ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Ανασύσταση του Δημοτικού Θεάτρου στο Ρέθυμνο των «Τεχνών»

0

Αγαπητοί φίλοι πάλι θα πιαστώ απ΄ ένα πρόσφατο γεγονός. Πριν λίγες μέρες διάβασα στον τοπικό τύπο πως η Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου ταξίδεψε στην Καρδίτσα με την παράσταση «Η Ποντικοπαγίδα» της Αγκάθα Κρίστι, που με τόσο μεράκι και ταλέντο έστησαν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί του θεατρικού σχήματος, αποσπώντας μάλιστα και δύο βραβεία! Να σας πω την αλήθεια ζήλεψα πολύ! Αναρωτήθηκα, λοιπόν, γιατί να μην διαθέτουμε και στο Ρέθυμνο των «Τεχνών» μια παρόμοια δράση που στόχο θα έχει να παρουσιάζει ετησίως μια παράσταση με αξιώσεις βράβευσης σε πανελλήνια φεστιβάλ θεάτρου; Που στόχο θα έχει να ενώνει κάτω απ’ τη σκέπη του Δήμου Ρεθύμνης τις τόσες υποσχόμενες και διαφορετικές ιδιωτικές, όμως, πρωτοβουλίες που παράγουν τέχνη στην πόλη και στις Δημοτικές Ενότητές της.

Κάθε χρόνο παρακολουθώ όσες παραστάσεις προλαβαίνω, στηρίζοντας όλους εκείνους τους ταλαντούχους επαγγελματίες και ερασιτέχνες Ρεθεμνιώτες ηθοποιούς και σκηνοθέτες που καταθέτουν την ψυχή τους, τις περισσότερες φορές αμισθί, στο σανίδι. Κάθε χρόνο νιώθω πως στο Ρέθυμνο τα θεατρικά σύνολα, αυτά τα κύτταρα ταλέντου, δημιουργούν απ’ το τίποτα σπουδαία πράγματα συγκινώντας τους θεατές. Γιατί να μην μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, λοιπόν, μια φορά το χρόνο τουλάχιστον κάτω απ’ τις φτερούγες μιας προσπάθειας συλλογικής υπό την αιγίδα του Δήμου; Έχω την πεποίθηση πως μπορούν. Η ισχύς εν τη ενώσει πάντα αριστεύει! Δεν έχω σπουδάσει θέατρο και δεν γνωρίζω πως λειτουργεί μια παράσταση. Έχω, όμως, καταλάβει πως όταν συνυπάρχουμε σε ευρύτερα σύνολα με κοινό στόχο μπορούμε να προσθέσουμε ένα λιθαράκι στον πολιτισμό του τόπου.

Το αναγεννησιακό φεστιβάλ είναι απαραίτητο ν’ αποτελέσει εφαλτήριο σ’ αυτή την προσπάθεια. Ένα φεστιβάλ που θα πρέπει να ανατρέξει πίσω, στις επιτυχημένες διοργανώσεις του αγαπητού κ. Βαγγέλη Στεφανάκη.

Κάθε χρόνο μπορούν οι ιδιωτικοί θεατρικοί οργανισμοί και οι πολιτιστικοί σύλλογοι των χωριών μας που έχουν δημιουργήσει θεατρικές ομάδες (δεν θα τους κατονομάσω για να μην ξεχάσω κάποιον και παρεξηγηθώ) κατόπιν συνεργασίας, να ετοιμάζουν μια παράσταση που θα παρουσιάζουν πρώτα στο Ρεθεμνιώτικο κοινό στα πλαίσια του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ και κατόπιν την ίδια παράσταση θα μπορούσαν, φυσικά με έξοδα του Δήμου, να την κοινωνούν και σε διάφορα φεστιβάλ ανά την Ελλάδα. Είμαι βέβαιος πως οι Ρεθεμνιώτες διψούν για καλό θέατρο και αυτό αποδεικνύεται απ’ το πόσες φορές δεν υπάρχει ούτε εκατοστό ελεύθερο στο θέατρο «Ερωφίλη», όταν καλές παραστάσεις ανοίγουν την αυλαία τους στο θερινό φεστιβάλ!

Κάποτε με την καθοδήγηση ταλαντούχων ανθρώπων ξεκίνησε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός Θεατρικού Εργαστηρίου στο Κέντρο Νέων στην οδό Γερακάρη με τίτλο «Θέατρο Νέων» με τη δέσμευση της παρούσας Δημοτικής Αρχής ν’ αναλάβει τη σύσταση Πειραματικής και Παιδικής Σκηνής και την εξεύρεση μόνιμης στέγης για το Δημοτικό Θέατρο Ρεθύμνου, αιτήματα που δεν έχουν υλοποιηθεί στα δεκατρία έτη που πέρασαν... Ένα τέτοιο «Σπουδαστήρι Τέχνης» μπορεί να αναδημιουργηθεί...

Το κύτταρο του Δημοτικού Θεάτρου μπορεί και πρέπει προχωρήσει. Οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Νέων στην οδό Γερακάρη πρέπει να εκσυγχρονιστούν για να φιλοξενήσουν τη δράση, έστω και προσωρινά. Στις ίδιες εγκαταστάσεις ο ίδιος φορέας μπορεί να σχεδιάσει θεατρικές δράσεις για παιδιά σε συνεργασία με τα Εικαστικά εργαστήρια του Δήμου (μουσικοκινητική αγωγή, θεατρικό παιχνίδι) και για ενήλικες (Υποκριτική - Αυτοσχεδιασμός, Ορθοφωνία - Αγωγή Προφορικού Λόγου, Μουσική - Τραγούδι, Μουσικό Θέατρο, Κίνηση – Χορός - Σωματικό Θέατρο, Δραματολογία, Ιστορία Θεάτρου, Ελληνική και Ξένη Λογοτεχνία, Σκηνογραφία - Ενδυματολογία, Μακιγιάζ, Κινηματογράφος κ.ά.). Τον προβληματισμό και τις σκέψεις μου ως θεατρόφιλος Ρεθεμνιώτης και ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Θ. Νίνου «Ρέθυμνο ΑξίΖεις» εκφράζω. Συμμετέχω και επιζητώ την επόμενη μέρα των εκλογών τα όνειρα μου να προσπαθήσω να τα υλοποιήσω προσκαλώντας όλους τους παλλόμενους θεατρικούς οργανισμούς του Δήμου να αφήσουν πίσω για λίγο το «εγώ» και να έλθουν στο «εμείς», στο κύτταρο του Δήμου Ρεθύμνης. Δεν έχουν να χάσουν, παρά μόνο να κερδίσουν συμπράττοντας. Αναγεννώντας το Ρέθυμνο!

Μάνος Χ. Γοργοράπτης

Συγγραφέας, Ιστορικός ερευνητής

Υποψήφιος με το συνδυασμό του Θ. Νίνου «Ρέθυμνο ΑξίΖεις»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ