ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Δασμοί 20 δις σε τρακτέρ και αγροτικά προϊόντα η απάντηση – προειδοποίηση της ΕΕ στις ΗΠΑ

0

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επιβάλλει δασμούς αξίας 11 δις δολαρίων σε ευρωπαϊκά βιομηχανικά προϊόντα αλλά και αγροτικά όπως είναι οι ελιές, το ελαιόλαδο, το κρασί και τα τυροκομικά. Το επεισόδιο αυτής της εβδομάδας βρίσκει την ΕΕ να αντιδρά, παρά το γεγονός ότι την Δευτέρα 15 Απριλίου το Συμβούλιο της ΕΕ έδωσε το πράσινο φως ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για μια διατλαντική εμπορική συμφωνία, η οποία όμως αφήνει εκτός τα αγροτικά προϊόντα.

«Η πρόσφατη απόφαση του ΠΟΕ για τις επιδοτήσεις των ΗΠΑ στη Boeing είναι σημαντική. Πρέπει να συνεχίσουμε να διεκδικούμε ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τον κλάδο μας. Όμως, επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, δεν θέλουμε ένα μια κόντρα οφθαλμόν αντί οφθαλμού», ανέφερε σε δήλωσή της η Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Σεσίλια Μάλμστρομ.

Οι προτεινόμενοι δασμοί είναι η τελευταία πράξη σε μια δεκαπενταετή διαμάχη μεταξύ της ΕΕ και των Η.Π.Α. σχετικά με την στήριξη των κατασκευαστών αεροσκαφών Airbus και Boeing. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αναμένεται να εκδώσει ξεχωριστές αποφάσεις για τις οικονομικές ζημίες από την κρατική στήριξη της Boeing και της Airbus φέτος το καλοκαίρι ή το 2020.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ