ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στον Ρεθυμνιώτη συνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη

0

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου (www.kinler.gr), υπό την Αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, και αφορμή την συμπλήρωση 90 χρόνων από την γέννηση του Ρεθυμνιώτη μουσικοσυνθέτη Νίκου Μαμαγκάκη, οργανώνει αφιέρωμα το Σάββατο 6 Απριλίου 2019.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την συμμετοχή χορωδίας του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου, όπου με συνοδεία πιάνου θα ερμηνεύσει τραγούδια του συνθέτη.

Θα ακολουθήσει σύντομη εισήγηση από τον κ. Χάρη Στρατιδάκη, και στη συνέχεια θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Τάκη Σακελλαρίου «ΝΙΚΟΣ ΜΑΜΑΓΚΑΚΗΣ ΛΟΓΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ», με την τελευταία συνέντευξη πριν τον θάνατο του, παραγωγή και παραχώρηση αρχειακού υλικού από την ΕΡΤ.

Με ελεύθερη είσοδο, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ωδείο Ρεθύμνου στις 7 μ.μ.

Σύντομο βιογραφικό του συνθέτη:

Ο Νίκος Μαμαγκάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο στις 3 Μαρτίου 1929.

Ξεκίνησε τις σπουδές του από το Ωδείο Αθηνών και εν συνεχεία από το 1957 μαθήτευσε στην Ανώτατη Μουσική Σχολή του Μονάχου δίπλα στους Καρλ Ορφ και Γκέντσμερ.

Οι αρχικές του αναζητήσεις αφορούσαν στην ανανέωση του ηχοχρώματος και τις δομικές και ρυθμικές σχέσεις που βασίζονται σε αριθμητικές αναλογίες, τόσο με βάση τα δυτικά πρότυπα, όσο και με αναφορές στη δημοτική μας μουσική, κυρίως της Κρήτης. Συνέπεια αυτής της αναζήτησης ήταν η χρήση στα έργα του διαφόρων δημοτικών οργάνων (κρητική λύρα, σαντούρι, κ.ά.) ή αντίθετα η χρήση και μόνο της ηχητικότητάς τους χωρίς αυτά καθ' εαυτά τα όργανα.

Από τα γνωστότερα έργα του είναι: Αναρχία για κρουστά και ορχήστρα, Σενάριο για δύο αυτοσχέδιους τεχνοκρίτες για ενόργανο σύνολο, ταινία και σκηνική δράση, Παραστάσεις για φλάουτο, φωνή και σκηνική δράση, Μουσική για τέσσερεις πρωταγωνιστές, Κασσάνδρα, Ερωτόκριτος, μουσική για τον Πλούτο του Αριστοφάνη, Τριττύς, Τετρακτύς, Εγκώμιο στο Ν. Σκαλκώτα και πρόσφατα, η σύγχρονη όπερα Οδύσσεια (βασισμένη στο ομώνυμο έπος του Νίκου Καζαντζάκη). Έγραψε μουσική για τον ελληνικό κινηματογράφο, όπως: Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιάΗ νεράιδα και το παλικάριΗ αρχόντισσα και ο αλήτηςΛούφα και παραλλαγή, Άρπα-κόλλα, Βίος και Πολιτεία, Η λεωφόρος του μίσους και πολλά άλλα. Τον Απρίλιο 1997 παρουσίασε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το τρίπρακτο λυρικό έργο του «Όπερα των σκιών» σε λιμπρέτο του Νάσου Θεοφίλου.

Απεβίωσε στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου 2013 σε ηλικία 84 ετών.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ