ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Η μετάλλαξη που ευθύνεται για τα παραπανίσια κιλά

0

Όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα υπήρξαν αδύνατοι σε όλη τους τη ζωή. Οχι γιατί είχαν ιδιαίτερα καλό μεταβολισμό. Απλά το φαγητό δεν τους ενδιέφερε. Ποτέ δεν κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες τροφίμων και ποτέ δεν ανησυχούσαν για το επόμενο γεύμα τους. Τώρα, μία ομάδα ερευνητών από τη Βρετανία πιστεύει ότι ανακάλυψε τον λόγο. Οι άνθρωποι αυτοί διαθέτουν μια γενετική μετάλλαξη που αμβλύνει την αίσθηση της πείνας. Μειώνει, επίσης, τις πιθανότητες εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η μελέτη των ερευνητών, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Cell, στηρίζεται σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τη βρετανική μελέτη Biobank, που περιλαμβάνει μισό εκατομμύριο ανθρώπους ηλικίας 40 έως 69 ετών. Οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα DNA καθώς και τα ιατρικά τους αρχεία, επιτρέποντας στους επιστήμονες να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της υγείας τους στο πέρασμα των ετών. Μια δεύτερη μελέτη, στην ίδια επιθεώρηση, χρησιμοποίησε δεδομένα από την ίδια μελέτη προκειμένου να καταλήξει σε έναν δείκτη γενετικού κινδύνου για την παχυσαρκία. Ο δείκτης αυτός μπορεί να προβλέψει από τα παιδικά χρόνια ποιος κινδυνεύει να γίνει παχύσαρκος και ποιος όχι.

Οι δύο μελέτες συνδυαστικά επιβεβαιώνουν μια αλήθεια που οι επιστήμονες θα επιθυμούσαν να κατανοούν περισσότεροι άνθρωποι. Οτι, δηλαδή, υπάρχουν βιολογικοί παράγοντες που κάποιοι άνθρωποι «παλεύουν» με το βάρος τους, ενώ άλλοι δεν αναγκάζονται να το κάνουν. Αυτοί οι βιολογικοί παράγοντες εκφράζονται στην όρεξη για τροφή και όχι στον μεταβολισμό. Αυτοί που κερδίζουν υπερβολικό βάρος ή που παλεύουν μια ζωή να παραμείνουν αδύνατοι νιώθουν μεγαλύτερη πείνα από αυτούς που είναι αδύνατοι χωρίς να καταβάλλουν προσπάθεια.

Η μελέτη για τη μετάλλαξη που περιορίζει την όρεξη πραγματοποιήθηκε από τη δρα Σαντάφ Φαρούκι, καθηγήτρια Μεταβολισμού και Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, και τον Νικ Ουάρεχαμ, επιδημιολόγο στο ίδιο πανεπιστήμιο. Στην έρευνα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το γονίδιο MC4R, που ειδοποιεί ότι κάποιος έχει κορέσει την πείνα του, στους αδύνατους λειτουργεί διαρκώς εξαιτίας κάποιων μεταλλάξεων. Οι άνθρωποι που τις διαθέτουν έχουν την τύχη να νιώθουν διαρκώς χορτάτοι. Εχει υπολογιστεί πως το 6% του πληθυσμού διαθέτει τέτοιες μεταλλάξεις. «Ετσι, το γονίδιο MC4R αποδεικνύεται ότι είναι σημαντικός παράγοντας, αν όχι ο σημαντικότερος, στον έλεγχο του βάρους», κατέληξε η δρ Φαρούκι.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ