ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Αποστολάκης: Είμαστε στρατιώτες και όταν διαφωνούμε

0

Μηνύματα για τη δυναμική αύξησης της ελληνικής επιρροής στα Βαλκάνια, αλλά και την ανάγκη να παραμείνουν οι Ενοπλες Δυνάμεις μακριά από την πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, έστειλε από την Πρίστινα, όπου μετέβη για τις πασχαλινές ευχές στο προσωπικό της Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου (ΕΛΔΥΚΟ), ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης. Εμμέσως πλην σαφώς, ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε στον εκτοπισμό της Τουρκίας (δίχως να την κατονομάσει) από αρκετές στρατιωτικές δραστηριότητες που γίνονταν στη Βόρεια Μακεδονία πριν από τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Αποστολάκης, ο οποίος συνοδευόταν από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Χρήστο Χριστοδούλου και τον αρχηγό ΓΕΣ Γιώργο Καμπά, τόνισε και τη σημασία που έχει ο Στρατός Ξηράς για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων στη Βόρεια Μακεδονία, λόγω του χερσαίου χαρακτήρα του κράτους.

«Θεωρούμε ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών δίνει άλλες προοπτικές, ακόμα και σε αυτή εδώ τη χώρα, γιατί μπαίνει μια καινούργια προοπτική και δίνονται ελπίδες ότι προβλήματα τα οποία διαιωνίζονται για πάρα πολλά χρόνια υπάρχουν τρόποι για να επιλυθούν και δεν είναι πάντα ο τρόπος οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή, όπως γνωρίζετε, κινούμαστε στην κατεύθυνση να αναλάβουμε οτιδήποτε χρειάζεται από πλευράς στρατιωτικής υποστήριξης, στη νέα χώρα, όπως τη ονομάζουμε, Βόρεια Μακεδονία. Εκτοπίσαμε πολύ μεγάλο μέρος από δραστηριότητες γειτόνων, οι οποίοι είχαν αναλάβει αυτό το έργο. Κινούμαστε με πολύ γρήγορους ρυθμούς και βέβαια, όπως καταλαβαίνετε, το μεγάλο βάρος αυτής της υποστήριξης πέφτει στις Ενοπλες Δυνάμεις και ιδιαίτερα στον Στρατό Ξηράς, γιατί είναι ένα χερσαίο κράτος», είπε ενδεικτικά ο κ. Αποστολάκης. Εν συνεχεία, συμπλήρωσε ότι «εμείς πρέπει να καταλάβουμε ένα πράγμα, τουλάχιστον οι Ενοπλες Δυνάμεις, ανεξαρτήτως από το ποια είναι η άποψή μας για κάποια θέματα, είμαστε στρατιώτες και είμαστε συντεταγμένο τμήμα της κυβέρνησης, της όποιας κυβέρνησης. Είμαστε, λοιπόν, υποχρεωμένοι, είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε, είτε έχουμε διαφορετική άποψη, να υποστηρίζουμε αυτά που αποφασίζονται και αυτά που το κράτος και η κυβέρνηση θεωρούν ότι συμφέρουν το έθνος. Ετσι, λοιπόν, κινούμαστε και δεν το κάνουμε ούτε με το στανιό ούτε γιατί μας αναγκάζει κανείς, το κάνουμε γιατί, όπως είπαμε, είμαστε στρατιώτες και έτσι έχουμε μάθει».

Εν τω μεταξύ, η διαμάχη ανάμεσα στους πρώην υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου, όπως φάνηκε και από δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) με τίτλο «Εξωτερική πολιτική και μυστικά κονδύλια». Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις των δύο πρώην υπουργών, ενώ παραπέμπει σε όσα ήδη έχουν αναπαραχθεί και από τον ελληνικό Τύπο σχετικά με τις καταγγελίες περί μυστικών κονδυλίων που απευθύνθηκαν σε ΜΜΕ της Βόρειας Μακεδονίας, προκειμένου αυτά να επηρεάσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο κ. Κοτζιάς εμφανίζεται να δηλώνει ότι οι κατηγορίες του κ. Καμμένου θα καταρρεύσουν, καθώς δεν ευσταθούν.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ