ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Εκδήλωση Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» για τα ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

0

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η οποία διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών, παρουσιάστηκε η έκδοση του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» για τα 18 ελληνικά μνημεία που εντάσσονται στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η ανω εκδήλωση έγινε παρουσία της Α.Ε. του προέδρου της Δημοκρατίας κου Προκόπη Παυλόπουλου , ακαδημαικών , πρέσβεων και  προσωπικοτήτων την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019 στο αμφιθέατρο του μουσείου της Ακρόπολης.   

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μίλητος.  Ο χαρισματικός φωτογράφος Γιάννης Γιαννέλος φωτογράφησε με μοναδικό τρόπο όλα τα μνημεία, ενώ τα κείμενα υπογράφουν αρχαιολόγοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, ο οποίος πραγματοποίησε διάλεξη με τίτλο «Μνήμη, μνημεία και πολιτιστική κληρονομιά» ενώ στην συνέχεια παρουσίασε το λεύκωμα του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» τονίζοντας ότι τα 18 ελληνικά μνημεία που εντάσσονται στον Κατάλογο της UNESCO «όσο λίγα και αν φαίνονται είναι ικανά να καταδείξουν ότι ο πολιτισμός μας έχει μια ειδοποιό διαφορά σε σχέση με άλλους πολιτισμούς: είχε πάντοτε μέτρο τον άνθρωπο».

Η εκδήλωση έκλεισε μουσικά με ένα μικρό απόσπασμα από τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου σε μια μοντέρνα προσέγγιση του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή. Στο πιάνο ήταν ο ίδιος ο συνθέτης, ενώ τον ρόλο του Ερωτόκριτου ερμήνευσε ο κύριος Θοδωρής Βουτσικάκης και τον ρόλο της Αρετού-σας η κυρία Ελένη Δημοπούλου στην κρητική διάλεκτο .

Στην άνω εκδήλωση διαπίστωσα για μια ακόμη φορά ότι παντού η Κρήτη παίζει πρωταρχικό και σπουδαίο ρόλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την σύζυγο του κου Βαρδή Βαρδινογιάννη, ο βασικός ομιλητής ήταν ο καθηγ. κ. Νίκος Σταμπολίδης η ψυχή της αρχαίας Ελευθερνας Ρεθύμνου, ενώ ακούστηκε ο Ερωτόκριτος στη κρητική διάλεκτο από τον μουσικοσυνθέτη  Δ. Μαραμή , όπως ακριβώς και στην δική μας εκδήλωση. Άρωμα Ρεθύμνου παντού. Είναι να μην καμαρώνεις !!!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ