ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Είναι επιτυχία, άραγε;

0

Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι θα αποτελέσει για την κυβέρνηση, ισχυρό προεκλογικό «χαρτί», η κίνηση πρόωρης αποπληρωμής δανείων που έλαβε η χώρα σε καιρό μνημονίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η οποία ήταν υποχρεωμένη να τα «εξαργυρώσει» με σκληρές μεταρρυθμίσεις. Σε μέτωπα, με δύσκολους αντιπάλους όπως το ΔΝΤ, όπου οι άλλοι απέτυχαν, ο ΣΥΡΙΖΑ τα κατάφερε… Αυτό θα επικαλεστεί. Γι’ αυτό και θέλει να το κάνει…

Φαίνεται λοιπόν ότι ο υπουργός Οικονομικών, κ. Τσακαλώτος επέστρεψε από την Ουάσινγκτον, χωρίς τα «ακριβά» δάνεια του ΔΝΤ στις βαλίτσες του… Σε συνάντηση που είχε με την Κριστίν Λαγκάρντ εκεί, την ενημέρωσε για την πρόθεση της Ελλάδας να εξοφλήσει πρόωρα τα 3,7 από τα 9,7 δισ. ευρώ που είναι οι συνολικές οφειλές προς το Ταμείο.

Το ελληνικό αίτημα -προκάλεσε σημαντική αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και φέρνει αλλαγές στην ατζέντα δανεισμού, με το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει την έκδοση ενός επταετούς, αντί τριετούς ομολόγου- έγινε αμέσως δεκτό από την εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ που το χαρακτήρισε «δίκαιο». Την κίνηση της Αθήνας, χαιρέτισε νωρίτερα και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν.

Η συνέχεια έπεται με τα… γραφειοκρατικά. Δηλαδή την υποβολή επίσημου εγγράφου το οποίο θα αποστείλει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να πάρει την έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, ενώ αντίστοιχα κείμενα θα σταλούν προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Εurogroup, για να δώσουν και αυτοί με τη σειρά τους το «πράσινο φως» για την πρόωρη αποπληρωμή.

Μάλιστα η έγκριση από τον ESM είναι αναγκαία, όπως λένε οι αναλυτές, αφ’ ενός γιατί απαιτείται συναίνεση των κρατών που μετέχουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, αφ’ ετέρου διότι οι δανειακές συμφωνίες με τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης τα οποία προσέφυγαν στη βοήθειά του προβλέπουν το εξής: σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής του δανείου τους από το ΔΝΤ θα πρέπει να πληρώσουν άμεσα στον Μηχανισμό, την αντίστοιχη αναλογία του ανεξόφλητου δανείου τους. Εκτός και εάν ο τελευταίος αποφασίσει την άρση της συγκεκριμένης υποχρέωσης.

Σύμφωνα με όσα διημείφθησαν στη συνάντηση Τσακαλώτου – Λαγκάρντ και έγιναν γνωστά, η χώρα θα προχωρήσει άμεσα στην εξόφληση των δόσεων της διετίας 2019-2020 που βαρύνονται με πολύ υψηλό επιτόκιο 5,13%, ώστε να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης για το συγκεκριμένο κομμάτι του ελληνικού χρέους, που ανέρχεται σε 3,7-3,8 δισ. ευρώ.

Εκτιμάται ότι ένα ποσό που θα φτάνει τα 150 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι το ποσό της φετινής επιδότησης από το Δημόσιο για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, θα εξοικονομήσει ο προϋπολογισμός από τους τόκους, εφόσον η προεξόφληση γίνει με χρήματα από τις ομολογιακές εκδόσεις, τα οποία έχουν χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό του ΔΝΤ. Επί της ουσίας, θα πρόκειται για αντικατάσταση ακριβού χρέους με φτηνότερο. Για να καταλαβαινόμαστε…

Στην περίπτωση δε που χρησιμοποιηθούν λεφτά από το «μαξιλάρι» των εσόδων ή το 1 δισ. της δόσης από τα ελληνικά ομόλογα που ενέκρινε η άτυπη υπουργική σύνοδος στο Βουκουρέστι, τότε οι ανάσες από τόκους για τον προϋπολογισμό θα είναι μεγαλύτερες, εξαιτίας του πολύ χαμηλό επιτοκίου με το οποίο δανείστηκε η Ελλάδα σε καιρό μνημονίων από τον ESM (κάτω από 1%).

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα 3,7 δισ. ευρώ των δανείων προς το ΔΝΤ ενέχουν παράλληλα υψηλό συναλλαγματικό κίνδυνο, ο οποίος δεν υπάρχει δυνατότητα να αντισταθμιστεί με τη χρήση άλλων χρηματοπιστωτικών εργαλείων (hedging).

Είναι βέβαιο ότι η κίνηση αυτή, εφόσον ολοκληρωθεί, θα ενσωματωθεί στο «καλάθι» με τις υπόλοιπες παροχές στον χώρο της οικονομίας (ευνοϊκές ρυθμίσεις σε Εφορία και Ταμεία, νέος νόμος Κατσέλη, ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις, κοινωνικά μερίσματα από τα υψηλά πλεονάσματα κ.ά.) και θα αποτελέσουν τα βαριά χαρτιά στην ευθεία προς τις εκλογές. Μένει να το δούμε…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ