ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κάνουν θραύση οι απάτες σε βάρος των Κρητικών

0

Ευρωπαϊκά εντάλματα για τους “φαντομάδες” που τρομοκρατούν και αιφνιδιάζουν τηλεφωνικά τα ανυποψίαστα θύματά τους

Τρελούς τζίρους κάνουν τα κυκλώματα – από τη Βουλγαρία – που κρύβονται πίσω από τις τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ηλικιωμένων, ενώ από τις επίσημες καταγραφές φαίνεται ότι η Κρήτη, αλλά και η Μακεδονία αποτελούν τις περιοχές που προτιμούν περισσότερο τα άτομα που κρύβονται πίσω από τις απάτες αυτές.

Προκαλεί ίλιγγο το γεγονός ότι στη βόρεια Ελλάδα σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ τα χρήματα που έχουν καταφέρει να αποσπάσουν οι απατεώνες, ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ, ενώ και στην Κρήτη το τελευταίο διάστημα – σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς- τα δεκάδες θύματα τους, έχουν δώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Και οι υπολογισμοί που γίνονται φαίνεται να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού υπολογίζεται ότι μόνο σε μία ημέρα- αυτή την εβδομάδα- υπήρξαν 50 καταγγελίες στην Αστυνομία, από διαφορετικά άτομα που πανικόβλητα τηλεφώνησαν και κατήγγειλαν ότι δέχτηκαν κάποιο τηλεφώνημα για την εμπλοκή συγγενικού προσώπου του υποψήφιου θύματος σε κάποιο δυσάρεστο περιστατικό, όπως για παράδειγμα σε κάποιο ατύχημα.

Ανώτατος αξιωματικός είπε στην «Π» ότι εκτός από τις δεκάδες καταγγελίες που γίνονται καθημερινά, υπάρχουν πολλές περισσότερες οι οποίες δεν καταγγέλλονται ποτέ, είτε γιατί τα θύματα δεν έπεσαν στην παγίδα, είτε γιατί ξεγελάστηκαν και δεν θέλησαν να γνωστοποιήσουν την περιπέτειά τους, γιατί ντρέπονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και χθες μόνο στο Ηράκλειο εφτά κάτοικοι του Ηρακλείου, δυστυχώς, πίστεψαν ότι συγγενής τους εμπλέκεται σε κάποιο περιστατικό και κατέβαλαν τα χρήματα που τους ζητήθηκαν. Μάλιστα, υπάρχει η πληροφορία ότι τον περασμένο μήνα το ποσό που κατάφεραν να αποσπάσουν από άτομα που εξαπατήθηκαν, ανέρχεται στις 50 χιλιάδες ευρώ.

Σε ερώτησή μας για ποιο λόγο οι απάτες αυτές ευδοκιμούν κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα, αστυνομική πηγή ανέφερε ότι υπάρχουν και μεμονωμένα περιστατικά στην ενδοχώρα. «Πιστεύουμε ότι έχει να κάνει με τους λεγόμενους «εισπράκτορες», τα άτομα δηλαδή που αναλαμβάνουν να πηγαίνουν στα σπίτια των θυμάτων μετά από συνεννόηση με τους συνεργούς τους στη Βουλγαρία για να παίρνουν τα χρήματα από τα θύματα. Ίσως τα κυκλώματα αυτά δε βρίσκουν εισπράκτορες σε πολλές περιοχές, αλλά σε μεγάλες πόλεις»

Ευρωπαϊκά εντάλματα

Από την έρευνα της τοπικής Αστυνομίας σε συνεργασία με τις Διωκτικές Αρχές της Μακεδονίας έχουν προκύψει συγκεκριμένα άτομα, δυστυχώς είναι πολλά, που θεωρούνται ως οι «εγκέφαλοι» αυτών των κυκλωμάτων. Μάλιστα, φαίνεται από την προανάκριση ότι υπάρχουν πολλοί κάτοικοι συγκεκριμένων βουλγαρικών χωριών που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτή την απάτη, αφού βλέπουν ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος στην Ελλάδα.

Για πολλά από αυτά τα άτομα έχουν εκδοθεί ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, όμως οι Έλληνες αστυνομικοί περιμένουν την εκτέλεση τους από τη βουλγαρική Αστυνομία.

Ενημέρωση στα ΚΑΠΗ και σε εκκλησίες

Οι Διωκτικές Αρχές εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια που εμφανίστηκαν αυτά τα κυκλώματα έχουν κάνει κινήσεις για την ενημέρωση του κόσμου, με σποτ στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, ενώ υπήρξαν σκέψεις να ενημερωθεί ο κόσμος που επισκέπτεται και τις εκκλησίες. Σημειώνεται τέλος ότι προσφάτως ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης κ. Λαγουδάκης είχε εξαγγείλει ότι ομάδες αστυνομικών θα επισκεφτούν και τα ΚΑΠΗ για ενημέρωση των πολιτών.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ