ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Επικίνδυνη αύξηση των κουνουπιών και των παράσιτων

0

ΛΟΓΩ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΖΕΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Τον «κώδωνα» του κινδύνου «κρούουν» οι ειδικοί επιστήμονες λόγω της ραγδαίας αύξησης των πληθυσμών κουνουπιών και άλλων παρασιτικών εντόμων φέτος στην Κρήτης. Περισσότερες από 5,5 χιλιάδες εστίες κουνουπιών και αμέτρητες εστίες από ψήλους, τσιμπούρια και άλλα αντίστοιχης επικινδυνότητας έντομα, έχουν ήδη προκαλέσει έντονη ανησυχία. Η υγρασία και η ζέστη, μετά από τις έντονες βροχοπτώσεις, αποτελούν την αιτία αυτής της πρωτοφανούς έξαρσης, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως τώρα από τις συναρμόδιες υπηρεσίες αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να πράξουν τα δέοντα σε σπίτια, κήπους και άλλες ιδιοκτησίες κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Ειδικά οι κτηνοτρόφοι αλλά και όσοι διατηρούν οικόσιτα κάθε είδους, τίθενται προ των ευθυνών τους.

Μιλώντας, στην εφημερίδα μας, ο Πρόεδρος του τμήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ κ. Αλέξανδρος Στεφανάκης, αφού έκανε λόγο για τετραπλασιασμό των πληθυσμών των κουνουπιών και των παράσιτων, έκανε λόγο για άμεση ανάγκη ειδικών μέτρων, επισημαίνοντας, ότι «Σε ό,τι αφορά το αστικό περιβάλλον και τους χώρους που ζουν οι άνθρωποι θα πρέπει να πολεμούνται ανά τακτά διαστήματα, να εφαρμόζονται οι προληπτικοί ψεκασμοί για να μην δώσουμε τη δυνατότητα στους πληθυσμούς να αυξηθούν. Αν τώρα χαθεί ο έλεγχος και πολλαπλασιαστούν, τότε δεν ελέγχεται η κατάσταση. Άρα, πρέπει να εφαρμοστεί ένας προληπτικός μηχανισμός για να μπορέσουμε να έχουμε υπό έλεγχο το σύστημα. Το ίδιο ασφαλώς ισχύει και με τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι θα πρέπει να ξεκινήσουν από τώρα την καταπολέμηση των παρασίτων, διότι, πέραν ότι πίνουν αίμα, μεταφέρουν ασθένειες, οι οποίες κάνουν τρομερές ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο. Τα πρόβατα, τα αρνιά και τα κατσίκια όλα ήδη εμφανίζουν σημάδια παρασιτώσεων, δηλαδή σε σχέση με άλλες χρονιές, είναι έντονο το πρόβλημα, άρα πρέπει να προχωρήσουν σε προληπτικούς ελέγχους και καταπολέμηση.»

Προχωρώντας σε περαιτέρω συμβουλές, ο κ. Στεφανάκης, τόνισε, ότι  «Σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους υπεύθυνη είναι η υγειονομική υπηρεσία και οι υπηρεσίες κάθε περιφερειακής ενότητας, οι οποίες εφαρμόζουν τα προληπτικά προγράμματα για την καταπολέμηση των κουνουπιών με ειδικά προγράμματα και κονδύλια. Σε ότι αφορά τους κτηνοτρόφους  θα πρέπει να συννενοούνται με τους κτηνιάτρους ούτως ώστε να αρχίσουν να κάνουν τις προληπτικές εφαρμογές. Ιδιαίτερο βάρος θα πρέπει να δώσουν στους ψήλους, οι οποίοι προβλέπεται να είναι πάρα πολλοί και άμα πολλαπλασιαστούν μετά δεν ελέγχονται. Το ίδιο και με τα τσιμπούρια.»

 

ΤΙ ΛΕΝΕ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης με ανακοίνωση της, επισημαίνει, ότι  βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, από τις 11 Mαρτίου, το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφέρεια Κρήτης, που αφορά ενιαία το νησί.

Το εκτελούμενο έργο έχει ως πρωταρχικό στόχο την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, στο βαθμό που κατά την τελευταία δεκαετία παρατηρείται στην Ευρώπη επανάκαμψη ασθενειών   που μεταδίδονται από τα κουνούπια. Στην Ελλάδα το 2018 καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων ασθενειών μεταδιδόμενων από κουνούπια τα τελευταία χρόνια, διάσπαρτα σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες την χώρας.  Πιο συγκεκριμένα καταγράφηκαν περισσότερα από 300 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, αλλά  και δέκα κρούσματα  ελονοσίας με χαρακτηριστικά εγχώριας μετάδοσης.  Στην Περιφέρεια Κρήτης καταγράφηκε ιδιαίτερα περιορισμένη κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου, κύρια σε κουνούπια και σε πτηνά που ελέγχει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας. Η παρουσία αυτή του ιού αντιμετωπίσθηκε άμεσα και αποτελεσματικά από την Περιφέρεια,  με τη λήψη έκτακτων μέτρων.

Ήδη με την έναρξη των εργασιών του 2019, το έργο καλείται να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα των έντονων βροχοπτώσεων των πρώτων μηνών του έτους, που έχουν δημιουργήσει πρωτοφανείς μεταβολές στον χάρτη των επιφανειακών υδάτων της Κρήτης κατά την τρέχουσα περίοδο. Τα παραμένοντα επιφανειακά νερά  που έχουν κατακλύσει τμήματα της παραλιακής ζώνης του νησιού, αποτελούν σημαντικές εν δυνάμει εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών, οι οποίες με την αύξηση της θερμοκρασίας μπορούν να προκαλέσουν ταυτόχρονες και μαζικές εκκολάψεις κουνουπιών, που θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ελεγχθούν απόλυτα. Σημειώνεται, ότι, τα εαρινά είδη των κουνουπιών που ενδεχομένως θα εμφανιστούν στο προσεχές διάστημα δεν αποτελούν απειλή για την δημόσια υγεία.

Η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας μεριμνά για την επικαιροποίηση των χαρτών εστιών αναπαραγωγής που σήμερα περιλαμβάνουν  5.158 εστίες 22 διαφορετικών τύπων, τους συνεχείς ελέγχους εντοπισμού παρουσίας  προνυμφών κουνουπιών,  αξιολογεί την  παραγωγικότητα των εστιών αναπαραγωγής, συλλέγει όλα τα επιδημιολογικά και εντομολογικά δεδομένα και επιβλέπει στην πραγματοποίηση των  απαραίτητων ψεκαστικών παρεμβάσεων προνυμφοκτονίας. Το έργο που υλοποιείται στην Κρήτη ανταποκρίνεται στις υψηλότερες διεθνείς προδιαγραφές και υποστηρίζεται από επιστήμονες διεθνούς κύρους, του ΙΤΕ και της αναδόχου εταιρείας.

Η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας  Κρήτης διά της αναδόχου εταιρείας διαθέτει όλα τα σύγχρονα μέσα καταπολέμησης κουνουπιών κι έτσι, για  την αντιμετώπιση των έκτακτων πλημμυρικών φαινομένων, θα χρησιμοποιηθούν τις προσεχείς μέρες drones  και αμφίβιο όχημα  8Χ8, πέραν βεβαίως των συμβατικών ψεκαστικών οχημάτων που καθημερινά συμμετέχουν στο έργο.

Οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του έργου (αποτελέσματα δειγματοληψιών, ψεκαστικές παρεμβάσεις, κλπ.)  καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο σε βάσεις δεδομένων και ελέγχονται  από την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας Κρήτης. Παράλληλα, για την επίτευξη των στόχων του έργου, σήμερα αξιοποιούνται οι δυνατότητες που παρέχουν η τηλεματική (παρακολούθησης κίνησης οχημάτων), η γεωματική (ραντάρ εντοπισμού υδάτινων επιφανειών) και η γεωπληροφορική (γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών). Η ανάλυση δεδομένων σε βάθος χρόνου επιτρέπει τη βελτιστοποίηση στο σχεδιασμό και στην εν γένει αποτελεσματικότητα του έργου.

Παράλληλα με  τις άμεσες δράσεις καταπολέμησης  κουνουπιών πραγματοποιούνται  σε συνεργασία και με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και έρευνας (ΙΤΕ),  δράσεις εντομολογικής επιτήρησης με την συλλογή ακμαίων κουνουπιών   σε τακτά διαστήματα και επιδημιολογικής επιτήρησης με την διερεύνηση της παρουσίας ιών σε ζώα δείκτες, καθώς και έλεγχος ανθεκτικότητας των κουνουπιών στα χρησιμοποιούμενα σκευάσματα.

Πέραν των δράσεων που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Κρήτης, η καταπολέμηση των κουνουπιών απαιτεί την συμμετοχή όλων, με την αποφυγή παρατεταμένης παραμονής νερού έστω και πολύ μικρής έκτασης – ακόμα και σε μικρά δοχεία- στα οποία μπορεί να έχουν  πρόσβαση για την αναπαραγωγή τους συγκεκριμένα είδη «οικόσιτων»  κουνουπιών. Μεγάλο μέρος των προβλημάτων όχλησης στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια, οφείλεται στο κουνούπι «Τίγρης» που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κρήτη πολύ πρόσφατα. Το είδος αυτό ενοχλεί ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της ημέρας, και αναπαράγεται συνήθως μέσα στην αυλή μας ή στο μπαλκόνι μας. Η ξήρανση των υδατοσυλλογών που έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερα μετά τις βροχές ή δημιουργούνται από την αλόγιστη χρήση νερού, είναι υποχρέωση όλων και συμβάλει στην προστασία από την όχληση αλλά και από τις ασθένειες που μεταδίδονται από το συγκεκριμένο είδος κουνουπιού.

Για την αναφορά  τυχόν αυξημένων προβλημάτων όχλησης, αλλά και για  πληροφορίες σχετικά με το εκτελούμενο έργο καταπολέμησης, λειτουργεί η  ανοικτή γραμμής επικοινωνίας  8001124424 στην οποία μπορεί  να απευθύνεται ο κάθε πολίτης χωρίς χρέωση.

Επίσης, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στα παρακάτω τηλέφωνα:

Για την Π.Ε. Ηρακλείου 2813410754 - 2813410771 – 2813410741 - 2813410753

Για την Π.Ε. Χανίων, 2821344220 - 2821344205

Για την Π.Ε. Ρεθύμνου, 2831343317 – 2831343318 - 2831343308

Για την Π.Ε. Λασιθίου, 2841340384 – 2841340385 – 2841340380

 

Μ.Κ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ