ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Μεσογειακή διατροφή: Γιατί την εγκατέλειψαν οι Κρητικοί

0

“Ερωτευμένοι” με το κρέας ή με τη διατροφή πολλών λιπαρών είναι οι Κρητικοί, πράγμα που έχει ως άμεση συνέπεια να απουσιάζει η μεσογειακή διατροφή από τα τραπέζια. Παρά το γεγονός πως συνηθίζουμε να διαφημίζουμε την ελληνική μεσογειακή διατροφή ως ένα πρότυπο υγιούς διατροφής, απομακρυνόμαστε με μεγάλη ταχύτητα και το αποτέλεσμα είναι οι συνέπειες να αποτυπώνονται στην υγεία μας.

Η μεσογειακή διατροφή ήταν ιδιαιτέρως συνηθισμένη στα χωριά της κρητικής υπαίθρου, πράγμα που μας έκανε ξακουστούς για τα πολλά χρόνια που ο γηγενής πληθυσμός ζούσε. Όλα αυτά μέχρι τη δεκαετία του 1970. Αλήθεια, με τον τωρινό τρόπο ζωής πόσο έχουμε απομακρυνθεί σήμερα από αυτόν τον τρόπο ζωής;

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με την Όλγα Τσαγκαράκη, η οποία είναι διαιτολόγος και διατροφολόγος, και αναφέρθηκε στη μεσογειακή διατροφή ως σύγχρονος τρόπος ζωής.

«Ο Έλληνας δεν τηρεί τη μεσογειακή διατροφή ως τρόπο ζωής. Υπάρχει μια έλλειψη ενημέρωσης για τη μεσογειακή διατροφή και ειδικά με την κρητική διατροφή. Παλιά υπήρχε η μεσογειακή διατροφή, που ήταν ένας ενδεδειγμένος τρόπος διατροφής. Οι νεότερες γενιές δεν ξέρουν πώς να τρέφονται σωστά», μας είπε.

Τι σημαίνει όμως απουσία μεσογειακής διατροφής από τα τραπέζια των Κρητικών;

Η κ. Τσαγκαράκη απαντάει χαρακτηριστικά: «Εννοούμε πως δεν τρώμε πολλά λαχανικά, γίνεται προτίμηση σε junk food, δηλαδή σε πίτσες και σουβλάκια και στο έτοιμο φαγητό (delivery). Υπάρχει “δέσιμο” με το κρέας, αφού το προτιμούν πάρα πολλοί σε σχέση με τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα φρούτα. Το κρέας καταναλώνεται περισσότερο».

Η κ. Τσαγκαράκη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στο πώς ένας μη ενδεδειγμένος τρόπος διατροφής επηρεάζει την υγεία των πολιτών, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η έλλειψη μεσογειακής διατροφής επηρεάζει άμεσα την υγεία. Αυξάνονται τα κορεσμένα λιπαρά, ενώ έχουμε αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Με το να τρώμε λιπαρά αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αυξάνονται οι πιθανότητες για σάκχαρο και καρκίνο. Η εμφάνιση παθολογικών καταστάσεων είναι ένα υπαρκτό σενάριο. Επίσης, δεν τρώμε πολλά Ω3, που είναι λιπαρά οξέα και βοηθούν τον εγκέφαλο και την καρδιακή λειτουργία. Ω3 δεν τρώμε καθόλου. Τα ψάρια τα έχουμε σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με το κρέας».

Η διατροφική κατολίσθηση των Κρητικών οφείλεται σ’ ένα μεγάλο μέρος στους φορείς κοινωνικοποίησης, αλλά και στους σημερινούς ρυθμούς ζωής. Η κ. Τσαγκαράκη τονίζει: «Οι ρυθμοί ζωής ευθύνονται σ’ ένα μεγάλο μέρος για την απουσία της μεσογειακής διατροφής από τα τραπέζια, καθώς επίσης η εκπαίδευση που έχουν πάρει τα παιδιά από τους γονείς. Εάν τα παιδιά δεν έχουν εκπαιδευτεί σωστά από την παιδική ηλικία (αλλά και την προ-νηπιακή ηλικία) από τους γονείς για να μυηθούν στη μεσογειακή διατροφή, τότε μην περιμένουμε πως μεγαλώνοντας θα μυηθούν σε αυτόν τον τρόπο ζωής. Υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης και από τους γονείς και από τα παιδιά».

Καρκίνοι και έμφράγματα

«Εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία»

Η απουσία της μεσογειακής διατροφής από τα τραπέζια οδηγεί αναμφισβήτητα σε κινδύνους που αφορούν την υγεία. Τι λένε οι ειδικοί;

«Η απουσία της μεσογειακής διατροφής από τα τραπέζια των Κρητικών και των Ελλήνων είναι επικίνδυνη και για καρκίνο και για μεταβολικό σύνδρομο και για αγγειακά επεισόδια, τόσο για καρδιακά όσο και για εγκεφαλικά. Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να αποτελέσει μέτρο πρόληψης για τον καρκίνο. Είμαι υπέρμαχος της συγκεκριμένης διατροφής, η οποία δυστυχώς έχει εξαφανιστεί. Μόνο κατ’ όνομα υπάρχει. Λιγότερα λιπαρά και περισσότερα φρούτα και λαχανικά, όσπρια και μαύρο ψωμί. Η έλλειψη μεσογειακής διατροφής επηρεάζει όλους τους καρκίνους και ιδιαίτερα του παχέος εντέρου και του μαστού», αναφέρει ο κ. Γιώργος Σαμώνης, ομότιμος καθηγητής Ογκολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως αρχικά έχουν γίνει πολλές μελέτες για τα καρδιαγγειακά που αφορούν το έμφραγμα του μυοκαρδίου και όσον αφορά τον εγκέφαλο τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Υπάρχει άρρηκτη σχέση της απουσίας μεσογειακής διατροφής με την εμφάνιση νοσημάτων. Υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες, αλλά και μελέτες παρέμβασης. Τα τελευταία 10-15 χρόνια έχουμε πιο πολλές μελέτες που αφορούν τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται διάφορες μορφές άνοιας. Τόσο η αγγειακή άνοια όσο και η νόσος Αλτσχάιμερ έχουν συσχετιστεί με την ποιότητα της διατροφής. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Είναι και τα αυτοάνοσα νοσήματα, όπου εκεί έχουμε καταπληκτικές επιστημονικές γνώσεις. Για παράδειγμα, η σκλήρυνση κατά πλάκας σχετίζεται άμεσα με τη διατροφή. Τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής είναι πολύ σημαντικά τόσο στην πρόληψη του νοσήματος, όσο και στη διαχείρισή του. Ακόμη κι αν έχει νοσήσει κανείς, έχει καλύτερη εξέλιξη στο νόσημα εάν ακολουθεί τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, η οποία ως έννοια έχει παρερμηνευτεί», τονίζει ο κ. Γιώργος Σπανάκης, ο οποίος είναι νευρολόγος.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ