει από την οδήγηση έως την ερωτική ζωή.

Γνωρίζετε ήδη ότι η συστηματική άσκηση ωφελεί την ψυχική διάθεση, κάνει καλό στην υγεία και μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας καθώς μεγαλώνουμε. Ξέρετε όμως ότι παρέχει σημαντικά οφέλη και στην καθημερινή ζωή, βελτιώνοντας π.χ. την ερωτική ζωή και διευκολύνοντας την οδήγηση;

Ειδικοί από την Mayo Clinic, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, και από το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Γηράνσεως (NIA), εξηγούν ποια είναι μερικά από τα οφέλη της ασκήσεως στην αληθινή ζωή.

Βελτιώνει την εμφάνιση του σώματος.

Όσο περισσότερο κινείστε τόσο περισσότερες θερμίδες και σωματικό λίπος καίτε. Και όσο πιο έντονη είναι η κίνησή σας, τόσο το καλύτερο. Η άσκηση βελτιώνει επίσης τον μυϊκό τόνο, οπότε βελτιώνεται ακόμα περισσότερο η εμφάνισή του σώματός σας.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να περιορίζετε την άσκηση στο γυμναστήριο. Οτιδήποτε κινητικό κι αν κάνετε, κάνει καλό στη γραμμή σας. Αρκεί να είναι συστηματικό και όχι σποραδικό.

Βελτιώνει την ψυχική διάθεση

Χρειάζεται κάτι για να βελτιώσετε την ψυχική σας διάθεση ή να εκτονωθείτε από το πολύ στρες; Η άσκηση είναι ό,τι χρειάζεστε. Ένας περίπατος με γρήγορο βήμα ή ακόμα και λίγος χορός μπορεί να διεγείρουν την παραγωγή των ορμονών της ευεξίας στον εγκέφαλο. Οι ουσίες αυτές σας κάνουν να νιώθετε πιο χαλαροί, πιο ευτυχισμένοι και πολύ λιγότερο αγχωμένοι.

Διευκολύνει τον ύπνο

Η συστηματική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμάστε πιο γρήγορα. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, καθώς και να σας βοηθήσει να κοιμάστε πιο βαθιά. Φροντίστε μόνο να μην γυμνάζεστε λίγο πριν μπείτε για ύπνο, διότι μπορεί να αυξηθεί τόσο πολύ η ενεργητικότητά σας ώστε να ξαγρυπνήσετε.

Αυξάνει την ενεργητικότητα

Αν σας κουράζουν τα ψώνια ή οι δουλειές του σπιτιού, πρέπει να βάλετε την άσκηση στη ζωή σας. Στα οφέλη της συμπεριλαμβάνεται αύξηση της μυϊκής δύναμης και αντοχής - και αυτά τα δύο σας είναι απαραίτητα για να νιώθετε γεμάτοι ενεργητικότητα και ζωντάνια.

Η άσκηση διεγείρει την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών σε όλα τα όργανα και τους ιστούς. Βοηθεί επίσης το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα να εργάζονται πιο αποδοτικά. Όταν, όμως, βελτιώνεται η υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων, εσείς έχετε περισσότερη ενέργεια για να κάνετε τις δουλειές σας.

Τονώνει την ερωτική ζωή

Η αυξημένη ενεργητικότητα λόγω της άσκησης, αργά ή γρήγορα θα φανεί και στο κρεβάτι σας. Το ίδιο και η αυξημένη αυτοπεποίθηση που θα νιώθετε, επειδή θα βελτιώνεται η εμφάνιση του σώματός σας. Στην πραγματικότητα, και τα δύο είναι από τα ισχυρότερα τονωτικά της ερωτικής ζωής.

Ωστόσο τα οφέλη της άσκησης στην σεξουαλική ζωή δεν σταματούν εδώ. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που γυμνάζονται συστηματικά παρουσιάζουν αύξηση της ερωτικής διέγερσης. Αντίστοιχα οι άνδρες που γυμνάζονται είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα στύσεως.

Αρρωσταίνετε λιγότερο

Μελέτες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που γυμνάζονται συστηματικά, με μέτρια προς υψηλή ένταση, αρρωσταίνουν λιγότερο συχνά. Αναρρώνουν επίσης ταχύτερα όταν αρρωστήσουν. Αρκεί να μην το παρακάνουν με τις προπονήσεις.

Οφέλη ανάλογα με το είδος της άσκησης

Η άσκηση παρέχει και πολλά άλλα οφέλη στην καθημερινή ζωή, αναλόγως με τον τύπο της. Οι ειδικοί αναφέρουν μερικά ενδεικτικά οφέλη ανά είδος ασκήσεως.

Οι ασκήσεις αντοχής μπορούν να σας βοηθήσουν:

Να ανεβαίνετε πολλές σκάλες με τα πόδια

Να χορεύετε με τις ώρες

Να κάνετε τις βαριές δουλειές του σπιτιού και του κήπου

Να ακολουθείτε τα μικρά παιδιά και τα εγγόνια σας όταν τρέχουν!

Οι ασκήσεις για δύναμη θα σας βοηθήσουν:

Να σηκώνετε τα ψώνια του σούπερ μάρκετ

Να μεταφέρετε τη βαλίτσα σας στο πλοίο και στο αεροπλάνο

Να μετακινείτε τα έπιπλα για να κάνετε γενική καθαριότητα

Να μεταφέρετε βαριά αντικείμενα στον κήπο

Να παίρνετε αγκαλιά τα παιδιά και τα εγγόνια σας

Οι ασκήσεις ισορροπίας θα σας βοηθήσουν:

Να γυρνάτε γρήγορα όταν περπατάτε και ακούσετε πίσω σας το κουδούνι ενός ποδηλάτου

Να περπατάτε στην άκρη του πεζοδρομίου δίχως να παραπατάτε

Να στέκεστε στις μύτες των ποδιών για να πιάσετε κάτι στο πάνω ράφι

Να αποφύγετε τις πτώσεις και τους σχετιζόμενους με αυτές τραυματισμούς

Οι ασκήσεις ευλυγισίας θα σας βοηθήσουν:

Να σκύβετε με άνεση για να δέσετε τα κορδόνια σας

Να οδηγείτε με ασφάλεια το αυτοκίνητό σας

Να κοιτάτε πάνω από τον ώμο σας καθώς βάζετε όπισθεν

Να τεντώνεστε για να πιάσετε κάτι από το πίσω μέρος του ντουλαπιού στη γωνία του νεροχύτη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ