ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Από την Ελλάδα στην Γκοραγκάτ με αγάπη – Ο λόγος στους μαθητές!

0

Mόλις πριν από λίγες μέρες η Γκρέτα Τούνμπεργκ από τη Σουηδία έδωσε μία πολύ εμπνευστική ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο για την κλιματική αλλαγή. Η 16χρονη, η οποία έχει επίσης προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης 2019, τον τελευταίο χρόνο έχει τραβήξει την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας καθώς ξεκίνησε ένα μαζικό κίνημα ευαισθητοποίησης σχετικά με το κλίμα.

Εκείνη έκανε την αρχή και χιλιάδες μαθητές την ακολούθησαν όχι μόνο στη Σουηδία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Η κινητοποίησή τους έδειξε τη δυναμική που μπορεί να έχουν οι μαθητές όταν αναλαμβάνουν δράση και διεκδικούν ότι θα έπρεπε δικαιωματικά να απολαμβάνουν.

Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Σουηδία, σε μία από τις φτωχότερες περιοχές του Βόρειου Μπανγκλαντές, στη Γκοραγκάτ, οι μαθητές, εκτός από την κλιματική αλλαγή που ήδη πλήττει τη χώρα τους, έχουν να αντιμετωπίσουν την ακραία φτώχεια, τις ελλιπείς δομές εκπαίδευσης και απαράδεκτες πρακτικές όπως ο γάμος σε παιδική ηλικία και η παιδική εργασία.

Τα παιδιά συχνά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο είτε γιατί οι γονείς δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα του σχολείου (η εκπαίδευση δεν είναι δωρεάν) είτε γιατί πρέπει να μείνουν σπίτι και να βοηθήσουν στις δουλειές του σπιτιού. Αυτή την κατάσταση κατάφεραν να βελτιώσουν σημαντικά χιλιάδες μαθητές, αυτή τη φορά από την Ελλάδα!

Η σύνδεση έγινε μέσω της ActionAid και της ενέργειας «η δύναμη είναι στο χέρι σου». Είναι μια ενέργεια που ευαισθητοποιεί τα σχολεία όλης της Ελλάδας γύρω από ανθρώπινα δικαιώματα προσπαθώντας ταυτόχρονα να καλλιεργήσει συναισθήματα ενσυναίσθησης και αλληλεγγύης.

Η ΑctionAid το 2017 κάλεσε τα σχολεία της χώρας να συμμετάσχουν έχοντας ως στόχο να χτιστεί ένα κέντρο εκπαίδευσης και απασχόλησης για τα παιδιά της περιοχής Γκοραγκάτ στο Μπανγκλαντές! Μαθητές και εκπαιδευτικοί αγκάλιασαν τη δράση και άρχισαν να συγκεντρώνουν χρήματα με σκοπό την κατασκευή του κέντρου, δείχνοντας ξανά πόση δύναμη έχουμε τελικά στο χέρι μας!

Αυτό πρακτικά για τα παιδιά της Γκοραγκάτ σημαίνει ότι θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες σε ένα ασφαλές περιβάλλον, να ενημερωθούν αλλά και να έχουν περισσότερες ευκαιρίες να προστατευθούν από παιδικούς γάμους και παιδική εργασία.

Το κέντρο, η κατασκευή του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει θα είναι έτοιμο αυτό το καλοκαίρι. Θα είναι ένα χώρος που θα διασκεδάζουν αλλά και θα έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό. Σκοπός είναι εκεί να αναπτύξουν σημαντικές για τη ζωή τους γνώσεις τους, αλλά και να καλλιεργηθεί με συστηματικό τρόπο το ενδιαφέρον για την εκπαίδευση.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη φετινή ενέργεια «Η δύναμη είναι στο χέρι σου» εδώ.

Όλο αυτό έγινε πραγματικότητα μέσα από την απίστευτη κινητοποίηση των ίδιων των μαθητών οι οποίοι δεν αρκέστηκαν στο να μαζέψουν τα χρήματα που χρειάζονταν. Έφτιαξαν και έστειλαν εκατοντάδες συγκινητικά μηνύματα, τα οποία τα παιδιά της Γκοραγκάτ διάβασαν όλα μαζί σε μία γιορτή που ετοιμάστηκε για εκείνα από τους ανθρώπους της οργάνωσης και τους δασκάλους του σχολείου. Και με τη σειρά τους έστειλαν πίσω τα δικά τους γράμματα και ζωγραφιές ευχαριστώντας τους μαθητές από την Ελλάδα για την πράξη τους.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ