ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης το «7ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας» την Κυριακή 7 Απριλίου

0

Ο σύλλογος Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, οργανώνει  το ετήσιο αντάμωμα των  συλλόγων  το «7ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας», την Κυριακή 7 Απριλίου  2019 και ώρα 13:30, στο  ΔΕΚΚ (Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης,  Γούρνες Πεδιάδος Ηρακλείου) με ελεύθερη είσοδο για τους πολίτες.

Σε συνέντευξη τύπου σήμερα στη Περιφέρεια παρουσιάστηκε «7ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας» το οποίο όπως τονίστηκε αναδεικνύει το πρότυπο της Κρητικής Διατροφής ενώ ο χώρος του Διεθνούς  Εκθεσιακού Κέντρου Κρήτης, θα μεταμορφωθεί σε ένα  «περιβόλι» γεμάτο παραδόσεις, με μοσχοβολιστές  εικόνες και  αρώματα ξεχωριστά.

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού-Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Φασουλάκης, η Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας Λένα Ηγουμενάκη, η γραμματέας Ιωάννα Τσουκιά και το μέλος Κατερίνα Βασιλάκη.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού-Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Φασουλάκης, ανέφερε, ότι η  Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει την προσπάθεια αυτή, «γιατί μέσα από τέτοιες δράσεις  αναδεικνύεται η μοναδική Κρητική Διατροφή, ο πολιτισμός, τα ήθη και τα έθιμα του νησιού στο τομέα της γαστρονομίας. Το φεστιβάλ καταφέρνει να διασυνδέει και να αναδεικνύει με επιτυχία και το τουριστικό προϊόν του νησιού, καθώς η προβολή του κάθε χρόνο είναι πανελλαδική ενώ αναπαράγεται από τα κοινωνικά δίκτυα μέσω των Κρητών ομογενών μας σε όλο τον κόσμο».

Η Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνα Λένα Ηγουμενάκη σε δηλώσεις της ανέφερε, ότι, το « 7ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας» αντλεί στοιχεία και δύναμη από την λαϊκή παράδοση του τόπου μας, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας το πρότυπο της Κρητικής Διατροφής. «Βασικός  σκοπός του Φεστιβάλ, από τη δημιουργία του μέχρι και σήμερα είναι η προβολή της  Κρήτης, της κρητικής διατροφής και των τοπικών προϊόντων. Έχει πετύχει νομίζω να είναι ο καλύτερος αρωγός αυτής της προβολής με αυτή την ανάδειξη  του κρητικού γαστρονομικού μας πολιτισμού. Με άξονα αυτόν τον γαστρονομικό πολιτισμό και δημιουργώντας ισχυρή τοπική ταυτότητα, αναδεικνύεται και τουριστικά η Κρήτη. Την Κυριακή 7 Απριλίου, ο χώρος του Διεθνές Εκθεσιακού Κέντρου Κρήτης, θα μεταμορφωθεί σε ένα  «περιβόλι» γεμάτο παραδόσεις, με μοσχοβολιστές  εικόνες και  αρώματα ξεχωριστά. Κάθε   σύλλογος  θα παρουσιάσει την αυθεντική διατροφική και κοινωνική παράδοση του τόπου του και όσοι επιλέξουν  να είναι κοντά μας εκείνη τη μέρα, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν «ζωντανά» τα παραδοσιακά μαγειρέματα και να νοιώσουν τη φιλοξενία που ξέρει πάντα να παρέχει απλόχερα μια Κρητική οικογένεια» ανέφερε η κ. Ηγουμενάκη.

Η γραμματέας του φεστιβάλ κρητικής κουζίνας Ιωάννα Τσουκιά από την πλευρά της δήλωσε: «Το φεστιβάλ με επιτυχία διασώζει, αναπαράγει, ένα πολύ σημαντικό θέμα, αυτό της λαογραφίας, καθώς οι τοπικές κουζίνες σε όλη την Ελλάδα διασυνδέονται με την τοπική, λαϊκή παράδοση, και το φεστιβάλ μας αυτό το καταφέρνει με απόλυτη επιτυχία.  Υπάρχει ένα σφαιρικό «δέσιμο» της παράδοσης μας με τις λαϊκές μας δοξασίες, τα αντικείμενα, τα υφαντά, τα σκεύη, και τη μαγειρική».

Κάθε   σύλλογος  θα παρουσιάσει την αυθεντική διατροφική και κοινωνική παράδοση του τόπου του και όσοι επιλέξουν  να είναι κοντά μας εκείνη τη μέρα, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά,   παραδοσιακά μαγειρέματα, που αναδεικνύουν  την αυθεντική διατροφική και κοινωνική παράδοση του τόπου μας αλλά και  το αφιέρωμα στη διατροφή  του 17ου αιώνα, με προϊόντα – κουζίνα, που παραπέμπουν   στην εποχή του Ερωτόκριτου, μουσικά ακούσματα από τον  Νεκτάριο Σαμόλη και το συγκρότημα του και παρουσίαση παραδοσιακών Κρητικών χορών από τον Λαογραφικό όμιλο ''Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης'' και το Νηπιαγωγείο "Τα μελισσάκια μας "

Παράλληλα στο χώρο της  εκδήλωσης  θα υπάρχει μια χαρούμενη «ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΩΝΙΤΣΑ» που θα περιμένει τους μικρούς επισκέπτες, όπου με την καθοδήγηση παιδαγωγών αλλά και γιαγιάδων, από διάφορους συλλόγους, θα φτιάξουν παραδοσιακές συνταγές της Κρήτης και το «ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΑΓΑΠΗΣ» με καλούδια που θα προσφέρουν Σύλλογοι και φίλοι του φεστιβάλ  και ο «Οδηγός Μαγειρικής», ο οποίος  περιέχει το σύνολο των συνταγών που παρουσιάστηκαν στα πέντε πρώτα  Φεστιβάλ, συνοδευόμενες  από πλούσιο και ανεκτίμητο ιστορικό και λαογραφικό υλικό,  που εμπιστεύθηκαν στο Φεστιβάλ 77 πολιτιστικοί  σύλλογοι, και  φορείς, από όλη την Κρήτη.  Τα έσοδα θα διατεθούν για την αγορά  εξοπλισμού,  της Αιματολογίας-Ογκολογίας Παίδων του ΠΑΓΝΗ.

Τα μέλη του συλλόγου του Φεστιβάλ, ευχαριστούν θερμά τους  58 πολιτιστικούς συλλόγους, συλλόγους γυναικών και τοπικούς φορείς που δήλωσαν συμμετοχή και αυτούς που θα παραβρεθούν καθώς και τους επίτιμους προσκεκλημένους, από Σίφνο και Κύπρο και όλους τους αρωγούς και υποστηρικτές της εκδήλωσης,

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ