ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΚΑΠ: Λιγότερους ελέγχους, αλλά αυστηρότερες ποινές

0

Τη χρηματοδότηση του αποθεματικού κρίσεων, εκτός του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, λιγότερους, αλλά αυστηρότερους ελέγχους στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου προτείνουν, μεταξύ άλλων, τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, που κατέληξαν την περασμένη Δευτέρα, στην τρίτη και τελευταία δέσμη προτάσεων για την ΚΑΠ μετά το 2020.

Ουσιαστικά, με τις προτάσεις τους, ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις της Κομισιόν για τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου που θα βασίζεται, κατά κύριο λόγο, στις επιδόσεις των κρατών-μελών, όπως αυτές ορίζονται στα Εθνικά Στρατηγικά Σχέδια.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την τελευταία δέσμη προτάσεων της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, τα κράτη-μέλη προτείνεται να παρουσιάζουν στην Κομισιόν την έκθεση αναφοράς τους (συμμόρφωσης) μόνο μία φορά τα δύο χρόνια –και όχι κάθε χρόνο όπως προτείνει το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ–, προκειμένου να μειωθεί η υπερβολική επιβάρυνση των εθνικών διοικήσεων, αλλά και των ίδιων των αγροτών.

Όμως, εάν διαπιστωθεί ότι τα εθνικά συστήματα ελέγχου είναι «ανεπαρκή», τότε η Επιτροπή θα πρέπει να διενεργήσει επιτόπιους ελέγχους. «Η Επιτροπή μπορεί να επεκτείνει τους ελέγχους για να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για φαινόμενα κατάχρησης και διαφθοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά η εισηγήτρια του κειμένου προτάσεων, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Ulrike Muller (Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών).

Κυρώσεις

Όσο για τους παραγωγούς που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες για το περιβάλλον, την καλή μεταχείριση των ζώων ή την ποιότητα των τροφίμων, προτείνεται να απωλέσουν το 10% των δικαιωμάτων τους, από το 5% που εφαρμόζεται σήμερα. Αν, μάλιστα, διαπιστωθεί ότι οι δικαιούχοι συνεχίζουν να παραβιάζουν σκόπιμα τους κανόνες, θα χάσουν το 15% του δικαιώματός τους.

Αποθεματικό κρίσεων

Στο πλαίσιο των προτάσεων, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Γεωργίας ζητούν επιπλέον χρηματοδότηση του Γεωργικού Αποθεματικού Κρίσεων, μέσω του οποίου παρέχεται βοήθεια στους αγρότες για την αστάθεια των τιμών ή της αγοράς, ως συμπλήρωμα όμως στις άμεσες ενισχύσεις της ΚΑΠ και στη χρηματοδότηση της αγροτικής ανάπτυξης. Ο αρχικός προϋπολογισμός του θα πρέπει να ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ, ενώ με την προσθήκη επιπλέον κεφαλαίων κάθε χρόνο και με τα αχρησιμοποίητα χρήματα από το προηγούμενο έτος, θα μπορούσε να φτάσει και το 1,5 δισ. ευρώ. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, προτείνεται, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο λεγόμενος μηχανισμός δημοσιονομικής πειθαρχίας, ο οποίος μειώνει περίπου κατά 1,4% τις άμεσες ενισχύσεις για τους αγρότες, αλλά μόνο ως έσχατη λύση και εξαιρώντας τις πρώτες πληρωμές ύψους 2.000 ευρώ.

Αυτήν τη στιγμή, το αποθεματικό περιλαμβάνεται στον πρώτο Πυλώνα της ΚΑΠ και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου μέσω του μηχανισμού δημοσιονομικής πειθαρχίας, με προϋπολογισμό ύψους 459,5 εκατ. ευρώ για το 2018. Ωστόσο, από τη σύστασή του το 2014, τα κονδύλια δεν χρησιμοποιήθηκαν, και τα χρήματα επιστρέφονταν κάθε χρόνο στους δικαιούχους.

Επόμενα βήματα

Το παραπάνω κείμενο μαζί με τα άλλα δύο που προτάθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για τα Εθνικά Στρατηγικά Σχέδια και την Κοινή Οργάνωση της Αγοράς θα εξεταστούν συνολικά από την επόμενη σύσταση του Ευρωκοινοβουλίου.

Ικανοποίηση

Την ικανοποίησή της για τις παραπάνω προτάσεις εκφράζει η Copa-Cogeca, σημειώνοντας πως αφενός διευκρινίζονται ορισμένα από τα ζητήματα που αφορούν τη νέα προγραμματική περίοδο, αφετέρου ότι θα οδηγήσουν σε διαδικασίες απλούστευσης. Παράλληλα, υπογραμμίζει τη σημασία στη διαμόρφωση ενός συστήματος που θα βασίζεται στις επιδόσεις των κρατών-μελών. Όσο για Γεωργικό Αποθεματικό Κρίσης, αναφέρει ότι οι προτεινόμενες αλλαγές «ικανοποιούν μερικές απαιτήσεις των αγροτών», αλλά «θα μπορούσαν να καλύψουν ακόμη περισσότερες».

Ικανοποιημένη με τις προτάσεις για το αποθεματικό είναι η ομάδα προβληματισμού «Farm Europe», καθώς όπως αναφέρει «θα επιτρέψει στην ΚΑΠ να αντιμετωπίσει μεγάλες κρίσεις και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη πιο ισχυρών και στοχοθετημένων εργαλείων διαχείρισης κινδύνων σε όλη την Ευρώπη». Σημειώνει, δε, ότι οι προτάσεις «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», καθώς περιορίζουν τον κίνδυνο της επανεθνικοποίησης της αγροτικής πολιτικής.

«Η συζήτηση πρέπει να ολοκληρωθεί στο Ευρωκοινοβούλιο», τόνισε ο γενικός γραμματέας των Copa-Cogeca, Πέκα Πεσόνεν. «Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι οι νεοεκλεγέντες βουλευτές θα υποστηρίξουν και θα προωθήσουν την τρέχουσα πρόταση, παρέχοντας σταθερότητα στην ευρωπαϊκή γεωργική κοινότητα».

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ