ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Κρήτη: Ξεκινά τα μεσάνυχτα η αντιπυρική περίοδος

0

Απογόρευση οποιαδήποτε καύσης στα δάση, τις δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, που βρίσκονται σε βραχώδεις ή πετρώδεις περιοχές σε πεδινά ή ανώμαλα εδάφη, τίθεται σε ισχύ από την 1η Μαΐου καθώς ξεκινά η νέα αντιπυρική περίοδος.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, οι αρμόδιες αρχές προειδοποιούν ότι οι παραβάτες θα τιμωρούνται αυστηρά. Σημειώνεται ότι, μεταξύ άλλων, προβλέπονται πρόστιμα που ξεκινούν από τα 500 ευρώ και φτάνουν ως τις 60.000 ευρώ! "Το 70% των πυρκαγιών προκαλούνται από αμέλεια. Το τελευταίο διάστημα είχαμε πυρκαγιές από υπολείμματα καλλιεργειών. Κάποιος τα έκαιγε, άφηνε τη φωτιά να σβήσει, σηκωνόταν αέρας, σήκωνε τα κάρβουνα και τα μετέφερε σε διπλανές ιδιοκτησίες" - είπε στο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 ο περιφερειακός διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρητης, Νίκος Λαγουδάκης, προσθέτοντας ότι η νομοθεσία προβλέπει τη διαδικασία του Αυτοφώρου.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε όλη την Κρήτη ξεκινά εντατικές περιπολίες, καθώς η νέα περίοδος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω και της έντονης βλάστησης σε όλο το νησί, απόρροια των πολλών βροχοπτώσεων του προηγούμενου διαστήματος.

Όπως επισημαίνεται, είναι υποχρέωση όλων μας να διαφυλάξουμε ακέραιους τους "πνεύμονες" πρασίνου στο νησί, καθώς η βιοποικιλία, η ευεργετική παρουσία τους αλλά και η αισθητική τους είναι ανυπολόγιστης αξίας.

"Να παρακαλέσουμε τους "λίγους"" - είπε ο κ.Λαγουδάκης, τονίζοντας ότι ο πολύς κόσμος συμμορφώνεται. Μάλιστα, μιλώντας για το καλό παράδειγμα του Ρεθύμνου, είπε ότι με την ενημέρωση και τις περιπολίες μέσα στην αντιπυρική περίοδο, η καμμένη γη "έπεσε" μέσα σε δύο χρόνια σε 80-100 στρέμματα από τις 15.000-20.000 στρέμματα που καταγράφονταν μέχρι πρότινος.

Ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής κάλεσε επίσης κάθε πολίτη που θα αντιληφθεί φλόγα ή καπνό, να ειδοποιήσει την Υπηρεσία καλώντας, δωρεάν, στο 199.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ