ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Έρχονται… ξένα λάδια στην Κρήτη

0

Μέχρι και εισαγωγές ισπανικών λαδιών στην Κρήτη γίνονται το τελευταίο διάστημα, λόγω ανυπαρξίας ποσοτήτων και κατάλληλων ποιοτήτων κρητικού ελαιολάδου, αφού οι παραγωγοί εξακολουθούν να κρατούν “άκοπα” λάδι ακόμα και στα σπίτια τους.

Τις πληροφορίες αυτές έδωσε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Νομού Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης, εκφράζοντας απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών, που εδώ και αρκετό καιρό βρίσκονται “κολλημένες” στα επίπεδα των 2,50 έως 2,70 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών σε επίπεδο Κρήτης και με μια Ισπανία που χθες επιβεβαίωσε επίσημα το “αστρονομικό” ύψος της υπερπαραγωγής της στους 1.780.000 τόνους!

Έχει πολύ μεγάλη σημασία, άλλωστε, να αναφέρουμε ότι, με βάση επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα εδάφη της καλλιεργούνται συνολικά σήμερα 46 εκατομμύρια στρέμματα ελαιοδέντρων, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 25 εκατομμύρια στρέμματα είναι σε ελαιόδεντρα ηλικίας όχι κάτω των 50 χρόνων. Από αυτά τα στρέμματα, το 54% το έχει η Ισπανία, το 23% η Ιταλία, το 15% η Ελλάδα, το 7% η Πορτογαλία και μόλις 1% έχουν όλες μαζί οι υπόλοιπες χώρες (Γαλλία, Κροατία, Κύπρος και Σλοβενία μαζί, σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ).

Κρητικοί τυποποιητές ελαιολάδου εδώ και αρκετό καιρό φέρνουν από το εξωτερικό λάδι για να καλύψουν τις ανάγκες τους

Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Νομού Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης τόνισε ότι πλέον επιβεβαιώθηκε επίσημα από την Ισπανία η υπερπαραγωγή των 1.780.000 τόνων, ενώ οι ποιότητες των ισπανικών λαδιών είναι κατά πολύ υψηλότερες σε σχέση με τις ποιότητες των δικών μας. Η Ιταλία πλέον δεν έχει καθόλου λάδι και για όσο είχε, οι τιμές των δικών της παραγωγών ήταν από διπλάσιες... και πάνω σε σχέση με τις τιμές παραγωγού του ελληνικού ελαιολάδου!

«Εμείς δεν έχουμε λάδια ούτε πολλά ούτε καλά. Και την ίδια ώρα, δυστυχώς, Κρητικοί τυποποιητές ελαιολάδου εδώ και αρκετό καιρό φέρνουν από το εξωτερικό λάδι για να καλύψουν τις ανάγκες τους», αποκάλυψε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος των ελαιουργών.

«Εμείς στη Μεσαρά κρατάμε τις τιμές πιο πάνω από τις “πραγματικές” της αγοράς, δηλαδή στα 2,70 ευρώ το κιλό, αλλά προσωπικά για φέτος δε βλέπω ανάκαμψη στις τιμές του δικού μας ελαιολάδου», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Εμείς εδώ στη Μεσαρά δεν έχουμε πληρώσει κάτω από 2,70 ευρώ το κιλό. Στο Ηράκλειο έχουν ανακοινώσει τα 2,50 ευρώ το κιλό. Αλλά για την ιταλική αγορά, όπου φεύγουν τα χύμα λάδια, είναι η πραγματικότητα αυτή. Από 2,50 ευρώ το κιλό μέχρι 2,70 ευρώ το κιλό και πολύ δύσκολα κάποιες τιμές ίσως πάνω από τα 2,70 ευρώ το κιλό»...

Σε ό,τι αφορά τις καλύτερες τιμές παραγωγού στη Μεσαρά, αυτές βρίσκονται σε συνάρτηση και με τις καλύτερες ποιότητες σε σχέση με άλλες περιοχές της Κρήτης. «Ήταν καλύτερα τα λάδια της Μεσαράς», είπε ο πρόεδρος των ελαιουργών, «αλλά και πάλι όχι όπως τα προηγούμενα χρόνια. Και έχουμε και κάποιες περιοχές, όπως είναι η περιοχή του Αρκαλοχωρίου, όπου τα λάδια μπορεί να είναι τριών ή τεσσάρων γραμμών, αλλά αντί για εξαιρετικά παρθένα να είναι παρθένα και η τιμή τους μπορεί να είναι σήμερα και στα 2,30 ευρώ το κιλό, γιατί χαρακτηρίζονται ως παρθένα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εγώ πήρα δέκα δείγματα προχθές και από τα δέκα μόνο τα δύο βγήκαν εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα. Μην μπερδεύουμε την οξύτητα με την ποιότητα. Μπορεί το λάδι στις 3, 4 ή 5 γραμμές να πληρωθεί στα 2,70 ευρώ το κιλό. Και μπορεί να βρούμε και λάδι 4 γραμμών και να χαρακτηριστεί παρθένο και να πληρωθεί στα 2,30 ευρώ το κιλό. Αυτό το ζούμε πολύ φέτος. Δηλαδή σε ορισμένες περιοχές έχουμε μεγάλο πρόβλημα»...

Υπάρχουν αποθέματα

«Είναι υποθέσεις για τα αποθέματα των 10.000 τόνων. Μπορεί και να υπάρχουν. Αλλά αν υπάρχουν καλά λάδια είναι κάτι που δεν το ξέρει κανείς. Μπορεί τώρα να βρούμε ένα περυσινό λάδι και να είναι πολύ καλό, ενώ μπορεί να είναι και ισάξιο ή ακόμα και καλύτερο από λάδι ορισμένων περιοχών του νομού Ηρακλείου που έχει παραχθεί κατά τη φετινή περίοδο. Δηλαδή φέτος υπήρξαν περιοχές που για πρώτη φορά έβγαλαν λάδι παρθένο από τη μέρα που βγήκε. Μπορεί να ήταν η οξύτητά του χαμηλά, αλλά να είχε για παράδειγμα αυξημένα τα “Κ” του», κατέληξε ο πρόεδρος των ελαιουργών του νομού Ηρακλείου.

Χάνουμε έδαφος στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, απαγορευτικές κινδυνεύουν να καταστούν οι εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου στις ΗΠΑ, εξαιτίας της απόφασης Τραμπ για την επιβολή δασμών. Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου το ελληνικό ελαιόλαδο ενίσχυε τις θέσεις του στα ράφια στην απέναντι πλευρά, γεγονός που φαίνεται και από σχετική μελέτη του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσινγκτον...

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ